Nagy Sándor

Polgármester,

Újfehértó

Nagy Sándor szszb 27 tgy.jpgNagy Sándor neve összeforrott az általa több cikluson át vezetett szeretett településével. A most 55 esztendős közéleti személyiség évtizedek óta az újfehértói társadalmi élet aktív részese, irányítója rendszertől és aktuális kormányzattól függetlenül, de mindig baloldaliként.

1956 májusában született Debrecenben. Édesapja gazdálkodó, édesanyja kertészeti dolgozó volt, és két testvére közül az egyik szintén ezt a pályát választotta mezőgazdasági vállalkozóként. Közéleti pályafutását megelőzően ő is az agráriumban szerzett végzettséget és gyakorlatot, amit a gyermekkori tapasztalat is segített. Ő is ott volt ugyanis a szülők mellett a földeken, amikor a búzát, kukoricát, napraforgót kapálni kellett.

1974-ben érettségizett és szerzett gyümölcstermesztő és faiskola-kezelői képesítést a Tiszalöki Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Egy évig gyümölcstermesztő szakmunkásként a Kertészeti Kutatóintézet híres újfehértói kutatóállomásán dolgozott.

Első diplomáját a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerezte, mint mezőgazdasági ágazatszervező üzemmérnök. Újfehértón a Lenin MGTSZ növénytermesztő agronómusaként dolgozva járt a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára, ahol levelezős hallgatóként üzemgazdász oklevelet szerzett. Már középiskolás korában is aktivizálta magát a KISZ-ben, és mindig érdekelte a település sorsa. Az önmagát folyamatosan képző, akkor már Kiváló Dolgozó kitüntetéssel rendelkező agrárszakemberre felfigyeltek a pártnál is, így 1984-tól az MSZMP Újfehértó Nagyközségi Párbizottságán lett pártalkalmazott, vagy, ahogy ő némi öniróniával a hangjában fogalmaz: „fizetett forradalmár”. Akkoriban komoly fiatalítási szándék volt, és az is számított, hogy ő sokakat ismert a településen, ahol nem pusztán „pártban”, hanem egy leendő városban gondolkodott. A következő öt esztendő későbbi közéleti szerepléseinek kiváló megalapozója volt, és megismerte a közösség örömét, gondját, kívánalmait. Így nem meglepő, hogy a fiatal, agilis, vezetői adottságokkal rendelkező, jó kapcsolatteremtő képességgel megáldott Nagy Sándort 1989-ben Újfehértó Nagyközség Közös Tanácsának elnökévé választották egyhangúlag. A „közösbe” akkor még Érpatak is beletartozott, aminek önállósodását ő is nagyvonalúan támogatta. Azóta gyakorlatilag töretlen a bizalom iránta.

1990-ben a nagyközség, majd 1992-től már a város polgármestere, a 2006-os ciklust kivéve, amikor is testületi tagként és a pénzügyi bizottság tagjaként továbbra is aktívan jelen volt Újfehértó életében. Közben komolyabb, megyei és országos feladatokat is kapott. Három cikluson keresztül tagja volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésnek, az 1994. évi országgyűlési választásokon a megyei 4. számú, Nagykálló központú választókerületben pedig egyéni mandátumot szerzett.

A Parlamentben az MSZP-frakcióban a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki munkacsoport tagjaként dolgozott, egy kicsit vívódva. Települési vezetőként, kettős helyzetben ugyanis látta a vidék nehéz helyzetét. Bő két évtizede a szeme előtt és a keze alatt formálódott a település igazi várossá, mégis eredeti, falusias jellegét is megtartva.

Mint mondja, nem volt könnyű elfogadtatni a döntéshozókkal szerepüket, hiszen két megyeszékhely közt öt várossal határosak, klasszikus vonzáskörzet nélkül, igaz, a megyében az egyik legnagyobb területtel. A ’90-es évek nagy céljai és kötelező infrastrukturális fejlesztései után azonban már más van napirenden.

Arculatot és komfortot is kellett teremteni, melybe egyebek mellett éppúgy beletartozik a kiváló középiskola, mint a kistérségi egészségügyi ellátás vagy a híres Helytörténeti Gyűjtemény, melyre méltán büszke. Ami a jelent illeti: a csapadékvíz problémája sajnos országos ismertséget is hozott a nagy belvízzel, megoldásra vár még a teljes szennyvízkérdés – más ügyek mellett. Néhány korábban elkezdett beruházást is be kell fejezni a költségvetési egyensúly megtartása mellett, ami a mai viszonyok közepette nem kis teljesítmény.

Nagy Sándor mindezek miatt indult újra 2010-ben a polgármesteri székért. Persze sokan biztatták, és a bizonyítási vágy is benne volt. Örül, hogy a választást újra megnyerve sikerült jó viszonyt kialakítania a politikailag vegyes képviselő-testülettel.

Közéleti pályáján családja is támogatja. Mindez nehéz is lett volna a biztos hátteret adó feleség, a matematika–fizika szakos tanárként dolgozó Vízi Ilona nélkül. Mindkét gyermekük Budapesten él: Sándor programozó matematikusként, Eszter külkereskedőként végzett.

Nagy Sándor a számok alapján a nyugdíjhoz közeledve is aktív, tett-re-kész. Reggel nyolc órakor jártam az irodájában, ahol folyamatosan csörgött a telefon. Egyfolytában segített, és alakította a napi programját, találkozóit egyetlen cél, Újfehértó fejlődése érdekében.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése