Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Dr. Kovács Mihályné
A gasztronómia követe
Nyíregyháza
A világ számos országában tárt karokkal fogadnák az olyan ritka és sikeres nőket, mint dr. Kovács Mihályné, született Szécsi Valéria, hazánk Gasztronómiai Követe. Egy ősrégi kínai mondás szerint „A Mestert a tanítványai minősítik.” Ezen állítás mentén bízvást kimondhatjuk azt, Valika a méltán híres magyar vendéglátás avatott Nagymesterei közé tartozik. A korábban kivívott jó hírnév terjesztésére, annak magasabb szintű továbbvitelére tette fel az egész életét. Alkotó szellemét, szívósságát minden bizonnyal felmenőitől örökölte. Miért van szüksége valamiféle szívósságra egy gasztronómiai szakembernek?
Valika vendéglátóipari eladó tanulóként lépett a szakma színpadára 1964-ben. 1972-ben középfokú államháztartási ügyintéző képesítést szerzett. Szakmai előmenetelének újabb állomása egy üzletvezető-helyettesi munkakör lett. A vezetői képesítését időközben sikeresen abszolválta. A Vendéglátóipari Vállalattól 1973-ban lépett be az alkotói munkássága megvalósításának teret és helyet adó Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola kapuján, ahol szaktanár, szakoktató és gyakorlati oktatásvezető. Akkor még nem sejthette igazán, hogy ez a kapcsolat majd’ egy életre szólóvá válik… Vezetői munkája mellett folyamatosan képezte magát. 1977-ben elvégezte a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola szakoktató szakát. Mindig haladt a korral és mindig nyitott volt minden olyan újra, érdekesre és különlegesre, amivel öregbíthette a szakma elismertségét és megbecsülését. 1986-ban Szegeden a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán pedagógia szakos egyetemi diplomát szerzett. A pályaválasztás pszichológiájából doktori szintnek megfelelő diplomamunkát készített. 2002-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Közoktatásvezetői Szakát is elvégezte. Tapasztalatait, javaslatait különböző tanulási útmutatókban foglalta írásba. Ezek közé tartoznak a „Kávé, kávékülönlegességek.”, az „Italok felszolgálása.”, a „Saláták készítése.”, valamint a „Vendégek előtti műveletek végzése” című munkái. Saját művei mellett lektorálta a „Pincér szakma” nevű központi programot. „A pedagógus személyiség nevelő hatása” címet viselő pályamunkája harmadik helyezett lett. Szakirányú írásai mellett foglalkozott a magyar gasztronómia történetével is. 2002-ben megírta „ A vendéglátóipari szakképzési rendszer országos és intézményi története” című szakdolgozatát, aminek az elkészítéséhez a legrangosabb forrást használta fel, történetesen a Vendéglátóipari Múzeum szakmai anyagait.
Számtalan hazai és nemzetközi versenyen, kiállításon – tanítványaival együtt – egyre nagyobb kihívást jelentő feladatokat oldottak meg. A rengeteg érem, elismerő oklevél, különdíj ékes bizonyítéka mindannak a kitartó (szívós) munkának, amit Valika tanítványaival és kollegáival közösen, vállvetve végzett hosszú-hosszú éveken át. A teljesség igénye nélkül, íme, ízelítőül néhány közülük: Nemzetközi verseny, Siófok, a Mester első aranyérmes asztala. „ Knorr Kulináris Akadémia” Magyar bajnokságon zsűrizett. „Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja” és a VI. Országos Gasztrocsata.
Valika elismerései közül a legkedvesebbeket említjük meg: „Schnitta Sámuel Díj” az ország első női nyertese, 2001. Öt évvel később „ Margócsy Emil Díj”. 2010-ben „Balázs Mester Díj.” A szívének és lelkének legeslegkedvesebb: 2014. március hetedikén, az MNGSZ Elnöksége és Mesterbizottsága, a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért a „Gasztronómia Követe” Díjat adományozta. 2009-ben a Szakácsegyesületek Világszövetsége és a hazai szövetség elnöke Kiváló Munkáért Arany Emlékplakettjét kapta. 1999-ben a Baseli IV. Salon Culinaire Mondial versenyen az általa vezetett Kelet-Magyarországi csapat bronzérmes lett. Éveken át vezette csapatát a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában megrendezett nemzetközi gasztronómiai versenyeken, ahonnan szép eredményekkel tértek haza. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Régió és a helyi egyesület elnöke volt közel 20 évig. Jelenleg a megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterbizottság (pincér, vendéglős, fogadós) elnöke. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület oktatási bizottságának elnöke.
Családi életéről álljon itt néhány mondat, tény és adat: Nyíregyházán született 1950. április huszonötödikén. Férje, Dr. Kovács Mihály jogtanácsos. Lányaik: Réka, 41, húga, Kinga 38 éves. Valika napjainkban is aktívan kiveszi a részét a szakmai-közéleti munkából, tanít a Leonardo Akadémián, törődik az unokákkal. Életét – tudtán kívül – Schnitta Sámuel örökbecsű gondolata határozta meg: „Múlt nélkül nem lehet sikeres és teljes a jövő.”
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése