Hajdu Károly

A Coll-Trade Kft. tulajdonos ügyvezetője

Nyíregyháza

szszb_32_tk_hajdu_karoly_1000.jpgDivatcikk vagy csupán megóvja házunkat a nyílászáró? Ha építkezünk vagy felújítunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Szinte mindenki szembesül ezzel a kérdéssel előbb-utóbb. A forgalmazók legjobbjai közt tartja számon a közvélemény és a szakma a Coll-Trade Kft.-t. Hajdu Károly tulajdonos, ügyvezető éppen 22 éve hozta létre a családi vállalkozást és nagy büszkeségére, egyszem lánya, Zsuzsa is észrevétlenül belenőtt az építőiparba. Mi sem természetesebb – hangsúlyozza a ma már, a vevőkkel való kapcsolattartás mellett önálló szakterületeket, pénzügyet, adminisztrációt, munkaügyet irányító asszony – ha már apa létrehozta és ilyen szintre fejlesztette a Coll-Tradet, nekem megadatott, hogy egy jó nevű, vevő-orientált társaságban dolgozhatok. Később pedig… A 75 éves édesapa tekintete ellágyul, ahogy az energikus üzletasszonyra néz. Gondolatai elkalandoznak, vajon az unokái, Anna (21), aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen harmadéves és Áron (19), aki az ELTE-n fizikusnak készül, vajon visszajön-e a családi vállalkozás történelmét tovább írni?

De ne szaladjunk ennyire előre az időben! A kislétai születésű (1941.06.12.) Hajdu Károly édesapja földművesként tartotta el a háromgyermekes családot. Édesanyja, lánykori nevén Kalavé Mária a családi tűzhely melegét őrizte és varázsolt otthont Piroska, András és Károly számára. Mint a népmesékben, a legkisebb fiú, Károly, nekivágott a nagyvilágnak: előbb autóvillamossági szerelő, majd gépjármű technikus lett, és építőgépész üzemmérnöki diplomával koronázta meg tanulmányait. Első munkahelyén, a Volánnál ismerte meg a feleségét, Koczka Máriát, akivel 52 éve élnek boldog házasságban. Az asszony kitartott mellette és támogatta a rendszerváltás körüli időkben, majd létrehozták a Coll-Trade névre keresztelt cégüket. Büszkék rá, hogy 20 dolgozójuk családjának adnak biztos kenyeret.

1994-től foglalkoznak nyílászáró kereskedelemmel. A folyamatos fejlesztések eredményeként ma már 400 négyzetméteres korszerű bemutatóteremmel és 3600 négyzetméteres raktárral rendelkeznek. Az is jó érzés, hogy a lakossági vevők mellett kivitelezők, közintézmények és viszonteladók is rendszeresen jönnek Szabolcs, Hajdu, Borsod és Békés megyékből. A fa nyílászárókkal nyitottak, ám amikor megjelent és divatos lett a műanyag, a túlélés és a fejlődés érdekében ezt is kínáltak. Mi több, szerelő csapatot hoztak létre, mert a vevő már csak ilyen kényelmes, ha a cég be is szereli az ajtót, ablakot, odamegy. A Coll-Trade ráadásul igen gáláns a konkurensekkel folyó piaci versenyben: ha nem tudnak a vevőnek olyat kínálni, amit keres, megmondják, hol található a kívánt termék. Megelégedésükre, sokan mégis csak visszamennek hozzájuk.

Csak a kiváló minőség az elfogadható – összegzi a cég és saját ars poeticáját Hajdu Károly. – Hol van már az az idő, amikor leúsztatták a fát a Tiszán, majd évekig száradt, hogy garantáltan kifogástalan termékké váljon. Mi számos erdélyi gyártó üzemet néztünk meg, hogy a vevői igényességet a legjobban kiszolgáljuk. Tapasztalatunk, hogy a szakemberre a legtöbben hallgatnak, és ha csak kicsivel drágább a kiszemelt áru, a jobb, hosszabb szavatossági idejűért mélyebben is benyúlnak a pénztárcájukba. Egy fajta termékből tartunk az olcsóbbtól a drágábbig. Több terméket raktárkészletről árusítunk. A divattal, a fejlesztésekkel lépést tartunk, mert aki megáll és megelégszik az eddigiekkel, lemarad. Egyébként is terhelni kell az agyat, az izmot, hogy életkortól függetlenül a toppon teljesítsünk.

A gyártók megbecsülik ezt a hozzáállást. Beszállítóik közt tudhatják a Hörmann-t, a világ legnagyobb, garázs- és ipari kapuk, tűzgátló ajtók, acél beltéri és bejárati ajtók gyártóját. Az Eurogate 2000 EcoTor márkanéven készít garázs- és ipari kaput. A Velux tetőtéri ablakok, fénycsatornák, padlásfeljárók gyártója mellett a Borovi Fenyő Zrt. Magyarországon a legnagyobb a minőségi fóliás beltéri ajtók gyártói között. Az Ezüstfenyő Kft. Erdélyből küldi a kiváló minőségű fa ajtókat, ablakokat.

A túlélés alapja az alkalmazkodás – folytatja a gondolatsort az alapító. – Emellett a folyamatos fejlesztés, az elégedett vevők ugyanis visszatérnek. Akár több generáció óta. Személyesen annak örülök, hogy a munkám a hobbim és a megélhetésünk forrása.

Akárcsak a Coll-Trade, ahol Bodzásné Hajdu Zsuzsa magasépítő technikusként végzett, és férjével, Bodzás Istvánnal, aki a Wesselényi Középiskolában matematikát és fizikát tanít, szívet melengető érzés, hogy a családi dinasztiát Hajdu Károly létrehozta, magasra tette a mércét, Zsuzsának pedig a jól bevezetett céget sikeresen kell működtetni, hogy visszanézve, elégedettek legyenek önmaguk és az utókor előtt. Egy szülőnek büszkeség, ha a gyermeke nemcsak a nevét, hanem a gondolatait és az életről, a vállalkozásról, a tisztességes magatartásról szóló alapértékeit is továbbadja.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése