Akli János

Alpolgármester,

Napkor

szszb_14-148_akli_janos.jpgAzért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – ekképpen szól Tamási Áron gyönyörűséges gondolata a mindenkori szűkebb hazáról. Az Isten háta mögötti, kis hargitai falucskában született, de a nagyvilágot bejárt székely legénnyel együtt ma is sokan érzik szükségét az otthon melegének. Ábel otthonteremtő igyekezete ott lüktet sokunk pulzusában. Dicsérendő, ha valaki a saját otthonáért munkál, de olyan is akad, aki egy nagyobb közösség, egy egész falu terhét veszi a nyakába, mint teszi azt többedmagával már jó ideje Akli János napkori alpolgármester is.

A napkori önkormányzat tagjainak nem esik nehezére e teher, mert valamennyien szívből csinálják. A lakosság tevékeny közreműködésével, a megyeszékhely közelségében igyekeznek Napkort minél komfortosabbá tenni. Nevezetes rendezvényeikkel, hagyományteremtő szándékukkal az együvé tartozás élményének erősítésén kívül a falu jó hírét viszi ország-világ.

Hogy mikre gondolunk?

– Önálló kezdeményezésként, de az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság segítségével is, egyre több, hagyománnyá nemesedő rendezvényt mondhatunk magunkénak. Télen a Száncsengés, májusban az Akácvirágzás, augusztus 20-án István király ünnepe hozza össze a közösséget. Az idei gyermeknapon a Sotex Kft. tett ki magáért, feledhetetlen rendezvénnyel. A gyerekek számára ingyenes, a felnőtteknek becsületkasszás volt a teljes vendéglátás, a színes műsorok megtekintése. A pörköltfőzőversenyt, amelyen a zsűri elnöke Pásztor József, a Napkelte panzió főszakácsa volt, a hetedikes osztály nyerte meg – sorjázta Akli János alpolgármester.

A napkori emberek szeretik a virágot, a tiszta környezetet. A község ’98-ban a Belügyminisztérium, 1999-ben a KHVM nagydíját, 2000-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját érdemelte ki a Virágos Magyarországért mozgalomban. Az idén is remekeltek: különdíjat kaptak, s egy bemutatkozó standot a budapesti nemzetközi virágkiállításon. 1998 egyéb sikereket is hozott Napkornak: a Magyarország legerősebb faluja vetélkedőn első helyezést értek el. E kitüntető címet 1999-ben is megvédték, 2001-ben pedig már a házigazdái voltak a nemzetközivé váló versenynek, melyen a huszonnégy magyar falu mellett Erdélyből és Szlovákiából is jöttek csapatok.

Az idén, 2002. július 19–21-én ugyancsak a napkoriak voltak a vendéglátók a Kárpátok Eurorégió Legvirtusabb Települése nemzetközi versenynek. A III. Nemzeti Lovasfesztiválon a Napkori Hagyományőrző Lovasbandérium a megyei bandériummal első helyen végzett a megyék versenyében. Szintén Szilvásváradon e teljesítményüket egy évre rá megismételték, de már nemzetközi zsűri és közönség előtt. A napkori huszárok állandó színfoltjai nemcsak a napkori, de a megyei, sőt országos szintű rendezvényeknek. Különösen a millenniumi ünnepségek huszárjelenetei maradtak meg szép emléknek.

A napkori csapatból Linczenbold Tamás huszárkapitány és Krajnyák Csaba a Magyar Köztársaság Lovasdíszegységének tagjai. Az önkormányzat segíti a lovasbandériumot, a képviselők szívügye is a Szent Istvánról elnevezett szabadidőpark további bővítése. Ott még számtalan nagy terve van az önkormányzatnak, mint például egy lovascentrum kialakítása.

– A szennyvízhálózat kiépítésével teljes az infrastruktúra Napkoron. A csatornázásra égető szükség volna, három éve már – Apaggyal és Nyírtéttel karöltve – érvényes tervvel rendelkezik az önkormányzat. Közeli terv az általános iskola tetőterének hasznosítása, így az hat tanteremmel bővülne. Hamarosan elkészül a község közvilágosításának korszerűsítése is. A testület egyhangúan felhatalmazta Gáva János polgármestert, hogy lehetőség szerint ne hagyja lebontani 2002 őszén az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a Napkor szimbólumává vált, a Golyóbis-hegyen magasodó radarmeteorológiai obszervatóriumot. Egyelőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik!

Akli János tősgyökeres napkori család sarja, 1948. április 24-én született. Az általános iskola után a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd szintén a megyeszékhelyen a cukrász szakmát tanulta ki. Két évig dolgozott a dohányfermentálóban, s ez idő alatt futballozott a jó hírű Kinizsiben.

Ezerkilencszázhetventől nemcsak otthonra, de munkahelyre is talált Napkoron. Dolgozott a községi tanácsnál pénzügyi előadóként, a helyi Kossuth termelőszövetkezet központi raktárosaként, s volt anyaggazdálkodó, telepvezető. Ezerkilencszáznyolcvannégyben elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát. Egészségi állapota miatt kényszerült nyugdíjba 1992-ben.

Felesége a Napkori Általános Iskola tanára. Akli János ’90-től önkormányzati képviselő, ’94-től pedig alpolgármester. Akli János mondhatná azt is: Napkor egy királyi hely, hiszen 2002 kora őszén Spanyolország királya, maga János király vadászott itt!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése