Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Görömbei Sándorné
Venesz József-díjas mestercukrász,
Nyíregyháza
Dinasztia születik, hisz apáról anyáról száll a mesterség, a fiúra és a lányra. A tudáshoz hivatásszeretet társul, és így Görömbei Sándorné nyugodtan elmondhatja: az egész megye, de főként Nyíregyháza nyomon követhette a kis cukrászat komoly vállalkozássá terebélyesedését. Generációk tanultak a keze alatt, és akik ismerik az általuk készített remekeket, állítják, ünnepivé varázsolják a hétköznapokat is a szebbnél szebb sütemények.
Görömbei Sándorné született Bukovenszki Irén áldhatja a sorsot és a felvételi bizottságot, hogy a boltos helyett a cukrász szakon kezdhette meg tanulmányait a nyíregyházi Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakmunkásképzőben.
Olyan tehetségesnek bizonyult, hogy a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen harmadik helyezést ért el, és már a tanév vége előtt átvehette a szakmunkás-bizonyítványát. Amikor 1972-ben megnyílt a megye legmodernebb szállodája, a Hotel Szabolcs, a sikeres fiatal lányt kérték fel a cukrászat beindítására. Több szakmai versenyen bizonyította rátermettségét, kupákat nyert és dobogós helyezéseket ért el.
Férjét is a szakmában találta meg. Házasságukból két gyermek született. Irén cukrász és nem mellesleg közgazdász, Sándor menedzser. Mindketten a családi vállalkozásban szereznek tapasztalatot. A szülési szabadság alatt leérettségizett, majd diplomát szerzett a Vendéglátó-ipari Főiskola szakoktatói szakán. Közel két évtizeden át oktatta a leendő cukrászokat.
Férje folyamatosan a cukrászatban dolgozott, és régi álmukat váltották valóra, amikor 1994-ben megnyitották saját házukban a cukrászdát és a műhelyt. Eleinte az asszony a hétvégi díszítésekben és a cukrászda arculatának formálásában segédkezett. Ám olyan igény mutatkozott meg a vevők részéről, amely már teljes családi összefogást sürgetett.
A szakmai lépéstartást segítette az Ízkirályok című könyv kiadása, amelyben két mesterszakács kollégával együtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájjellegű ételek és sütemények receptjeit adták közre. Szakmai munkásságát 1997-ben Mestercukrász címmel ismerték el. 1999-ben tagja volt Baselben a 4. Salon Culinaire Mondial versenyen a regionális csapatnak. Az egyéni és a csapat által nyert bronzérem fényes sikert jelzett. 2000-ben pedig Görömbei Sándorné átvehette a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének Díszoklevelét. Szintén abban az évben a Gasztronómiáért érdemérem birtokosa lehetett. 2001-ben Hollandiában, az Észak-Alföld régió gasztronómiai csapatának tagjaként az európai uniós országok és az unióhoz csatlakozni szándékozók tájjellegű ételeit mutatták be. Görömbeiné Irénke szabolcsi jonatánszelete nagy sikert aratott a résztvevők körében.
Szűkebb hazájában is aktívan közreműködik a cukrászat ügyeinek előbbre viteléért. Ő vezeti a megyei Gasztronómiai Egyesület cukrászszekcióját, és tagja az Északkelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület felügyelőbizottságának is. Kollégái mind a mai napig sokat tanulnak tőle. Nemcsak a megyebeli, hanem az ország távolabbi részéből és a külföldről érkező vendégek is megcsodálhatják a Sóstói Múzeumfaluban a kézművesek házában berendezett szobát, ahol cukrászati alkotásokat állítottak ki. A megye, a város címerét és egy mesedobozt glazúrdíszítéssel cukorból Görömbei Sándorné készített az állandó kiállításra.
Arra törekszik, hogy a náluk dolgozók is minél magasabb szinten ismerjék meg a szakmát. Szinte anyai büszkeség tölti el, hogy 2003-ban két kolléganőjük is letette a mestervizsgát. Egész szakmai munkássága betetőzésének érzi, hogy 2004-ben Venesz József-díjjal jutalmazták 35 évi tevékenységét. S amire még joggal lehet büszke, hogy 2004 decemberétől – a tagság egyhangú szavazata alapján – az Északkelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület elnöki teendőt is Görömbei Sándorné látja el. 2005-ben pedig az IPOSZ Aranykoszorús Mestere lett.
A romantikus, nosztalgikus, egyedi süteményeket igyekszik megszerettetni a vevőkkel. S mint az idő eddig igazolta, sikerrel. Görömbeiné lelkesen beszél arról, hogy a modern táplálkozási elvek jól összeilleszthetők a gasztronómiai élvezetekkel. A túlzott édesítés helyett például pudinggal lehet lazítani a krémet. Diabetikus süteményeket mindennap kínálnak a cukorbetegeknek vagy a fogyókúrázóknak. Még speciális készítmények is kikerülnek a műhelyből, hisz a tejre, tojásra, lisztre érzékenyeknek is tudnak megfelelő süteményt kínálni.
Felidézzük nagyanyáink konyhájának ízeit. Görömbeiné Irénkének meggyőződése, hogy a sütemény megjelenése, alkalmi jellege, formája, nosztalgikus hangulata emeli az ünnep fényét. Esküvő, karácsony, szilveszter, húsvét, névnap, születésnap elképzelhetetlen valamilyen dísztorta nélkül. Esztétikai és élvezeti értéke egy csöppnyi boldogságot, harmóniát varázsol a tortát körbeülők lelkébe.
(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése