Takács Ferenc

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszn_12-30_takacs_ferenc.jpgA megyeszékhelyre betelepített szlovákok hozták magukkal az evangélikus vallást, és még nyolcvan-százhúsz évvel ezelőtt is meghatározók voltak Nyíregyháza életében. Takács Ferenc, a nyíregyházi evangélikus általános iskola igazgatója állítja, hogy ma már elképzelhetetlen a történelmi tradíció felújítása, noha egy felmérés szerint húszezren vallják magukat evangélikusnak. A néhány évtized alatt közel százhúszezerre nőtt megyeszékhely lakossága hozta a saját vallását, így már az is óriási eredménynek számít, hogy az egyház a visszakapott ingatlant, a Luther utcán. Az egykor 4-es, majd Kodály Zoltán Általános Iskolának helyet adó intézményt ismét a szeretet alapú pedagógia, a keresztyén szellemiség jegyében működtethetik újra.

Jelenleg, 2001 májusában, még két épületben, a Báthori utcán és az egykori Krúdy-gimnázium helyén, a Krúdy közben található az iskola. A gyerekek és a szülők semmit nem vesznek észre a költözésből, és a tervek szerint  a 2001–2002-es tanévet a nagytemplommal szembeni iskolában kezdik. Ott időközben befejeznek egy nyolcmillió forintos rekonstrukciót, felújítják a vizesblokkot, kifestik az épületet, kijavítják a műszaki hibákat. A százkilenc éves épületre ez ráfér.

Takács Ferenc Tiszanagyfaluban született 1945. november elsején, azonban a szomszédos Tiszaeszláron nőtt fel. Édesanyja, néhai Hell Erzsébet, a háztartást vezette és a gyermekek felnevelését tartotta életcéljának. Édesapja, néhai Takács József, földműveléssel foglalkozott. A testvérei közül József hegesztő, Margitka varrónő – mindketten nyugdíjasok, a középső gyermek Ferenc, István öccse ipari alkalmazott, Pál szállítási vállalkozó. Felesége Pócsi Irén tanítónő, a nyíregyházi Kazinczy Ferenc Általános iskolában neveli, oktatja az alsó tagozatosokat. Két gyermekük született, Tímea a szülők példája alapján a tanári pályát választotta, biológia–technika szakos diplomával most vállalkozás-szervezőként dolgozik a munkaerő átképző központban. Zsolt közgazdasági informatikát tanult Egerben, most Budapesten dolgozik.

A legutóbbi tanév ballagási ünnepségére az egykori alma materbe, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumba is meghívták. Felemelő érzés belépni oda, ahol 1964-ben szerzett érettségit és géplakatos szakmát. Az érettségi után matematikát nappalin, fizikát levelezőn tanult a nyíregyházi tanárképző főiskolán. A község társadalmi ösztöndíjasaként három évig Penészleken tanított. 1970-ben hazahívták Tiszaeszlárra, azonnal igazgatóhelyettesi beosztást kapott. Huszonöt éves korban ez nem mindennapi jelenségnek számított… 1978-ig látta el ezt a munkát, ezután a nyíregyházi városi tanácson tanulmányi felügyelőként dolgozott ’85-ig. Ettől kezdve a ma már megszűnt 5-ös sz. iskola igazgatója, majd 1996-tól az evangélikus általános iskola igazgatója.

Kezdetben kétszáznyolcvan gyermek járt az iskolájukba, ma négyszázötvenen vannak. Negyvenhárom pedagógus látja el a nevelő-oktató munkát. Takács úr arról beszél, hogy kimaradt két generáció a vallásgyakorlás és a bibliaismeret hétköznapjaiból. Csak lassan, fokozatosan pótolhatják azt a szellemiséget, amelyet az 1948-as államosításig az evangélikus iskola meghonosított. Az igazgató úr meggyőződése, hogyha visszaköltöznek a régi épületbe, közelebb kerülnek a nagytemplomhoz, egyúttal közelebb kerülnek az evangélikus egyházhoz is. Jobban ki tudják használni a nagytemplom adta lehetőségeket, például iskolai egyházi rendezvényeket gyakrabban tarthatnak itt. Könnyebb lesz kapcsolatot ápolni az evangélikus Kossuth-gimnáziummal. A régi-új iskolában huszonkét tanterem kényelmes lehetőséget teremt a felekezeti hitoktatásra is. A ház szelleme minden bizonnyal érződik majd.

A pedagógiai programjuk szorosan összefügg az evangélikus egyház oktatási törvényével, mely szerint az evangélikus gyermekeket ebben a szellemben, a más vallásúakat saját felekezetük hitvallása szerint oktatnak és nevelnek. A tanulók majd háromnegyede ugyanis más vallást gyakorol. Majd az órarendi hitoktatás, a hétnyitó áhítat, a reggeli ima, a nagyobb ünnepeken az istentisztelet a templomban, az egyházi tartalmú gyermekközösségi élet a többieket is ebben a szellemiségben kötelezi el a keresztyén magatartás erkölcsi alapelveinek gyakorlásában.

A gyülekezet, az egyházközség és az iskola kapcsolata az optimálishoz képest ma még közepes – Takács úr minősítése szerint. A gyerekek többsége ugyanis nem hívő környezetből jött. A szorosabb kapcsolatot szolgálják az evangélikus gyermektáborok, az Emmaus és az Élim intézményekkel megvalósított együttműködés. A gyermekek szép lassan beépülnek az egyházközség életébe.

Takács Ferenc hitvallásként fogalmazza meg élete ars poeticáját: élethivatásának tartja a pedagógiát. Egész élete azt példázza, hogy bárhová helyezték egy beosztásba vagy sodorta az élet, mindig a tőle elvárható maximumot nyújtotta, s teszi is ezt, amíg erővel bírja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése