Iván Dezső

Mestercukrász,

Nyíregyháza

szszb_21-30_ivan_dezso.jpgA „Munkád mutatja meg, ki vagy!” tartalmú régi bölcsesség alapján Iván Dezsőnek nincs oka az izgalomra: a keze alól évtizedek alatt kikerült megszámlálhatatlan műremek méltó módon tárja elénk készítője mesteri tudását. A nyíregyházi „Iván Cukrászda” – okkal-joggal – akár névjegy is lehetne, hisz’ tulajdonosa, az ötvenöt éves, Tokajban született Iván Dezső, a híres aszúbor ismertségi szintjén műveli és képviseli a cukrászatot. Az ő esetében nem írható le tiszta lelkiismerettel az, hogy „a maga szakmáját”, mert az, amit művelt – és szerencsénkre mondva művel napjainkig is, inkább nevezhető elhivatottságnak, mintsem hétköznapi megélhetési forrásnak. Édesanyjától, Földesi Erzsébettől a jószívét és derűjét, édesapjától, Iván Andrástól a szakma szeretetét, az iparosember büszkeségét örökölte. Az apai szigorra mi sem jellemzőbb jobban, mint amit a sikeres mestervizsgáról hazatérő fiától elsőre kérdezett: „No, megbuktattak, fiam?” Az eredmény hallatán megenyhült a szigorú szív, s együtt örült a család.

Iván Dezső életpályája a szokványostól eltérően alakult már a kezdetekben is: a városi gimnáziumból eltanácsolták. Így került 1965-ben az ÁFÉSZ-hez, ahol a legjobb jelentkezőként vették fel cukrásztanulónak, holott eredetileg ő mérnök szeretett volna lenni…

Élete első, kimagasló sikerét számára az 1968-ban megrendezett „Szakma kiváló tanulója” verseny hozta el, illetve tantárgyi versenyen történelemből országos első lett. Olyan, ma is híres emberrel egy időben nyert a maga területén, mint Gálvölgyi János, aki akkor magyar irodalomból diadalmaskodott. A sorkatonai szolgálatnál az élet újfent kegyes volt hozzá, mert a mindössze 150 kilométerre fekvő Abasáron kellett jelentkeznie, ahol parancsnoka támogatta tanulási vágyát, segített megvalósítani versenyezni és küzdeni akarását. 1973-ban vette feleségül gyermekei anyját, Károlyi Gabriellát. Házasságukból született három gyermek, Roland, Viktor, Bernadett. A fiúk, szüleik bánatára idejekorán hagyták itt szeretteiket. Egymást támogatva, segítve, közösen próbálják elviselni a sorscsapások okozta lelki és fizikai fájdalmat.

Iván Dezső egy évvel később, 1974-ben már a nyíregyházi cukrászüzem vezetője, aki mögött jelölésekor olyan munkateljesítmény állt, mint 220 az első, majd 500 százalék a második értékelt termelési évben. A szakmai irányítás mellett a soron következő nemzedéknek folyamatosan adta át azt a tudást, amit önképzéssel, éjszakai tanulással szerzett meg saját maga számára. A cukrászat iránti elhivatottságát tanárai is észrevették és értékelték: Tomcsányi Vilmos 1968-ig vitte magával a főváros legnevesebb cukrászdáiba, így a Royalba is, mintegy tapasztalatszerzésre. Egy ilyen útja alkalmával figyelt fel tehetségére Kenderesi Zoltán, a híres budapesti mester, aki ezt jövendölte neki: „Belőled jó cukrász lesz, fiam!” S az értő szemből-szívből jövő jóslat beteljesedett.

Az eltelt évtizedek alatt megrendezett megyei, területi és országos versenyek garmadáján állhatott fel a dobogó valamelyik valós vagy képzeletbeli fokára. Mint mondja, soha nem a személyes siker volt fontos a számára, hanem az, hogy akkor és ott tovább tudta öregbíteni a magyar cukrászat hírnevét. E sorok igazolására csak annyit: az üzem folyosóinak, valamint Iván Dezső irodájának a falait a padlótól a mennyezetig borítják be a díszesebbnél díszesebb elismerő oklevelek, s a vitrinek polcai is tömöttek a különböző serlegekkel, érmekkel és más tárgyi emlékekkel. Büszkén említi meg a harminc évvel ezelőtt megrendezett OMÉK-et, ahol a világhírű Túrós Emil, a Magyar Gasztronómiai Szövetség akkori elnöke a díjátadást követően ezt mondta neki: „Új nevek jöttek a szakmába.”

A mestercukrász első, saját „műhelyét” 1988-ban családi összefogással és közös döntés alapján nyitotta meg. A kilencvenes években sorra megszűnő szakmunkásképzők helyett többedmagával, erejéhez mérten ő is folytatta a szakemberképzést. Egyik ismert tanítványa Huszti Zoltán, aki már Budapesten is nyert szakmai versenyt. S reményteljesen fejlődik Barzó Edina is.

Szavai a máról: „A verseny kiélesedett, sőt esetenként kíméletlenné is vált. Az akadályok miatt mindenkinek magának kell rájönnie a mesterfogásokra, a fortélyokra. A kisvállalkozások segítése csak papíron létezik.”

Iván Dezső nemcsak szakmája illő művelésével foglakozik, hanem a köz­élettel is. Amellett, hogy 1995 óta a Kézműves Kamara osztályát is vezette, 1999-ben létrehozta az Északkelet-Magyarországi Regionális Cukrász Ipari Testületet is. Ott „csupán” a szakmaiságra, az összetartásra, az érdekvédelem kifejtésére összpontosítja energiáit. A számtalan elismerés közül legbüszkébb arra, hogy 2004-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség beválasztotta szakmai zsűrijének tagjai sorába.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése