Balogh Gyula

Vállalkozó,

Rakamaz

szszb_05-182_balogh_gyula.jpgSzorgalmas munkával, tanulással, példamutató élettel kiemelkedett társai közül. Mélyről indult, messzire jutott. Immár vállalkozóként ismerik és elismerik tenyérnyi hazánkban és a hatalmas Oroszországban.

Nem felejtette el, honnan jött, most is segíti társait, egykori sorstársait. Segít tanácsokkal, útbaigazítással, azon van, hogy a rosszindulatú vállalkozók ne használják ki a romákat. (Jóhiszeműen élem az életem  − szokta mondogatni.) Sok-sok romának munkát és kenyeret ad. Nem tagadja meg múltját és származását. Igaz, neve és külseje miatt nehéz is lenne a tagadás. Jóképű, kreolbőrű férfi. Dús, fekete haja, kedves beszéde is szimpatikussá teszi. A neve Balogh Gyula. A cégének neve: Balogh és Fia Kft. Rakamazon, illetve Tokajban van a vállalkozás központja. A Tokaji Halász Csárdában a világ sok híres embere ismerkedhetett meg Balogh Gyulával és fiával.

Vállalkozóvá, üzletemberré küzdötte fel magát. Több módon segíti a romákat. 1993-ban ő volt a Magyarországi Roma Kupa kitalálója, ötletadója, egyben főszponzora. Nemes, követésre méltó hagyományt teremtett. Beírta nevét megyénk és hazánk történetébe. 1996 májusában Nyíregyházán harmadszor rendezték meg a roma focisták harmadik kispályás kupadöntőjét. A megyeszékhely polgármester asszonya, Csabai Lászlóné és Farkas Flórián, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is részt vett a nagyszabású rendezvényen. Balassagyarmatról, Nyírcsaholyból, Ózdról, Gödöllőről, Ibrányból, Kocsordról is jött csapat. Fellépett a tornán a Ferencvárosi Roméró csapata, a Baktalórántházi Feketelábúak csapata, s természetesen a rakamazi gárda, Balogh Gyula csapata is küzdött a döntőbe jutásért.

Az országból nem kevesebb mint ötvenhét csapat sereglett össze a Nyíregyházi Stadion zöld gyepén. Természetesen nemcsak a focicsapatok seregszemléje volt ez. Cigányzenekarok, cigányegyüttesek is felléptek a szabadtéri színpadon. Látványban nem volt hiány, szórakozhatott a nagyérdemű közönség.

Farkas Flórián elismeréssel szólt Balogh Gyula kezdeményezéséről, illetve hagyományteremtéséről. Mint mondta, a torna élményt, önbizalmat ad a romáknak. A tornán is bizonyítják a romák játékkedvüket, küzdőképességüket. A rendezvény kapocs lehet a többség és a kisebbség között.

A rendezvényre színes prospektust adtak ki, ebbe köszöntőt írt Dajka László főszervező. A köszöntőből idézünk: „A Magyarországi Roma Kupa megrendezése Nyíregyháza városában immáron hagyomány, s az sem véletlen, hogy mára  − túlzás nélkül mondhatjuk  − Európa legnagyobb etnikai sporteseményének számít. Minden ilyen és hasonló rendezvény az összetartást, a szeretetet, a méltóságot erősíti bennünk, hiszen a nemes versengés erősíti azt a mentalitást, amely a megértésen és az elfogadáson alapszik. Ezért is nélkülözhetetlen ennek megőrzése. Mi itt, ma a döntőn együtt vagyunk győztesek!”

Balogh Gyula sok éven át betanított munkás volt a híres Rakamazi Cipőipari Szövetkezetben. (Később szakmunkás lett és érettségi vizsgát is tett.) A rendszeres napi munka fegyelemre, önfegyelemre nevelte. Talán veleszületett a kereskedő, vállalkozó tehetség. Megspórolt pénzéből vett egy lovat és egy stráfszekeret. Maszek fuvarosként fuvarozott szenet, bútort, mindent.

Napi kapcsolata volt a lakossággal. Gyűjtögette a forintokat, a filléreket. Nagyobb, bonyolultabb vállalkozásokba kezdett. Túllépett az ország határain, Ukrajnában és Oroszországban kötött üzletet. Olyan kölcsönös hasznon alapuló üzletet, amelynek megyénk lakói is hasznát vették, illetve hasznát veszik. A rendszerváltás után hozott be megyénkbe hiánycikknek számító vasanyagot, a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen traktorokat. Mostanában főleg fában és különböző tranzit kereskedelemben utazik. A vas és a cement immár kvótaköteles. Kvótát pedig nehéz szerezni.

A felesége, Baloghné külön kis fejezetben érdemel említést. A neve Natalia Harlamova. Született, illetve nevelkedett Fehéroroszországban. Anyanyelvi szinten beszél oroszul és ukránul. Ő a kft. tolmácsa és menedzsere, vagyis az orosz üzlet motorja.

A kft. több lábon áll. Lakásépítkezésekkel is foglalkozik Nyíregyházán, Rakamazon és több településen. S Balogh Gyuláé, pontosabban a nagyobb fiáé a Tokaji Halász Csárda. A csárdához állattenyésztés is kapcsolódik. Hetven sertést és több versenylovat tart a kft. Halászlé, süllő, kecsege, pulykamell csalogatja a vendégeket a csárdába, meg a tüzes muzsikát adó cigányzenekar.

A csárda vendégkönyvébe híres emberek is beírtak köszönő, elismerő sorokat. Olyanok, akik a finom ételek és italok után megnyalták mind a tíz ujjukat. Ilyen volt például Izrael magyarországi nagykövete. Hazánkban rendezték nemrég az atomfizikusok világtalálkozóját. Amerikai, orosz és francia atomtudós is beírta nevét a csárda nagy könyvébe. Van tehát sikerélmény.

Balogh Gyulának a kisebbik fia négyéves. Szakasztott az apja.

Van hát utánpótlás, lehet, hogy alakul a dinasztia.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése