Császári János

Nyugalmazott iskolaigazgató, főtanácsos,

Nyíregyháza–Nyírszőlős

szszb_20-12_csaszari_janos.jpgÉlete összefonódott a hazai pedagógia történelmével. Nemcsak megélte, hanem tevékeny részese volt a tanyai iskolák átszervezésétől kezdve a sok-sok reformon át a XXI. század modernnek tartott nevelési, oktatási koncepcióinak. Negyvenkét éven át a katedráról és az igazgatói székből irányította a diákság generációinak szellemi fejlődését. Nemrégiben vonult nyugalomba, jól megérdemelt pihenését tölti. Ám ismerve az ő hihetetlen energiáját, a közélet iránti érdeklődését, nem véletlenül tevékenykedik a nyíregyházi képviselő testületben. Nyugdíjba vonulását nemcsak a kollégák szeretete, a szülők tisztelete és tanítványai rajongása kísérte, mivel megkapta Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatától a Díszpolgári címet.

Császári János, a nyírszőlősi Szőlőskert Általános Iskola igazgatója pályafutásának betetőzéseként élte meg, hogy végre sikerült tízévnyi pályázás után elérnie: kapjon új iskolát, tornatermet, közösségi és iskolai könyvtárat az intézmény. A 240 millió forintos pályázatban már az Európai Unió pénze is benne van, valamint az önkormányzat is támogatja a régen esedékes létesítmény felépültét. Az első kapavágásra 2005. szeptember elsején került sor, és már birtokba is vették a régivel egybeépített és ezáltal modernizált intézményt. Nemcsak a gyerekek használják, hanem a lélekszámban gyarapodó, valódi kertvárosi képet mutató Nyírszőlős felnőtt lakossága is számíthat a tornaterem használatára, könyveket lapozgathatnak, internetezhetnek, zenét hallgathatnak, és más művelődési programokra, szórakoztató rendezvényekre is eljöhetnek a helybeliek. Az iskola falain belül több generáció tanulhat, művelődhet, sportolhat, szórakozhat. Mód nyílik a felnőttképzés keretében tanfolyamok szervezésére, és közművelődési feladatokat is elláthatnak. A hely tehát adott, az itt megszerezhető kincs közösségi. A diákoknak pedig ma már szinte természetes, hogy nyelvi labor, informatikai szaktanterem széles sávú internethasználattal várja majd őket az új tanévben. Ezért munkálkodott egész pedagógusi pályáján Császári János.

A kartársai pedig minden elképzelhető nehézséget vállaltak az akkori tanév „levezénylésére”, csak azért, hogy zökkenőmentesen haladjon az építkezés és a felújítás. Nyírszőlős régebben épült házai új ruhát öltöttek, a mostanában felhúzottak pedig a kor színvonalán teljes összkomfortot adnak gazdáiknak. Az óvodaépület – amely legalább annyira esedékessé vált, mint az iskola – már elkészült, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy csodájára járnak a szülők és az ötletet lemásolni akarók. Az új intézménnyel egy időre befejeződött a fejlesztés a városnegyedben, legalábbis ami az oktatás külső jegyeit illeti. Hosszú út vezetett odáig, amíg a vadastanyai iskolában tanító Császári János és a szintén pedagógus felesége a legkorszerűbb pedagógiai módszerekben gondolkodhattak. Mint mondja: teljesen mást vár el ma a társadalom, a szülő, a fenntartó önkormányzat és maguk a gyerekek az iskolától, mint amikor ő kezdte betűvetésre tanítani a legkisebbeket. A több mint négy évtizede elkezdett hivatásgyakorlást nehéz és talán felesleges is összehasonlítani a maival. Megváltoztak a társadalmi körülmények, felgyorsult az életritmus, a megszerezhető tudás mennyisége rohamléptekkel növekszik, a tegnap tanult ismeretet mára lomtárba tehetjük.

A versenyt pedig csak az tudja felvenni a gyorsuló idővel, aki nyitott, fogékony az újra, és érez magában elszántságot a még több tudás befogadására. Császári úr neveket idéz, hány sikeres emberpalánta került ki az egykori diákotthon falai közül!

A tanyákon bezárt iskolákból a nyírszőlősibe hozták a szülők a tehetséges gyerekeiket, mert a szűkösebb anyagiak miatt távoli városokba nehezebb lett volna bejutni.

Az itt létesített tanyai kollégium felkarolta ezeket a gyerekeket, és a mindennapi komfort mellé tudást, tartást és az örökös tanulni vágyás érzését oltották beléjük.

Ebből a kollégiumból került már ki érsebész főorvos, s kerültek ki pedagógusok, jogászok, szakmunkások százai.

„Csak a változás az állandó” – idézhetjük a közismert mondást. 1990-ben megszűnt a szakfelügyeleti rendszer, és az önkormányzatok szakmai ellenőrzési joga is tovatűnt a rendszerváltozással.

A nyugalmazott igazgató úr büszke arra, hogy a kollégái minden változást megértéssel és jó szándékkal fogadtak, így például sikerült megoldani, hogy a kényszerű létszámcsökkentést a nyugdíjazással kötötték egybe. Soha nem kellett senkinek felmondani a munkaviszonyát, ez pedig nyugalmat, egzisztenciális biztonságot nyújtott a tantestület tagjainak. Császári János kiemelkedő pedagógusi és igazgatói munkáját elismerte már a megyei önkormányzat, a szaktárca, megkapta a főtanácsosi címet. Nyugdíjas éveiben több időt szentelhet családjának, unokáinak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése