Kocsisné Sárossy Emőke

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_22-74_kocsisne_sarossy_emoke.jpgAz evangélikus vallású tirpákok Békésből Szabolcsba történő betelepítésével addig nem látott fejlődés indult el Nyíregyházán. A hitéletet gyakorló, szlovák származású emberek mindenekelőtt templomot emeltek. Az evangélikus templom a megye egyik legpatinásabb műemléke. A bokortanyákat létrehozó családok gyermekeiket is vallásuk szellemében igyekeztek oktatni, nevelni. Az 1989-es rendszerváltozás tette lehetővé, hogy ismét visszakapja egykori iskoláját az evangélikus egyház. Időközben a Luther utcai intézményben jött létre a nemzetközi hírű Kodály Zoltán Általános Iskola. Az önkormányzat és az egyház egyeztetése után új épületet kapott a Kodály Iskola, és 2001-től ismét evangélikus általános iskolának mondhatja magát a méltóságteljes templommal, a lelkészi hivatallal szemben lévő intézmény. Bár kívülről ráférne a felújítás, a nevelőtestület és a fenntartó egyházközség úgy gondolta, hogy a hagyományokat követő, Luther eszméihez hű, keresztény szellemiségű iskolát érdemes létrehozni. Kocsisné Sárossy Emőke, az iskola nemrégiben kinevezett igazgatója azon fáradozik, hogy az ódon falak közt frissesség uralkodjon. A tíz éve ismét működő evangélikus általános iskola népszerű a szülők körében. Több mint 400 gyermek jár ide, 40 százalékuk az evangélikus vallást gyakorolja.

A sátoraljaújhelyi születésű igazgatónő pedagógus családban döntötte el, ő is tanítani szeretne. 1967-től él Nyíregyházán, a Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett tanítói diplomát. Időközben házasságot kötött Kocsis Gyulával, aki jelenleg egyéni vállalkozó. Gyermekei, Barbara Eszter francia szakos egyetemi hallgató, Dániel Márton közgazdász-gazdálkodási szakos egyetemista.

Az evangélikus általános iskolához többszörös a kötődése, mivel gyermekként az egyik elődiskolában tanult, fiatal pedagógusként a másik elődiskolában tanított, majd a két tantestületből, gyermek- és szülőközösségből egybeforrt Evangélikus Általános Iskola igazgatóhelyettese lett, a 2006–2007-es tanévet pedig már igazgatóként irányíthatja. 2004-ben pedig elvégezte az Evangélikus Hittudományi Egyetem pedagógus tanfolyamát. A nyíregyházi egyházközségben a nagytemplomi gyülekezethez tartozik. Emellett a szakmában is rangos képesítéssel rendelkezik, országos közoktatási szakértői tevékenységet folytathat. Mindezen eredmények ismeretében, az iskola felterjesztése alapján kaphatta meg 2004-ben a Bencs László-emléklapot Nyíregyháza polgármesterétől.

Szakmai programjának alapvetése: a mai nyíregyházi evangélikus általános iskola a régi iskolaalapító elődök elképzeléseit és törekvéseit megismerve, eszmeiségét magáénak vallva tovább mélyíti gyökereit a múltban, folyamatos fejlődésre, korszerűsödésre törekszik a jelenben, és tervezi a jövőt az új generációk számára. Az öt éve belakott épületben megerősödött az egyházi iskolára jellemző intézményi kultúra.

A tantestület, a szülők, a gyermekek egymás közti kapcsolatát a keresztyéni szeretet, az egymáshoz való odafordulás, a megértés és a segítőszándék jellemzi. Spirituális elemekkel gazdagították a tanulók és a nevelők hitéletét. A 36 tagú tantestület az elkövetkező két-három évben a nyugdíjba vonulások mellett szinte fele részben kicserélődik. A megüresedő álláshelyekre az egyház tanításai és szellemisége iránt elkötelezett, fiatal, kiemelkedő szaktudású pedagógusokat vesznek fel. A három épületben folytatott oktatáshoz 24 tanterem áll rendelkezésre. Korszerű informatikai eszközökkel bővítették az iskola számítógépparkját.

A pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt időszakhoz képest, mint annyi helyen az országban. Csökkentek és megszűntek egyes állami normatívák, megnőttek a bérterhek, a régi épület sok energiát igényel, a pályázatok nyomán remélt pénzek elmaradása együttesen okozzák az intézmény igen magas működési költségét, és a tervezett korszerűsítések elmaradását. Takarékos működést szeretnének megvalósítani.

Nem a kiugró tehetségekre várnak, az átlagos képességű, de nagyobb szorgalmú, motivált tanulók érnek el jó versenyeredményeket. Ezért a tehetséggondozást és a felzárkóztatást kiemelkedően fontosnak ítélik meg. Az igazgatónő szeretné művészeti oktatással is kiegészíteni tevékenységüket. Egy percre sem tévesztik szem elől, hogy a tanulók hitéletének fejlesztése mennyire fontos: csendes napokat szerveznek, keresztyén fiatal gyermekmunkásokat hívnak meg.

Szülői fórumokat tartanak az egyházközség lelkészeinek bevonásával. Jövő tanévben iskolalelkész segíti a felnőttek hitéletét, az imaközösségek létrejöttét, a gyermekek és a szülők lelki gondozását. Kocsisné Sárossy Emőke a tantestület, az egyházközség, a szülők együttműködését szorgalmazza, hogy mindannyiuk elhivatottságát siker koronázza.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése