Lengyel Lászlóné

Vállalkozó,

Rakamaz

szszb_04-192_lengyel_laszlone.jpgVannak, akik felnőttfejjel választanak szakmát, tudatos elhatározásból. De élnek köztünk olyan dinasztiák, ahol a hagyomány sokkal erősebb minden más törekvésnél. Lengyel Lászlóné született Péntek Zsuzsanna sem tehette meg, hogy ne a vendéglátáshoz, a fagylaltkészítéshez érezzen kedvet és elhivatottságot. Édesapja, Péntek József jónevű cukrászmesterként alapozta meg a család hírnevét. Édesanyja, Gyerák Erzsébet varrónőként kereste a háztartásra valót. Erzsébet nővére is természetesen a családi örökség folytatójául szegődött, cukrászmester lett, és most egy tokaji kávéházban dolgozik. Három lánya született.

Zsuzsanna a rakamazi iskola után a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. Sok minden érdekelte, például imádott sportolni, még úttörő-olimpiát is nyert. Az atlétikán belül a futást és a súlylökést kedvelte. A sport egyébként is meghatározó eleme a család mindennapjainak. Férje Lengyel László, aki huszonkét éven át hódolt a labdarúgásnak, NB-II-ben focizott. Játéka alapján hívták a Fradiba, Pestre, de Zsuzsa asszony nem akarta elszakítani a családtagokat egymástól. Így aztán maradt a második osztály, viszont együtt maradtak az összetartozó emberek.

A férje sokáig termelőszövetkezetben dolgozott, most magángazdálkodást folytat.

A sport iránti vonzalom a gyermekeikben is megmutatkozik: mindketten sporttagozatos általános iskolába jártak. László 19 éves, a vendéglátóipari szakközépiskolában érettségizett.

Mint kamaszfiú, érdeklődött a technika, az autók, a szerelés-javítás iránt, ám mint a tisztaság megszállottja, nemigen tudta elképzelni magát olajos kézzel. Hívta az édesanyja is a vállalkozásba: pillantson bele a fagylaltkészítés rejtelmeibe, hátha kedvet kap hozzá. A gyermekkorától megszokott légkör természetesen nem maradt hatástalan, a fiatalember egyre jobban megszerette ezt a tevékenységet. Édesanyja büszke is, mióta nagykorú, ő tartja rendben a rakamazi házat, senki nem tudja olyan tisztára takarítani a kis üzemet, mint László. Most már el sem tudná képzelni másként az életét, s szép terveket szövöget a jövőre.

A másik gyermekük Lívia, a kéttannyelvű idegenforgalmiba jár. Németül és olaszul tanul. Még német gépírást is oktatnak számukra.

Szinte korlátlan elhelyezkedési lehetőség kínálkozik számára, vagy harminc különböző szakmát választhat a kereskedelem, a vendéglátás, az idegenforgalom területén.

Természetesen a mama is igyekezett mindent elsajátítani, amit érdemes ezen a területen tudni. Eladói, cukrász és üzletvezetői tanfolyamok után sikeres vizsgát tett. Mint megjegyzi: világéletében azt látta maga körül, hogy a szülei keményen dolgoznak a családi jövedelem megszerzéséért, a megélhetésért. Noha volt gyerek, de így utólag azt mondja: gyerekkora igazából nem is volt. Ő már tizenkét éves korában cipelte az 50 kilós cukroszsákot. Még alig érte fel a fagylaltoskocsit, amikor egy búcsúban a szülei kitették őt reggel és estig egyedül mérte a fagylaltot, számolta a pénzt. Megbirkózott a nem gyermeknek való feladattal.

− Azért azt is láttuk már igen korán, hogy a szüleinknek szinte egyetlen nyugodt percük nincs a szezonban  − áll meg két fagylalt kimérése között Lengyelné.  − Mindig azt hallottuk, hogy a családnak tavasztól őszig kell megkeresni az egész évi jövedelmet. Kénytelenek voltunk megszokni, hogy nincs közös vasárnapi ebéd, kirándulás, nyaralás. Amikor a fagylaltkészítés mellett voksoltam, ezzel világosan tisztában kellett lennem. Tulajdonképpen soha nem bántam meg, hogy győzött az én életemben is a családi tradíció. Bár gyermekkoromban inkább a tankönyveket bújtam, akkor legalább nem kellett dolgoznom. Természetesen a tudásnak is hasznát vettem. Azt viszont a saját példámmal is igazolhatom: ha valaki lelkiismeretesen csinál egy vállalkozást, éjt nappallá téve kell szorgoskodnia. Én 14 éves korom óta nem üdültem sehol, még diákkoromban is a nyaralás a fagylaltosztásban merült ki. Akkor sem küldtük el a vendéget, ha este kilenckor jött fagylaltozni.

Messze földön híres a Péntek cukrászda, még a szomszédos megyékből is eljönnek megkóstolni a finom fagylaltot. Lengyelné is maga készíti, és a hagyományos ízekből varázsol jeges csemegét. Fiával együtt az a tapasztalatuk, hogy a csokoládé, a vanília, a puncs, a citrom változatlanul őrzi népszerűségét.

 Igazából annak örül, amikor szeretettel köszöntik nemcsak barátok, hanem ismeretlen emberek is, bárhol jár. A fagylalt jó híre, a családi örökség folytatása megbecsülést jelent számára is. Egyúttal komoly kötelezettséggel is jár ez a fajta ismertség, mert nem hozhat szégyent soha a família tekintélyére.

Ha nagyon fáradt, kézimunkába álmodja asszonyélete gondjait, örömeit.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése