Gombos János

Vállalkozó

Nyíregyháza

szszb_05-40_gombos_janos.jpgValószínűleg nem gondolta, hogy a vállalkozói világban találja meg a helyét. Gombos János, a Gúla Kft. alapítója és − feleségével együtt −  tulajdonosa ma már semmi pénzért nem cserélné el az alkalmazotti állásért a mai vállalkozását. Pedig szinte a semmiből építettek fel egy komoly céget. Akár a gúla, lépésről lépésre haladtak feljebb és egyre feljebb. Ma már megrendelőik közt találják például a nyíregyházi önkormányzatot, de nyugati partnerek is kopogtatnak náluk.

Senki nem hiszi, hogy sétagalopp egy dinamikus cég létrehozása. Öt éve alapították a feleségével, s akkoriban soha nem nyolcórás munkanapokat tudtak maguk mögött. Természetesen első perctől nem riadnak vissza a szombati, a vasárnapi munkától, hisz tudják: pénz csak akkor van, ha a megrendeléseket színvonalasan és a vállalt határidőre teljesítik. A bizalom olyan kincs, amire úgy vigyáznak, mint a hímes tojásra. Azt ugyanis csak egyszer lehet eljátszani…

Gombos János Debrecenben született, de Nyíregyházán nőtt fel. Édesapja, Gombos János a belvárosi Kossuth téri ABC-ből ment nyugdíjba mint kereskedő. Édesanyja Merkovszky Mária előbb maszek kereskedőként dolgozott, később a háztartás vezetése töltötte be a napjait. Egyedüli gyermekük, János, a budapesti építőipari technikumot választotta. Ott ismerte meg a feleségét, Hertelendy Kingát. A szakvizsga után műszaki ellenőrként dolgozott. Bár a neje pesti lány, mégsem tudta megszokni mellette a nyüzsgő nagyvárosi életet. Hazahúzta a szíve szűkebb pátriájába. Tizenhét éve, hogy itt élnek együtt Nyíregyházán. Ma egy szép házat építettek az egyik kertvárosban.

Már érződött, hogy csak a vállalkozásból lehet tisztességesen megélni, amikor a házaspár úgy döntött: ringbe szállnak ők is, és egyéni elképzelésük szerint kialakítanak egy jövedelmező vállalkozást.

A Gúla Kft. a teljes építőipari generálkivitelezést vállalja. Körülbelül hatvanan dolgoznak együtt több éve. Igaz, a szakipari tevékenység mindegyike ma önálló szervezetként dolgozik, így a víz-, szennyvíz-, gázszerelés, az asztalos-, a burkolómunkák, a villamosság, az építés önállóan vállal feladatokat, de az összhang ma is megvan köztük, ugyanis a Gúla Kft. fogja össze a tevékenységüket. Annyira ismerik már egymást, hogy nyugodtak, ha egy megrendelésben akár mindannyian részesek, mert a megbízhatóság, a kifogástalan szakmai, műszaki színvonal jellemzi a beruházásaikat.

Nemrégiben például a sóstói szociális otthonban végeztek konyhafelújítást és a fűtési rendszer korszerűsítését fejezték be. A megyei város önkormányzatának tisztségviselői, a képviselő-testület tagjai a helyszínen győződtek meg a modernizálás eredményéről. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a huszonnyolc éves épület egy része jelentősen megfiatalodott és már többen azt mondták: de jó lenne mihamarabb az otthonban elvégeztetni a Gúlával a teljes felújítást!

A Hungarotabac szinte állandó megrendelőjüknek számít, folyamatos karbantartási munkákkal bízzák meg őket. A Nyírlift Kft.-nek egy teljesen új épületet emeltek.

Természetesen úgy tudnak megfelelni a legmodernebb kivitelezési igényeknek, ha maguk is korszerű körülmények közt dolgozhatnak. Létrehoztak egy hőszigetelt üveggyártó üzemet 1995 szeptemberében egy társaság közreműködésével. Itt elsősorban nyílászárókat készítenek.

A januártól áprilisig terjedő időszak minden évben az üzletszerzéssel telik el. Ilyenkor keresi meg egymást megrendelő és vállalkozó, pontosítják, kinek mire van szüksége és ehhez a partner mit tud adni. Külföldi érdekeltség is kiegészíti ma már a Gúla Kft. tevékenységét.

Csak nehezen tudná összeszámolni, de mintegy száz kivitelezést tud maga mögött a Gúla. Gombos János abból indul ki: fanatikusan dolgozott alkalmazottként is, más cég javára, hát hogyne tenné ezt most, amikor a saját vállalkozása, közvetve a családja gyarapodhat belőle! Egyáltalán nem mindegy, hogy a megrendelők milyen hírét viszik el a cégnek. Általában Nyíregyházán és a környéken található a partnerek jó része, de ha egy márkanév jól cseng, és hozzá a megbízhatóság információja társul, akkor biztosak lehetnek benne, hogy felkeresik őket a megrendelők. Ugyanis tapasztalhatjuk, hogy a körbetartozás, a vállalás nem pontos teljesítése, a rossz minőség legalább annyira megtalálható ma a hazai piacon, mint a Gúla által képviselt kifogástalan színvonal.

 Felpörgetett tempójukat nyaranta kéthetes tengerparti kikapcsolódás, vagy a hegyekben eltöltött pihenés szakítja meg. Úgy gondolják, nem az a fontos: világvárosban lakjanak, hanem az, hogy bármerre el tudjanak menni, amerre csak akarnak, amire kíváncsiak a nagyvilágban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése