Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Huszár Tibor
Olimpiai ezüstérmes mesterszakács
Nyíregyháza
Munkahelyén, a patinás Korona Hotelben beszélgetünk. A gratuláció után a fiatal séf mértéktartó boldogsággal, de magabiztos kommentálással avat be a négyévente Erfurtban megrendezésre kerülő nemzetközi Kulináris Olimpia (2016. okt. 22-25.) történéseibe, hangulatába, ez egyúttal teret enged személyiségéhez, kivételes tehetségéhez, egy nem mindennapi konyhatechnika megismeréséhez, melynek elkötelezte magát. In medias res – a molekuláris gasztronómia általa elkészített műremekeit mutatja képeken, pld. céklakaviár, brokkoli papír- és hamu, tintahal csipsz, stb.
Látva csodálkozásomat, fantasztikus profizmussal, de érthetően elmagyarázza; nemcsak sütés-főzés van, hanem az alapanyagok összetevőire helyezik a hangsúlyt úgy, hogy feldolgozás során minél több értékes tápanyag maradjon meg. Ez valójában a fizikai és kémiai folyamatok megfigyelésén, alkalmazásán alapszik és művelője így alkot ehető dolgokat. Ezek valóságos műalkotások, konyhaművészeti remekek. Egy új trend tehát a molekuláris gasztronómia, mely megdöbbentő eredményekre képes, az ételek elkészítésének és tálalásának modern, divatos stílusát is jelenti. S hogy alakult ki e különleges konyhatechnikai művészet iránti vonzódás? Válasza egyszerű; tiszteli a hagyományos magyar konyhát, de nem igazán kötötte le. Szeret különféle textúrákkal dolgozni, kísérletezni, s az erfurti versenyen is erre törekedett. A szemlélet is fontos – vallja, egy nemzetközi, népi dolgokkal keveredett íz világot és színvonalat kellett prezentálni. Itt a világ minden tájáról érkezett 59 ország több mint 2500 versenyzője, 802 kiállítója mérte össze tudását.
Az egyéni szakács kategóriában indulóknak 5 fogásos menüsort és négy fajta finger foodot (kínáló falatka) kellett elkészíteniük. A menü összeállítását Tibor maga tervezte a kiírásoknak megfelelően. Az 50 fős zsűri az ételek állaga, íze mellett értékelte az újszerűséget, a konyhatechnológia korszerűségét, formák-színek összhangját, a tálalást, a dizájnt. Az alapanyagokat itthonról vitték, a felkészülés során kétszer főzte le a versenymenüt, és összesen 31 féle szárazanyagot használt, amit itthon előre elkészített.
E helyen sajnos nincs lehetőség a menü részletes taglalására, ám érzékeltetésül – és magyarázat nélkül – álljon itt néhány példa. Hideg előétel: marinált lazac, pisztráng kaviár, mentás halkocsonya, sárgarépa gél. Leves: jégszűrt vöröskáposzta leves, papír és kenyérropogós. Meleg előétel: préselt kacsa és csirke, céklavariációk, meleg retekpüré. Főétel: báránygerinc, mangalica mousseline, kukoricatextúrák, kapros zellertorta. Desszert: vaníliás esszenciás csokoládé kavics, homoktövis lekvár, fügehab. A repertoár a hagyományos ízekhez szokott halandóknak, de még a gourmandoknak is több mint újszerű, szinte varázslat. De Tibor az alapanyagokat analizálva, az alkalmazott technológiai eljárások okát, folyamatát nagyon is megérthető módon magyarázza el, képeken mutatja a műalkotásszerű ételkompozíciókat.
Óriási dolognak tartja, hogy 16 év után felállt az olimpiára egy ötfős (3 szakács, 2 cukrász) csapat a megyében, és mindenki éremmel, helyezéssel tért haza. A versenyen segítették egymást, együtt örültek a sikereknek. A Magyar Gasztronómiai Szövetség Regionális Szervezetének vezetői is örömmel támogatták őket, kinti jelenlétük is motiváló erővel bírt.
S hogy jutott idáig, mi volt a sikerre vezető út titka? Meglepő a válasza; autodidakta módon képezi magát, sokat olvas, kutatja az információkat, kísérletezik. Itt a megyében nem igazán terjedt el a molekuláris gasztronómia, de egyik követendő példának Ferran Adriá katalán szakácsot tartja. Az erfurti megmérettetése a negyedik volt, csak ez év februárban volt az első versenye Tatán, majd Szolnokon, Hajdúböszörményben, s mindenütt érmet nyert. De bizonyára jó szakmai alapokat kapott a Sipkay Barna Szakközépiskolában, és támogató hátteret a Koronában. Itt volt gyakorlaton, végzés után idejött és 4 éve konyhafőnök. Egy 6 éves gyermekben megfogalmazott álom, karrier egyik állomása ez, vendéglátós családi példa ui. nem volt, mindkét szülő szabóként dolgozik. De fiúk törekvéseit támogatták. Otthon a párja – kivel egy 4 éves kislányt nevelnek – teszi elé az ételt, no, nem azért, mert pincér, hanem tudja, így szereti. Persze egy-egy családi összejövetelen Tibor is felvállalja a főzést, s egy 6-8 fogásos menü délre az asztalra kerül.
Terveiről, hobbyjáról kérdezem, ez utóbbi válasz kézenfekvő; a szakmája a szenvedélye, ebben maximalista. Tovább akar fejlődni, gyakorolni, versenyekre készülni, mint Tata, Bázel, Luxemburg, 4 év múlva Erfurt. És könyvet tervez, „A konyha művészete. Molekuláris gasztronómia, ahogy én használom” címmel. Saját tapasztalatait írja le receptekkel, képekkel oly módon, hogy azt egy háziasszony számára is használhatóvá tegye. Kívánjuk, hogy sikerüljön.
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Az út
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése
Emlék
Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése
Csend a sziklák tövében
Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető világunk tele van meglepetéssel, olyannyira, hogy belefér bármilyen szokatlan torz, pszicho, sci fi, csak rettentsen! Nehéz elhatárolódni, nehéz kimaradni, így azután egyszer... Tartalom megtekintése
Rekviem-féle egy pót-nagyapához, és az ő Erdélye egy évszázadához
Tata nyáron mindig a garázs tetején ült. Ült és nézett le az utcára, élvezte a nyarat, az árnyékos szőlőlugasban, ami teljesen befutotta a garázs lapos tetejét, árnyas kuckót formálva. Ha... Tartalom megtekintése