Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Görömbei Sándorné
Aranykoszorús mestercukrász, a Magyar Cukrászatért díj kitüntetettje
Nyíregyháza
Mesevilág varázsolja el a belépőt a nyíregyházi Görömbei Cukrászdában. Habkönnyű, légies süteménykreációk, műalkotásnak beillő torta-kompozíciók és hamisítatlan kávéházi hangulat kerít hatalmába. A tulajdonos, Görömbei Sándorné, Irénke neve és személyisége fogalom a szakmában. Összeforrott az igényes cukrászattal, a vendég iránti maximális törődéssel és az őket mindig is jellemző innovációval. A nagy forgalmú Korányi úton legalább két évtizede, a Tiszavasváriban lévő üzletükben is sok éve kényeztetik a vendégeket. Bárkinek nyugodtan feltehetik a kérdést, hogy ismerik-e a nevüket a cukrászatban, csak igen a válasz.
Pedig ha tudnák, hogy Irénke igazából nem is cukrásznak, hanem az akkoriban divatosnak számító boltosnak készült. Szerencsénkre, cukrásznak vették fel. Irénke nem esett kétségbe, ha ezt kell megtanulnia, megtesz mindent érte. Amikor megyénkből elsőként a Szakma Kiváló Tanulója megtisztelő címet elnyerte és már a szakmunkás bizonyítványért sem kellett vizsgáznia, az idősebbek tudták: versenytárs jelent meg előttük. Hétpecsétes titokként őrizték a süteménysütés mesterfogásait. A nyíregyházi Pazonyi úti cukrász termelőüzemben igyekezett a szakmát a legmagasabb szinten elsajátítani. Ez olyan jól sikerült, hogy a belvárosban, a Hotel Szabolcsban megnyíló cukrászat vezetőjének hívták.
A többi történelem. Életét házassággal fűzte egybe Görömbei Sándorral, aki szintén cukrászmesterként szerzett nevet magának. Az 1980-as években a vállalkozás iránt kedvet érzők belevágtak az ismeretlenbe, így tették ezt a Görömbeiék is. A férj megálmodta és családi összefogással megteremtette az üzletet, míg a felesége a Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában két évtizeden át tanította a jövő cukrászait. Ő megosztotta a tudását, sőt, ha valami újdonság került elő, elment a Pazonyi útra és előbb elkészítette, nehogy váratlan meglepetés érje. Az önképzést ma is fontosnak tartja. Az évente megrendezett esküvői kiállításokra mindig új kollekcióval készülnek.
A méltán híres hazai cukrászat történelemkönyvének lapjain éveken át a marcipánnal burkolt torta, rajta levéllel, rózsával – jelentette az alkalmi kreációt. Mára a letisztult megoldások, a pasztell színek alkalmazása mellett megjelent a retró, a csipkedíszítés, és a kalocsai minta.
– Ez csak természetes – vallja a cukrászat nagyjai közt számon tartott, sokszorosan kitüntetett Görömbei Sándorné. Az egészséges életmód, az ételallergia és a divat olyan kihívások elé állítanak, amelyeknek nemcsak megfelelni, hanem kiválóan megfelelni szükséges. A megye termékeiből vásárolunk, szilva, szilvalekvár, dió, alma, eper, liszt, tojás a mi termelőinktől kerül hozzánk. Egyre több a liszt- és gluténérzékeny vendég, így mandula- és, rizslisztet, kókusztejet használunk. A füge- és az almacukor mellett a nulla kalóriás édesítőszerek is alapanyagok nálunk. Kevesebb a cukor, a krémmargarinnak vajíze van, a vendégek a könnyebb, légiesebb süteményeket részesítik előnyben. Ízvilágban a francia vonal a domináns: a parfait-hoz hasonló mouss jellegű termékek a népszerűbbek. Az édes, sült (vagy karamellizálódott?) tortadísz egyedi. Az Eszterházy és a Sacher tortához felverik az alapanyagokat.
Megjelent a paleo, a cukormentes, az Oreo feketecsokit, vagy feketekekszet tartalmazó terméksor, a Diavell-ből csökkentett szánhidrát tartalommal igen széles a választék. Egy pillantás a legkényesebb igényeket is kielégítő hűtővitrinekre, és hagyományos cukrászsüteményt legfeljebb nagyítóval találni. A dekorációk száma végtelen, a számítástechnika itt is szolgálja az újdonságot keresőket.
Irénke aktív közreműködője a szakmai testületeknek. Nyolc éven keresztül ő látja el az Észak-Kelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület elnöki tisztét. Minden elismerést megkapott. Baselben, öt kontinens 600 versenyzője közül egyéniben és csapatban bronzérmet szerzett a Kulináris Művészetek Versenyén. A Kézműves Cukrászatért arany fokozatát, az Aranykoszorús Mester díjat, a Venesz József díjat, két napja Siófokon „A Magyar Cukrászatért” díjat vehette át. Ám Irénkének az a legnagyobb ajándék, hogy férje álmát – aki már nem lehet közöttük – tovább viszi a családja. Mindkét gyermekük a vállalkozásban tevékenykedik: lánya, Irénke már-már művészi szinten alkot, dekorál, a külső megjelenés – legyen az sütemény vagy a bolt – az ő ízlését dicséri. Az ő fia, András 8 éves, jó a kézügyessége. Az ifjabb Görömbei Sándor a marketinget viszi, a kapcsolatot tartja az üzletfelekkel. Neje, Edit a Tiszavasváriban lévő boltjukért felel. Két gyermekük, Noel (7) és Lara (5) önfeledten „gyurmáznak” a marcipánnal, Tini Ninják és mesefigurák kelnek életre, a nagyi segítségével.
Dinasztia születik, amelynek tagjai a kor kihívásaihoz igazodva süteménykölteményekkel varázsolják el a vendégeket.
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése