Dojcsák Margit

Iskolaigazgató,

Tiszanagyfalu

szszn_12-186_dojcsak_margit.jpgVilágéletében a közösségért munkálkodott Dojcsák Margit, a tiszanagyfalui Körzeti Általános Iskola és Óvoda igazgatónője. Ízig-vérig pedagógus, aki a gyermekek nevelésének, oktatásának, erkölcsi értékrendjük kialakításának szenteli az életét.

Az egész családja Tiszaeszláron él, mindössze a születési helyéül jegyezték be Tiszalököt 1956. március 16-án. Édesanyja, Soltész Margit, a háztartás és a gyermeknevelés tennivalóit vállalta magára. Édesapja, Dojcsák Imre, nyugdíjas termelőszövetkezeti tag, nyugdíjazása előtt gépészként dolgozott a vízügynél. Két testvér nevelkedett a családban, Imre sofőr a tiszavasvári polgármesteri hivatalban.

Margó a tiszalöki Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett ’74-ben, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanítói szakán szerzett diplomát 1977-ben. Még abban az évben lépte át a tiszanagyfalui iskola kapuját, s lassan negyedszázada tekinti második otthonának ezt az iskolát. Időközben főiskolai oklevelet szerzett magyar nyelv és irodalomból, majd 1999-ben vette át diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakának sikeres elvégzése után. Érdekességként húz elő egy régi, szép igazolványt, amely azt tanúsítja: művészeti oktatói működési engedélyt szerzett az amatőr színjátszó csoportok vezetésére, mégpedig C kategóriában. Nagyon büszke arra, hogy 1987-ben az általa vezetett közösség eljutott a XII. Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválra.

Idekerülése után nyolc évig az alsó tagozat oktató-nevelő munkájában vett részt, négy évig vezette az alsós munkaközösséget. 1980-tól a helyi Ady Endre Művelődési Ház tiszteletdíjas művelődésiház-igazgatói teendőit látta el tíz éven át. Tizenhárom évig volt szakszervezeti bizalmi. ’89-ben a Szakszervezetek Országos Tanácsától a Szakszervezeti Munkáért kitüntető jelvény bronz fokozatát vette át. 1978-tól folyamatosan részt vett a gyermekvezetők képzésében. Több éven keresztül volt a nyíregyházi városi úttörőelnökségen belül képzésfelelős, és dolgozott az úttörőelnökségben elnökségi tagként. 1981-ben – pedagógiai munkájának elismeréseként – a Művelődési Miniszter Miniszteri Dicséretben részesítette. 1985-ben a Magyar Úttörők Szövetsége adományozott elismerést Dojcsák Margitnak. A 90-es években pedig Gyermekekért Érdemérmet vehetett át.

A közösségi munkával párhuzamosan az iskolában is egyre fontosabb megbízatásokat kapott. 1989 februárjától 1991. augusztus 31-éig igazgatóhelyettes, majd sikeres pályázat után 1991. szeptember elsejétől kinevezték igazgatónak. Lassan lejár a kinevezése után a második ciklus is. Épp elég eredményről vonjuk meg a mérleget, amely pillanatnyi állapotot rögzít, hisz a könyv megjelenésének idején már újabb eredmények birtokosai lehetnek.

Míg kezdetben a szakellátottság megteremtését tűzte célul, ma a húszfős tantestületben csak szaktanárok találhatók. A hét óvónő közül hatan szereztek óvodapedagógusi diplomát. Az iskola kétszázhuszonkilenc gyermeknek nyújt oktatást, képzést. A létszám eddig változatlan maradt, pár év múlva picit csökken.

Dojcsák Margit igazgatónő mindig azt tűzte célul, hogy a tanulásnak, a tudásnak legyen értéke a felnövekvő nemzedék szemében. Évekkel ezelőtt bevezették a 4., 6., 8. osztály végén a vizsgát, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyolc év során többször felmérhetik a tanulók képességeit, fejlődési ütemét. A továbbtanulási arány százszázalékos. Egyharmad részük gimnáziumban vagy szakközépiskolában, kétharmad részük szakmunkásképzőben folytatja tanulmányait. A gyermekek többsége első generációs értelmiségi lesz, hisz a szülők zöme fizikai munkás.

A második ciklusban a Nemzeti Alaptantervre koncentrálva az értékközvetítés, az ismeretközlés, a képzés, a funkciógazdag tevékenységi rendszer és a szocializáció a kiemelt program. A pedagógiai koncepció hangsúlyos eleme a demokratizmus és a felelősségvállalás – ennek része a jól működő diákönkormányzat –, a tudás iránti vágy felkeltése, a gyermekközpontúság és az esélyegyenlőség megteremtése. Mottóul azt választották: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd…” Ehhez kapcsolódik az óvodásoké: „A játék, az gyönyörű…”

Népszerűnek ígérkezik a művészeti oktatás, amelyet 2001 szeptemberében vezetnek be báb- és színjátszás, képzőművészet, média, népi tánc és társastáncban. Százötvennégyen jelentkeztek az első körben. Hangsúlyt helyeznek a fakultáció keretében létesített számítástechnika, az ezermester, és a háztartástan oktatására. Rajz- és informatikai szaktantermük van, de a földrajzot, magyart, kémiát, fizikát is hasonló körülmények között oktatják.

Differenciáltan foglalkoznak a tehetséges és a felzárkóztatásra szoruló gyerekekkel. Sokat segít ebben a szakszolgálat, amelyben logopédus, gyógytestnevelő és pszichológus is részt vállal a munkában.

Az igazgatónő szabadidejében olvas, zenét hallgat – vagy éppen tanul az állandóan változó oktatási rendszerhez igazodva.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése