Balogh Gyula

Vállalkozó, politikus,

Rakamaz

szszb_11-164_balogh_gyula.jpgA névjegykártyáján ez áll: „Balogh Gyula miniszteri főtanácsadó. Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Iroda: Tokaj. Lakás: Rakamaz.” Állandó belépője van a Parlamentbe. A miniszternek romaügyekben és vidékfejlesztési ügyekben ad tanácsokat. Már eddig is sokat tett, s jövőben még többet akar tenni a romák felzárkóztatásáért. „Autópálya építő romák a régióban” címmel cikkek jelentek meg róla a sajtóban. Íme az egyik:

„Szabolcsi, borsodi és hajdúsági romák kezdték el az M3-as autópálya építését 2000. november 14-én Tiszaújváros közelében. Az ún. romaprogram keretében 2002 végéig több száz cigány férfi dolgozik majd a nagyberuházás kivitelezésén. Az építkezés befejezése után az autópálya melletti fasorok, sövények, töltésoldalak gondozása ad majd munkát néhány roma brigádnak. Mezőgazdasági és oktatási program is indul a romák foglalkoztatása, felzárkóztatása érdekében.

2000. november elején alakult meg Rakamazon a Roma Vállalkozók, Környezetvédők Foglalkoztatási és Oktatási Szervezete négy észak-keleti megye roma származású vállalkozóinak részvételével, de részt vettek az alakuló ülésen fővárosi és dunántúli vállalkozók, kisebbségi vezetők is. A szervezet elnökévé választották Balogh Gyula rakamazi vállalkozót, aki az autópálya építésnél a romák munkáját koordinálja. A szervezet vezetőségében a hajdúsági romákat Kiss Károly, a borsodiakat Horváth Julianna, a Szolnok megyeieket Rácz Tamás képviseli.

Balogh Gyula informálta a Népszabadságot a nagyszabású, szenzációnak számító tervről, a romák több irányú foglalkoztatásáról. Mint mondta, Tiszaújváros térségében földmunkákkal, víztelenítéssel kezdtek a brigádok. A résztvevők karácsonyra kapták meg az első, figyelemre méltónak mondható fizetésüket.

A most alakult roma szervezet Kemecsén, Tiszabezdéden, Jármiban és Csegöldön (később más településeken is) mezőgazdasági programot indított, illetve indít. Állami, önkormányzati földterületeken zöldséget és gyümölcsöt termelnek majd a cigány családok. A gyümölcsfák telepítését már elkezdték. Gyógynövények telepítésére és feldolgozására is sor kerül. A terv szerint néhány éven belül központi támogatással Rakamazon gyógynövény-felvásárló és -feldolgozó üzemet építenek. Jármiban gyümölcsfeldolgozó üzemet hoznak létre. Év végén, vagy a következő év elején Szabolcsban és Borsodban beindul a kecskeprogram. A kecsketenyésztő romák pár év múlva sajtkészítő üzemet hoznak létre eddig még meg nem határozott településen. A környezetvédelmi program keretében szervezett formában hulladékgyűjtéssel és -feldolgozással is foglalkoznak majd a romák.

A roma vezetők a Nyíregyházi Főiskola illetékeseivel megállapodtak abban, hogy 2001-től a keleti megyékben élő érettségizett, vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező cigány fiataloknak kétéves általános képzést indítanak. A hallgatók (várhatóan ötvenöten–hatvanan lesznek) sikeres vizsgák után felsőfokú képesítésről szóló bizonyítványt kapnak, majd munkába állva hozzájárulhatnak a romák szellemi és anyagi felzárkóztatásához. A főiskolán konzorciumot alakítottak, ennek tagja Balogh Gyula is.”

A vállalkozó Balogh Gyulának Jármiban van egy ötvenhat hektáros gyümölcsöse. Mintagazdaságot akar itt létrehozni a romák bevonásával. Magyar agrárszakemberek irányítják a munkálatokat, de a gazdaság nagyban hozzájárul a környék cigány lakosságának foglalkoztatásához és megélhetéséhez. Mint roma politikus és miniszteri főtanácsadó azonban nem csak helyi méretekben gondolkodik. Megyei, sőt országos szinten is segíti az arra rászorulókat. Az ő közbenjárásának is köszönhető, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2001-ben a terv szerint nyolcszázmillió forintot ad az úgynevezett roma agrárprogram megvalósításához. A program keretében a cigány családok vetőmagot, tenyészállatokat kapnak az önfoglalkoztatásukhoz.

Balogh Gyula a Lungo Drom nevű roma szervezet megyei elnökeként és a Rakamazi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökeként is figyelemre méltó közéleti munkát végez. A Magyarországi Roma Kupa kitalálója, gazdája, működtetője. A hagyományossá vált kupát minden tavasszal megrendezik a nyíregyházi városi stadionban roma származású labdarúgóknak. Nagyecsedtől Ózdon át Veszprémig az ország minden részéről jönnek ide csapatok és folklór együttesek is, hogy megmutassák egymásnak és az országnak, hogy mit tudnak. 2001-ben nemzetközivé bővülhet a kupa: kárpátaljai és erdélyi roma csapatokat is meghívnak a viadalra.

Balogh Gyula mélyről indult és kiemelkedett társai közül. Betanított cipőipari munkás volt, majd lovat, később teherautót vásárolt, hogy fuvarozzon. Munka mellett érettségizett, majd vállalkozószervező felsőfokú képesítést szerzett. Nem elherdálta, gyűjtötte a forintokat, és jó üzleti érzékkel sikeres vállalkozóvá vált. Sok-sok roma társa a példaképének tekintheti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése