Hajdu Károly

A Coll-Trade Kft. tulajdonos ügyvezetője

Nyíregyháza

szszb_32_tk_hajdu_karoly_1000.jpgDivatcikk vagy csupán megóvja házunkat a nyílászáró? Ha építkezünk vagy felújítunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Szinte mindenki szembesül ezzel a kérdéssel előbb-utóbb. A forgalmazók legjobbjai közt tartja számon a közvélemény és a szakma a Coll-Trade Kft.-t. Hajdu Károly tulajdonos, ügyvezető éppen 22 éve hozta létre a családi vállalkozást és nagy büszkeségére, egyszem lánya, Zsuzsa is észrevétlenül belenőtt az építőiparba. Mi sem természetesebb – hangsúlyozza a ma már, a vevőkkel való kapcsolattartás mellett önálló szakterületeket, pénzügyet, adminisztrációt, munkaügyet irányító asszony – ha már apa létrehozta és ilyen szintre fejlesztette a Coll-Tradet, nekem megadatott, hogy egy jó nevű, vevő-orientált társaságban dolgozhatok. Később pedig… A 75 éves édesapa tekintete ellágyul, ahogy az energikus üzletasszonyra néz. Gondolatai elkalandoznak, vajon az unokái, Anna (21), aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen harmadéves és Áron (19), aki az ELTE-n fizikusnak készül, vajon visszajön-e a családi vállalkozás történelmét tovább írni?

De ne szaladjunk ennyire előre az időben! A kislétai születésű (1941.06.12.) Hajdu Károly édesapja földművesként tartotta el a háromgyermekes családot. Édesanyja, lánykori nevén Kalavé Mária a családi tűzhely melegét őrizte és varázsolt otthont Piroska, András és Károly számára. Mint a népmesékben, a legkisebb fiú, Károly, nekivágott a nagyvilágnak: előbb autóvillamossági szerelő, majd gépjármű technikus lett, és építőgépész üzemmérnöki diplomával koronázta meg tanulmányait. Első munkahelyén, a Volánnál ismerte meg a feleségét, Koczka Máriát, akivel 52 éve élnek boldog házasságban. Az asszony kitartott mellette és támogatta a rendszerváltás körüli időkben, majd létrehozták a Coll-Trade névre keresztelt cégüket. Büszkék rá, hogy 20 dolgozójuk családjának adnak biztos kenyeret.

1994-től foglalkoznak nyílászáró kereskedelemmel. A folyamatos fejlesztések eredményeként ma már 400 négyzetméteres korszerű bemutatóteremmel és 3600 négyzetméteres raktárral rendelkeznek. Az is jó érzés, hogy a lakossági vevők mellett kivitelezők, közintézmények és viszonteladók is rendszeresen jönnek Szabolcs, Hajdu, Borsod és Békés megyékből. A fa nyílászárókkal nyitottak, ám amikor megjelent és divatos lett a műanyag, a túlélés és a fejlődés érdekében ezt is kínáltak. Mi több, szerelő csapatot hoztak létre, mert a vevő már csak ilyen kényelmes, ha a cég be is szereli az ajtót, ablakot, odamegy. A Coll-Trade ráadásul igen gáláns a konkurensekkel folyó piaci versenyben: ha nem tudnak a vevőnek olyat kínálni, amit keres, megmondják, hol található a kívánt termék. Megelégedésükre, sokan mégis csak visszamennek hozzájuk.

Csak a kiváló minőség az elfogadható – összegzi a cég és saját ars poeticáját Hajdu Károly. – Hol van már az az idő, amikor leúsztatták a fát a Tiszán, majd évekig száradt, hogy garantáltan kifogástalan termékké váljon. Mi számos erdélyi gyártó üzemet néztünk meg, hogy a vevői igényességet a legjobban kiszolgáljuk. Tapasztalatunk, hogy a szakemberre a legtöbben hallgatnak, és ha csak kicsivel drágább a kiszemelt áru, a jobb, hosszabb szavatossági idejűért mélyebben is benyúlnak a pénztárcájukba. Egy fajta termékből tartunk az olcsóbbtól a drágábbig. Több terméket raktárkészletről árusítunk. A divattal, a fejlesztésekkel lépést tartunk, mert aki megáll és megelégszik az eddigiekkel, lemarad. Egyébként is terhelni kell az agyat, az izmot, hogy életkortól függetlenül a toppon teljesítsünk.

A gyártók megbecsülik ezt a hozzáállást. Beszállítóik közt tudhatják a Hörmann-t, a világ legnagyobb, garázs- és ipari kapuk, tűzgátló ajtók, acél beltéri és bejárati ajtók gyártóját. Az Eurogate 2000 EcoTor márkanéven készít garázs- és ipari kaput. A Velux tetőtéri ablakok, fénycsatornák, padlásfeljárók gyártója mellett a Borovi Fenyő Zrt. Magyarországon a legnagyobb a minőségi fóliás beltéri ajtók gyártói között. Az Ezüstfenyő Kft. Erdélyből küldi a kiváló minőségű fa ajtókat, ablakokat.

A túlélés alapja az alkalmazkodás – folytatja a gondolatsort az alapító. – Emellett a folyamatos fejlesztés, az elégedett vevők ugyanis visszatérnek. Akár több generáció óta. Személyesen annak örülök, hogy a munkám a hobbim és a megélhetésünk forrása.

Akárcsak a Coll-Trade, ahol Bodzásné Hajdu Zsuzsa magasépítő technikusként végzett, és férjével, Bodzás Istvánnal, aki a Wesselényi Középiskolában matematikát és fizikát tanít, szívet melengető érzés, hogy a családi dinasztiát Hajdu Károly létrehozta, magasra tette a mércét, Zsuzsának pedig a jól bevezetett céget sikeresen kell működtetni, hogy visszanézve, elégedettek legyenek önmaguk és az utókor előtt. Egy szülőnek büszkeség, ha a gyermeke nemcsak a nevét, hanem a gondolatait és az életről, a vállalkozásról, a tisztességes magatartásról szóló alapértékeit is továbbadja.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése