Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése
Huszár Tibor
Olimpiai ezüstérmes mesterszakács
Nyíregyháza
Munkahelyén, a patinás Korona Hotelben beszélgetünk. A gratuláció után a fiatal séf mértéktartó boldogsággal, de magabiztos kommentálással avat be a négyévente Erfurtban megrendezésre kerülő nemzetközi Kulináris Olimpia (2016. okt. 22-25.) történéseibe, hangulatába, ez egyúttal teret enged személyiségéhez, kivételes tehetségéhez, egy nem mindennapi konyhatechnika megismeréséhez, melynek elkötelezte magát. In medias res – a molekuláris gasztronómia általa elkészített műremekeit mutatja képeken, pld. céklakaviár, brokkoli papír- és hamu, tintahal csipsz, stb.
Látva csodálkozásomat, fantasztikus profizmussal, de érthetően elmagyarázza; nemcsak sütés-főzés van, hanem az alapanyagok összetevőire helyezik a hangsúlyt úgy, hogy feldolgozás során minél több értékes tápanyag maradjon meg. Ez valójában a fizikai és kémiai folyamatok megfigyelésén, alkalmazásán alapszik és művelője így alkot ehető dolgokat. Ezek valóságos műalkotások, konyhaművészeti remekek. Egy új trend tehát a molekuláris gasztronómia, mely megdöbbentő eredményekre képes, az ételek elkészítésének és tálalásának modern, divatos stílusát is jelenti. S hogy alakult ki e különleges konyhatechnikai művészet iránti vonzódás? Válasza egyszerű; tiszteli a hagyományos magyar konyhát, de nem igazán kötötte le. Szeret különféle textúrákkal dolgozni, kísérletezni, s az erfurti versenyen is erre törekedett. A szemlélet is fontos – vallja, egy nemzetközi, népi dolgokkal keveredett íz világot és színvonalat kellett prezentálni. Itt a világ minden tájáról érkezett 59 ország több mint 2500 versenyzője, 802 kiállítója mérte össze tudását.
Az egyéni szakács kategóriában indulóknak 5 fogásos menüsort és négy fajta finger foodot (kínáló falatka) kellett elkészíteniük. A menü összeállítását Tibor maga tervezte a kiírásoknak megfelelően. Az 50 fős zsűri az ételek állaga, íze mellett értékelte az újszerűséget, a konyhatechnológia korszerűségét, formák-színek összhangját, a tálalást, a dizájnt. Az alapanyagokat itthonról vitték, a felkészülés során kétszer főzte le a versenymenüt, és összesen 31 féle szárazanyagot használt, amit itthon előre elkészített.
E helyen sajnos nincs lehetőség a menü részletes taglalására, ám érzékeltetésül – és magyarázat nélkül – álljon itt néhány példa. Hideg előétel: marinált lazac, pisztráng kaviár, mentás halkocsonya, sárgarépa gél. Leves: jégszűrt vöröskáposzta leves, papír és kenyérropogós. Meleg előétel: préselt kacsa és csirke, céklavariációk, meleg retekpüré. Főétel: báránygerinc, mangalica mousseline, kukoricatextúrák, kapros zellertorta. Desszert: vaníliás esszenciás csokoládé kavics, homoktövis lekvár, fügehab. A repertoár a hagyományos ízekhez szokott halandóknak, de még a gourmandoknak is több mint újszerű, szinte varázslat. De Tibor az alapanyagokat analizálva, az alkalmazott technológiai eljárások okát, folyamatát nagyon is megérthető módon magyarázza el, képeken mutatja a műalkotásszerű ételkompozíciókat.
Óriási dolognak tartja, hogy 16 év után felállt az olimpiára egy ötfős (3 szakács, 2 cukrász) csapat a megyében, és mindenki éremmel, helyezéssel tért haza. A versenyen segítették egymást, együtt örültek a sikereknek. A Magyar Gasztronómiai Szövetség Regionális Szervezetének vezetői is örömmel támogatták őket, kinti jelenlétük is motiváló erővel bírt.
S hogy jutott idáig, mi volt a sikerre vezető út titka? Meglepő a válasza; autodidakta módon képezi magát, sokat olvas, kutatja az információkat, kísérletezik. Itt a megyében nem igazán terjedt el a molekuláris gasztronómia, de egyik követendő példának Ferran Adriá katalán szakácsot tartja. Az erfurti megmérettetése a negyedik volt, csak ez év februárban volt az első versenye Tatán, majd Szolnokon, Hajdúböszörményben, s mindenütt érmet nyert. De bizonyára jó szakmai alapokat kapott a Sipkay Barna Szakközépiskolában, és támogató hátteret a Koronában. Itt volt gyakorlaton, végzés után idejött és 4 éve konyhafőnök. Egy 6 éves gyermekben megfogalmazott álom, karrier egyik állomása ez, vendéglátós családi példa ui. nem volt, mindkét szülő szabóként dolgozik. De fiúk törekvéseit támogatták. Otthon a párja – kivel egy 4 éves kislányt nevelnek – teszi elé az ételt, no, nem azért, mert pincér, hanem tudja, így szereti. Persze egy-egy családi összejövetelen Tibor is felvállalja a főzést, s egy 6-8 fogásos menü délre az asztalra kerül.
Terveiről, hobbyjáról kérdezem, ez utóbbi válasz kézenfekvő; a szakmája a szenvedélye, ebben maximalista. Tovább akar fejlődni, gyakorolni, versenyekre készülni, mint Tata, Bázel, Luxemburg, 4 év múlva Erfurt. És könyvet tervez, „A konyha művészete. Molekuláris gasztronómia, ahogy én használom” címmel. Saját tapasztalatait írja le receptekkel, képekkel oly módon, hogy azt egy háziasszony számára is használhatóvá tegye. Kívánjuk, hogy sikerüljön.
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Lisztománia

Az a lapály valamikor igen nagy lábon élt

A Patakhát (vagy Patak-hát) az Ecceri fiú falujának egyik jelentős területe A szekeresi útról le kell térni és az onnan kiinduló földút elvisz akár Kisnaményba, akár Darnóra. Attól függ, hogy... Tartalom megtekintése
Pengefogú hódok, félszarvú óriások

Rövidgatyában a csinárok földjén nyár elején a kömörei határban Szeretem a május végét, a júniust. Az egyre hosszabbodó nappalok időszaka, még este kilenckor is világos van. Megyünk a fény felé.... Tartalom megtekintése
Toronyóra a templom mennyezetén

Sankt Wolfgang, Salzkammergut gyöngyszeme IMG_0707 IMG_0722 IMG_0713 IMG_0712 IMG_0715 IMG_0716 IMG_0726 IMG_0731 IMG_0735
A magyar jakobinusok a kuffsteini vár börtönében

IMG_0669 IMG_0631 IMG_0628 IMG_0635 IMG_0639 IMG_0649 IMG_0646 IMG_0638 IMG_0665 IMG_0663 IMG_0653 IMG_0691
Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér a császár kuffsteini várbörtönében IMG_0627 IMG_0633 IMG_0634 IMG_0694
A császár kaiserschmarrnija Bad Ischlben

Ferenc József királyunk kedvenc fürdővárosa ma is az ínyencek zarándokhelye Az osztrák sógoroknak persze császár, így aztán nem is király-, hanem császármorzsa a magyar neve a képen látható ételkölteménynek. A... Tartalom megtekintése
Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése
Mert fontos a pihenés, a csend, a természet

Néha jól esik csak úgy leülni a kerítés elé a régi padkára, elcsevegni semmiségekről Ülni, nem gondolkodni, és csak bámulni a semmibe. Talán a szemben lévő domboldalt figyelni, melyet színes vadvirágok... Tartalom megtekintése
Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése