Gáva János

Polgármester,

Napkor

szszb_11-142_gava_janos.jpgA 41-es főút zsúfoltsága, perzselő aszfaltja után üdítően hatnak a rendezett napkori utcák. A vályúkká vájt farönkökből, öles kosarakból nemes muskátlik, százszorszépek és ezerszínű petúniák kandikálnak ki, köszöntve a betérőt és szolgálva az itt lakót. A tiszta, virágos porták és utcák nemcsak külső megnyilvánulásai egy adott közösség összefogásának. A környezet szebbé tételében felfedezhető közös akarat mást is elárul: azt, hogy a napkori emberek fejében-lelkében rend van.

A község nevét 1213-ban említi először írásos feljegyzés, de a falu már a tatárjárás előtt is létezett. Visszatekintve a letűnt századokba, Napkor mindig is jelentékeny település volt. A községnek két igen értékes temploma van: a Szent István nevét viselő XIII. századi eredetű római katolikus templom, és a Szent Mihályról elnevezett, a XVII. században épült görög katolikus templom. Napkor határában magasodik Szabolcs középső területének legmagasabb dombja, a Golyóbis, tetejéről messzire látszik az ugyancsak golyóbis alakú radarmeteorológiai obszervatórium.

A napkoriak mégsem onnan tudják, hanem ősidők óta az égből olvassák ki a napsütést, az imákkal kikönyörgött esőt. Merthogy az életük mindig is a földhöz kötődött. A rendszerváltozás a legtöbbjüknek reményt adott a viszszakapott földhöz, amelyet nagy odaadással művelnek. Nem kivétel ez alól Gáva János polgármester sem, aki diplomás agrárszakember: szép gyümölcsöst telepített, sertést tart, sőt mangalica törzsállománya van!

– Napkoron, 1948. május 5-én születtem – kezdte a polgármester. – Szüleink földműveléssel foglalkoztak, a ma már családjával Kisvárdán élő, és Nyírkarászon tanító húgommal ketten voltunk gyerekek. Édesapánk egy baleset következtében 1974-ben meghalt. Az általános iskola után a nyíregyházi gimnáziumi évek következtek. Az elsőt a Kossuthban, majd az átszervezések miatt a további három osztályt a Vasvári-gimnáziumban jártam. Nagyon jó közösség volt a miénk. Onnan a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolához vezetett az út, majd már kertész üzemmérnöki diplomával a zsebemben a nyírkércsi Lenin Termelőszövetkezetbe kerültem mint gyakornok – mondta.

Aztán Nyírkércset a tiszaberceli szakmunkásképző katedrája váltotta fel, majd a baktalórántházi Dózsa Tsz kerületi kertészeként tevékenykedett ’74-től. Az ott eltöltött három év után ismét Tiszabercelen találta magát: gyakorlati oktatásvezető majd tanüzemvezető lett. Szeretett a fiatalokkal foglalkozni, de a nagyüzemi termelésben is bizonyítani vágyott. Némi vargabetű után, 1982-ben jött haza, a napkori termelőszövetkezet háztáji ágazatának vezetését kapta feladatul.

Erre az időszakra úgy emlékeznek, mint a háztáji aranykorára, hiszen 10 millióról 90 millió forintra ugrott fel a háztáji bevétel. E formában művelték a teljes gyümölcsöst és több kertészeti kultúrát. Újdonság volt az integráció bevezetése, amely révén a tagok nemcsak a művelést, de a beszerzést és az értékesítést is közösen végezték. Az elsők között éltek az önelszámoló, a fülnek oly ismerős gebinrendszer lehetőségével.

Gáva János ekkor már főmezőgazdászként dolgozott. A gebinrendszer másféle viszonyokat teremtett, és másfajta hozzáállást kívánt, mondhatni előkészítője volt a mezőgazdaságban hamarosan bekövetkező nagy változásnak, amely Napkort is elérte. Mivel külső emberek itt nem jutottak földhöz, a falu nagyon nem látta kárát az átalakulásnak.

Gáva János mindezt megelőzve, ’88-ban üzletkötőnek állt a soproni Dózsa Tsz-hez. 1990-ben a község értelmiségiekből álló csoportja megkereste: vállalja el a polgármesterséget. Átgondolva igent mondott. Azóta harmadszor is bizalmat szavazott neki a falu.

– Az eredményeket a közös akarat hozza. A képviselő-testület hű a tíz évvel ezelőtti elhatározásához, a Napkor fellendítését célul tűző hosszú távú terv megvalósításához. A község 1998-ban a Belügyminisztérium, ’99-ben a KHVM Nagydíját érdemelte ki a Virágos Magyarországért mozgalomban. Két éve a Magyarország legerősebb faluja kitüntető cím birtokosai lettünk, amit 1999-ben megújráztunk, de a területi elsőnél 2000-ben sem adtuk alább. Az utóbbi években sikerrel szerepelt a Napkori Lovasbandérium a szilvásváradi lovasfesztivál hazai, illetve világtalálkozóján. A falu népe mellett sok elszármazottat és vendéget gyűjt egybe a már hagyományos, évenkénti Napkori Napok és a Huszárbál rendezvénye. Itt található Európa egyik legmodernebb vadaskertje, melyet szívesen keresnek fel külföldi vadászok.

Az igazi trófeák mégis a községházán vannak: a díszes serlegek a napkori emberek összefogását, erejét ragyogják. Ez tükröződik Gáva János tekintetéből is. Szeret itt élni, dolgozni. Közel két évtizede a római katolikus egyházközség világi elnöke.

Felesége a családi vállalkozás ügyvezetője, Zsolt fiuk a reklám szakmában vállalkozó, János agrármérnök, számítógép-programozóként az idén másoddiplomázott.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése