Panykó Béla és neje

A Nap-Kori-Kum pálinka forgalmazói,

Napkor

szszb_17-166_panyko_bela_es_neje.jpgPálinkás jó reggelt! – mondjuk, ha valakit mód felett szívélyesen akarunk üdvözölni. A jóféle kisüsti gyümölcspálinkának nálunk mindig is kultusza volt: nem múlhatott el ünnep, társas munka és összejövetel koccintás nélkül. Az időközben hungarikummá avanzsált magyar pálinka keresett termék lesz a világpiacon, állítják a gasztronómiában jártas szak- és üzletemberek. A Magyar Borok Házához hasonlóan – Budapesten, a VIII. kerület, Rákóczi u. 17. sz. alatt – hamarosan megnyitja kapuit a Magyar Pálinka Háza is.

Eddigi röpke élete alatt igen kedveltté vált a Panykó-féle Nap-Kori-Kum elnevezésű pálinka. Az almából készült erős nedű a közelmúltban debütált a II. Hévízi Nemzetközi Pálinkafesztiválon, ahol rögtön aranyéremmel ismerték el Panykó Béla és a felesége által üzemeltetett napkori szeszfőzde termékét. A Nap-Kori-Kum hasonlóan sikeres volt a rá egy hónapra, a 2003. szeptember 19–21-én Szigetszentmiklóson megrendezett Hortus Hungaricus 2003. Nemzetközi Kertészeti Szakkiállításon és Vásáron is, ahol a napkoriak mint a Virágos Magyarországért országos verseny egyik helyezettjei vehettek részt. A község és termékei színpompás bemutatásával a nemzetközi fesztivál Stand Díját érdemelték ki.

– A Napkor határában, a Kállói u. 58. szám alatt lévő szeszfőzdét, amely az egykori téesztől privatizáció útján jutott a tulajdonunkba, bő évtizede családi vállalkozásban működtetjük – kezdte Panykó Béla. – A vállalkozás a feleségemé, míg jómagam a főzdét vezetem, és mindkét fiunk is itt dolgozik. A szeszfőzde bejáratát immár a Nap-Kori-Kum emblémája díszíti. A bérfőzés mellett itt készítjük a most Hévízen díjnyertes kisüsti almapálinkát is, amelynek alapanyagául a saját almásunk szolgál.

– A hévízi nemzetközi pálinkafesztiválról a szervezők által küldött tájékoztatóból szereztünk tudomást. Azt gondoltuk, azzal semmit sem veszíthetünk, ha elindulunk a versenyen. Ám a legmerészebb álmunkban sem hittük volna, hogy a társadalmi zsűri aranyérmét hozhatjuk haza. A verseny augusztus 8–10-én volt Magyarország talán legszebb városában. A mindössze 4900 lakosú Hévízen működik Európa egyik leggazdagabb önkormányzata – tájékoztatta a résztvevőket Vértes Árpád, a település polgármestere, akivel aztán az eredményhirdetéskor, a díszes oklevél átvételekor kezet is foghattam, illetve Marcsák Oszkár főszervezővel, a zsűri elnökével. Természetesen mindketten megkóstolták a pálinkánkat, koccintottunk az egészségünkre. A verseny után ezt tettük a sógoromékkal is, akik elkísértek bennünket a nem minden napi fesztiválra.

– Szigetszentmiklóson is sikeres volt a Nap-Kori-Kum. Hosszú sor kígyózott pálinkakóstolásra, a szép mennyiségben vitt minta, bizony kevésnek bizonyult! Sokan érdeklődtek, hol lehet kapni. Egyelőre erre csak a közeli nagyobb városokban: Nyíregyházán, Debrecenben, Hajdúszoboszlón lesz lehetőség. A család elképzelésében szerepel egy majdani palackozó megvalósítása, amely munkálatot jelenleg Nyírteleken végeztetünk. A Nap-Kori-Kummal meghívást kaptunk Budapestre, a Magyar Pálinka Házába. Nagyra törő terveink nincsenek vele, egy jól prosperáló kisüzemet szeretnénk e termékkel működtetni – mondta a szeszfőzde vezetője.

Panykó Béla 1949. október 14-én Nap-koron született. Mindkét szüleje él, édesapja 86, édesanyja 82 éves. A bátyja, Mihály és a nővére, Nádasdi Miklósné Panykó Olga is Napkoron él a családjával. Panykó Béla a helyi téeszben fuvaros, traktoros, majd gépkocsivezető volt. A katonaságnál harckocsivezetőként szolgált. Az akkor még a téesz tulajdonában lévő szeszfőzdét 1977-től 1990-ig vezette, amely privatizáció útján a családhoz került.

A felesége és a már nevet szerzett vállalkozás vezetője, Panykó Béláné Orosz Katalin 1954. március 31-én Nyíregyházán született. A férjével ellentétben, ő nem a család Benjaminja, hanem az elsőszülött a három lánytestvér közül. A testvérei, Balogh Sándorné Orosz Magdolna Napkoron, Urgyán Mihályné Orosz Anna Gárdonyban él a családjával. A neje a helyi téeszben dolgozott különböző munkaterületeken, de leginkább a kertészetben. 1972. október 7-én kötöttek házasságot, az első gyermekük, Béla 1974. szeptember 27-én, míg Tamás 1984. május 10-én született. Az előbbi kitanulta a víz- és központifűtés-szerelői szakmát, a fiatalabb fiú pedig karosszérialakatosként végzett. Mindkét fiú szaktudása és szorgalma elkel a családi vállalkozásban. Ifjú Panykó Béla már családot alapított a szintén napkori Popovics Évával, a hároméves unoka, Panykó Patrik a nagyszüleiknek is a szeme fénye. – Nagy előszeretettel sertepertél a főzde környékén, papónak megvan az utánpótlása – mondta nevetve a nagypapa, Panykó Béla.

A család természetszerető, a bogácsi fürdőt gyakorta meglátogatják. A nagyobbik fiával tagjai az Apagy–Napkor Vadásztársaságnak, amelynek 2001-ig az elnöke is volt. A Nap-Kori-Kum pálinkát pedig jó szívvel ajánlja a család. Egészségünkre!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése