Dr. Kovács Mihályné

A gasztronómia követe

Nyíregyháza

szszb_31_tk_dr_kovacs_mihalyne_2_400.jpgA világ számos országában tárt karokkal fogadnák az olyan ritka és sikeres nőket, mint dr. Kovács Mihályné, született Szécsi Valéria, hazánk Gasztronómiai Követe. Egy ősrégi kínai mondás szerint „A Mestert a tanítványai minősítik.” Ezen állítás mentén bízvást kimondhatjuk azt, Valika a méltán híres magyar vendéglátás avatott Nagymesterei közé tartozik. A korábban kivívott jó hírnév terjesztésére, annak magasabb szintű továbbvitelére tette fel az egész életét. Alkotó szellemét, szívósságát minden bizonnyal felmenőitől örökölte. Miért van szüksége valamiféle szívósságra egy gasztronómiai szakembernek?

Valika vendéglátóipari eladó tanulóként lépett a szakma színpadára 1964-ben. 1972-ben középfokú államháztartási ügyintéző képesítést szerzett. Szakmai előmenetelének újabb állomása egy üzletvezető-helyettesi munkakör lett. A vezetői képesítését időközben sikeresen abszolválta. A Vendéglátóipari Vállalattól 1973-ban lépett be az alkotói munkássága megvalósításának teret és helyet adó Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola kapuján, ahol szaktanár, szakoktató és gyakorlati oktatásvezető. Akkor még nem sejthette igazán, hogy ez a kapcsolat majd’ egy életre szólóvá válik… Vezetői munkája mellett folyamatosan képezte magát. 1977-ben elvégezte a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola szakoktató szakát. Mindig haladt a korral és mindig nyitott volt minden olyan újra, érdekesre és különlegesre, amivel öregbíthette a szakma elismertségét és megbecsülését. 1986-ban Szegeden a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán pedagógia szakos egyetemi diplomát szerzett. A pályaválasztás pszichológiájából doktori szintnek megfelelő diplomamunkát készített. 2002-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Közoktatásvezetői Szakát is elvégezte. Tapasztalatait, javaslatait különböző tanulási útmutatókban foglalta írásba. Ezek közé tartoznak a „Kávé, kávékülönlegességek.”, az „Italok felszolgálása.”, a „Saláták készítése.”, valamint a „Vendégek előtti műveletek végzése” című munkái. Saját művei mellett lektorálta a „Pincér szakma” nevű központi programot. „A pedagógus személyiség nevelő hatása” címet viselő pályamunkája harmadik helyezett lett. Szakirányú írásai mellett foglalkozott a magyar gasztronómia történetével is. 2002-ben megírta „ A vendéglátóipari szakképzési rendszer országos és intézményi története” című szakdolgozatát, aminek az elkészítéséhez a legrangosabb forrást használta fel, történetesen a Vendéglátóipari Múzeum szakmai anyagait.

Számtalan hazai és nemzetközi versenyen, kiállításon – tanítványaival együtt – egyre nagyobb kihívást jelentő feladatokat oldottak meg. A rengeteg érem, elismerő oklevél, különdíj ékes bizonyítéka mindannak a kitartó (szívós) munkának, amit Valika tanítványaival és kollegáival közösen, vállvetve végzett hosszú-hosszú éveken át. A teljesség igénye nélkül, íme, ízelítőül néhány közülük: Nemzetközi verseny, Siófok, a Mester első aranyérmes asztala. „ Knorr Kulináris Akadémia” Magyar bajnokságon zsűrizett. „Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja” és a VI. Országos Gasztrocsata.

Valika elismerései közül a legkedvesebbeket említjük meg: „Schnitta Sámuel Díj” az ország első női nyertese, 2001. Öt évvel később „ Margócsy Emil Díj”. 2010-ben „Balázs Mester Díj.” A szívének és lelkének legeslegkedvesebb: 2014. március hetedikén, az MNGSZ Elnöksége és Mesterbizottsága, a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért a „Gasztronómia Követe” Díjat adományozta. 2009-ben a Szakácsegyesületek Világszövetsége és a hazai szövetség elnöke Kiváló Munkáért Arany Emlékplakettjét kapta. 1999-ben a Baseli IV. Salon Culinaire Mondial versenyen az általa vezetett Kelet-Magyarországi csapat bronzérmes lett. Éveken át vezette csapatát a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában megrendezett nemzetközi gasztronómiai versenyeken, ahonnan szép eredményekkel tértek haza. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Régió és a helyi egyesület elnöke volt közel 20 évig. Jelenleg a megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterbizottság  (pincér, vendéglős, fogadós) elnöke. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület oktatási bizottságának elnöke.

Családi életéről álljon itt néhány mondat, tény és adat: Nyíregyházán született 1950. április huszonötödikén. Férje, Dr. Kovács Mihály jogtanácsos. Lányaik: Réka, 41, húga, Kinga 38 éves. Valika napjainkban is aktívan kiveszi a részét a szakmai-közéleti munkából, tanít a Leonardo Akadémián, törődik az unokákkal. Életét – tudtán kívül – Schnitta Sámuel örökbecsű gondolata határozta meg: „Múlt nélkül nem lehet sikeres és teljes a jövő.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése