Aknay András

Iskolaigazgató,

Újfehértó

aknay.jpgAz Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatója, Aknay András még azok közé a nagy tanáregyéniségek közé tartozik, akikre generációk büszkék, hogy tőle tanulhattak. A hihetetlenül gazdag életpálya néhány állomását felvillantva a tanév végén nyugalomba vonulni készülő igazgató úr azt emeli ki summázatként: neki a tanári pálya munka, szakma, hivatás és hobbi. Ezért soha nem fárasztotta a tanítás, a gyerekek, a kollégák, a fenntartóval a kapcsolattartás. Hite, tudása, lelkiismerete segítette át a törvényszerű nehézségeken, ám Aknay András soha nem érzékelt kilátástalan helyzetet, számára a gondok csupán megoldásra váró feladatokká szelídültek. Visszatekintve az eltelt évtizedekre hihetetlenül boldog, hogy sorsa megengedte és lehetővé tette, hogy ezt a csodálatosan szép hivatást gyakorolja.

Szerencsésnek mondhatja magát, mivel az édesanyja, a ma 87 éves Bíró Anna még akkor is könyvet ajándékozott neki, amikor az 50-es években szerényebben éltek. Aknay András Baján született 1942. március 22-én. Édesapja, néhai dr. Aknay János, a Nemzeti Bankban dolgozott. Testvérei közül Tibor könyvtáros, kutató, János Munkácsy-díjas festőművész, Zsuzsa Debrecenben kollégiumi nevelő. Feleségét az egyetemi évek alatt ismerte meg, lánykori nevén Molnár Mária, szintén történelem–latin szakos tanár, az újfehértói gimnáziumban a 37. tanévet kezdte el 2003 őszén.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 1960-ban érettségizett és olyan tanárok útmutatása alapján szerzett ismereteket a világról, akik az 1956-os forradalom idején játszott szerepük miatt az egyetemi katedrát kénytelenek voltak elhagyni és örültek, hogy egy gimnáziumban állást kaptak. Tudást, tisztességet, emberszeretetet, szakmai alázatot, és mindenekelőtt példát mutattak a diákoknak. Az érettségi után azonnal a Kossuth Lajos Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. Szíve választottjával összekötötte sorsát, és hét éven át még az egyetemi városban éltek, ám a közeli Újfehértó gimnáziumában oktatták a diákokat történelemre és latinra. 1982-ben az általános iskola akkori igazgatója, Domonkos István helyettesnek hívta magához, azzal a nem titkolt céllal, hogy két év múlva Aknay András igazgatásával működjön a település első, tagozatos iskolája. A fiatal pedagógus mindig is vonzódott a művészetekhez, ő maga is zongorázott, s szívesen vállalta a vezetői megméretést is. 1984-től már a negyedik ciklusban ő nyerte el az igazgatói posztot és irányítja az intézményt. Egykori tanítványai közül néhányan már a kartársai, vagy a gyerekeiket íratják ebbe az iskolába.

A hagyományos ének-zene tagozat mellett kilencedik éve a testnevelést is tagozatos formában és óraszámban oktatják. A 40 tagú tantestület jelenleg 535 gyermek nevelő-oktató munkájáért felel. A megye egyik legnagyobb iskolája igen jó kapcsolatot ápol az újfehértói zeneiskolával. Éveken át óraadóként még a Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnáziumban tanította a diákokat. Beszélünk arról, hogy neki soha nem volt gondja a fegyelmezéssel. A tanulók megalázása távol állt tőle, bár néha megbuktatott valakit, az igazságosság vezérelte. Nyitott volt és maradt a diákok és a kollégák problémái iránt, megtiszteltetésnek vette, ha beavatták gondjaikba. A tanári titoktartásra neki nem a most divatos minőségbiztosítás hívta fel a figyelmét, hanem lelkiismerete igazgatta a tetteit. Bár nem tősgyökeres helybeli, Aknay András szép lassan, ám megállíthatatlanul vált a város ismert, elismert és méltán megbecsült polgárává.

A közéletben gyakran kérték fel ünnepi szónoknak. Gondolatait, értékrendjét, humanitását elfogadták és megszerették a helybeliek. Az első önkormányzati választáson 1990-ben a városi képviselő-testület tagja lett és a következő ciklusban ismét bekerült az önkormányzatba. Az oktatási, a pénzügyi és az ügyrendi bizottságok tagjaként is tevékenykedett. Közéleti tevékenységének, vezetői munkájának, a városért végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként 2002. augusztus 20-án megkapta a díszpolgári címet. A kitüntetés akkor érkezett, amikor nem is volt tagja a döntéshozó testületnek. Aknay úr arra is büszke, hogy a politikai közszereplőkkel egyaránt jó viszonyt alakított ki. Mindig is érdekelte a politika, sokszor folytatott kemény vitát az ellenfelekkel, ám soha nem tekintette őket legyőzésre váró ellenségnek. A vita számára a jobbítás szándékával fogant meg.

Három évtizeden át szolgálati lakásban élt a feleségével, az iskola tőszomszédságában. A nyugdíjazással egy időben házat vásárolt és végleg letelepedett Újfehértón. Úgy érzi, az itt élőkkel fokozatosan alakult ki az az eltéphetetlen kapocs, amely az idegeneket is ismerőssé avatja, ha végigmegy a városban. Bekerült, befogadták és ő szívébe zárta az itt élőket. A nyugdíjas éveire még fontos terveket szövöget. Régi restanciát pótol a felgyülemlett olvasnivalóval, újdonság lesz a kert és a gyümölcsfák, ma is nagyon szeret utazni, és a lakását akarja csinosítani. Személyében találkozott az elhivatott vezető és a fontos feladat. Aknay úr sikerrel abszolválta az élet iskolájának érettségi tételeit.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése