Görömbei Sándorné

Aranykoszorús mestercukrász, a Magyar Cukrászatért díj kitüntetettje

Nyíregyháza

szszb_31_tk_gorombei_sandorne.JPGMesevilág varázsolja el a belépőt a nyíregyházi Görömbei Cukrászdában. Habkönnyű, légies süteménykreációk, műalkotásnak beillő torta-kompozíciók és hamisítatlan kávéházi hangulat kerít hatalmába. A tulajdonos, Görömbei Sándorné, Irénke neve és személyisége fogalom a szakmában. Összeforrott az igényes cukrászattal, a vendég iránti maximális törődéssel és az őket mindig is jellemző innovációval. A nagy forgalmú Korányi úton legalább két évtizede, a Tiszavasváriban lévő üzletükben is sok éve kényeztetik a vendégeket. Bárkinek nyugodtan feltehetik a kérdést, hogy ismerik-e a nevüket a cukrászatban, csak igen a válasz.

Pedig ha tudnák, hogy Irénke igazából nem is cukrásznak, hanem az akkoriban divatosnak számító boltosnak készült. Szerencsénkre, cukrásznak vették fel. Irénke nem esett kétségbe, ha ezt kell megtanulnia, megtesz mindent érte. Amikor megyénkből elsőként a Szakma Kiváló Tanulója megtisztelő címet elnyerte és már a szakmunkás bizonyítványért sem kellett vizsgáznia, az idősebbek tudták: versenytárs jelent meg előttük. Hétpecsétes titokként őrizték a süteménysütés mesterfogásait. A nyíregyházi Pazonyi úti cukrász termelőüzemben igyekezett a szakmát a legmagasabb szinten elsajátítani. Ez olyan jól sikerült, hogy a belvárosban, a Hotel Szabolcsban megnyíló cukrászat vezetőjének hívták.

A többi történelem. Életét házassággal fűzte egybe Görömbei Sándorral, aki szintén cukrászmesterként szerzett nevet magának. Az 1980-as években a vállalkozás iránt kedvet érzők belevágtak az ismeretlenbe, így tették ezt a Görömbeiék is. A férj megálmodta és családi összefogással megteremtette az üzletet, míg a felesége a Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában két évtizeden át tanította a jövő cukrászait. Ő megosztotta a tudását, sőt, ha valami újdonság került elő, elment a Pazonyi útra és előbb elkészítette, nehogy váratlan meglepetés érje. Az önképzést ma is fontosnak tartja. Az évente megrendezett esküvői kiállításokra mindig új kollekcióval készülnek.

A méltán híres hazai cukrászat történelemkönyvének lapjain éveken át a marcipánnal burkolt torta, rajta levéllel, rózsával – jelentette az alkalmi kreációt. Mára a letisztult megoldások, a pasztell színek alkalmazása mellett megjelent a retró, a csipkedíszítés, és a kalocsai minta.

– Ez csak természetes – vallja a cukrászat nagyjai közt számon tartott, sokszorosan kitüntetett Görömbei Sándorné. Az egészséges életmód, az ételallergia és a divat olyan kihívások elé állítanak, amelyeknek nemcsak megfelelni, hanem kiválóan megfelelni szükséges. A megye termékeiből vásárolunk, szilva, szilvalekvár, dió, alma, eper, liszt, tojás a mi termelőinktől kerül hozzánk. Egyre több a liszt- és gluténérzékeny vendég, így mandula- és, rizslisztet, kókusztejet használunk. A füge- és az almacukor mellett a nulla kalóriás édesítőszerek is alapanyagok nálunk. Kevesebb a cukor, a krémmargarinnak vajíze van, a vendégek a könnyebb, légiesebb süteményeket részesítik előnyben. Ízvilágban a francia vonal a domináns: a parfait-hoz hasonló mouss jellegű termékek a népszerűbbek. Az édes, sült (vagy karamellizálódott?) tortadísz egyedi. Az Eszterházy és a Sacher tortához felverik az alapanyagokat.

Megjelent a paleo, a cukormentes, az Oreo feketecsokit, vagy feketekekszet tartalmazó terméksor, a Diavell-ből csökkentett szánhidrát tartalommal igen széles a választék. Egy pillantás a legkényesebb igényeket is kielégítő hűtővitrinekre, és hagyományos cukrászsüteményt legfeljebb nagyítóval találni. A dekorációk száma végtelen, a számítástechnika itt is szolgálja az újdonságot keresőket.

Irénke aktív közreműködője a szakmai testületeknek. Nyolc éven keresztül ő látja el az Észak-Kelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület elnöki tisztét. Minden elismerést megkapott. Baselben, öt kontinens 600 versenyzője közül egyéniben és csapatban bronzérmet szerzett a Kulináris Művészetek Versenyén. A Kézműves Cukrászatért arany fokozatát, az Aranykoszorús Mester díjat, a Venesz József díjat, két napja Siófokon „A Magyar Cukrászatért” díjat vehette át. Ám Irénkének az a legnagyobb ajándék, hogy férje álmát – aki már nem lehet közöttük – tovább viszi a családja. Mindkét gyermekük a vállalkozásban tevékenykedik: lánya, Irénke már-már művészi szinten alkot, dekorál, a külső megjelenés – legyen az sütemény vagy a bolt – az ő ízlését dicséri. Az ő fia, András 8 éves, jó a kézügyessége. Az ifjabb Görömbei Sándor a marketinget viszi, a kapcsolatot tartja az üzletfelekkel. Neje, Edit a Tiszavasváriban lévő boltjukért felel. Két gyermekük, Noel (7) és Lara (5) önfeledten „gyurmáznak” a marcipánnal, Tini Ninják és mesefigurák kelnek életre, a nagyi segítségével.

Dinasztia születik, amelynek tagjai a kor kihívásaihoz igazodva süteménykölteményekkel varázsolják el a vendégeket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése