Szoboszlai Gyula

Venesz József Díjas mesterszakács

Nyíregyháza

szszb_31_tk_szoboszlai_gyula.jpgTöbbszörös Guiness rekordot mondhat magáénak Szoboszlai Gyula mesterszakács. Kollegáival mindig keresi az új kihívásokat. Legyenek azok éppen valami régi hagyományokat felelevenítő vagy valami teljesen új, eltérő a megszokottól.

A megyénkre jellemző népi ételek megőrzését, egyedi ízvilágát nagy becsben tartja és igyekszik az ország más tájain és a világ számos helyén be is mutatni. Ars poeticája tömören ennyi: addig szabad főzni, amíg az ember izgul minden adag elkészített ételért. Örömmel főz, akár otthon teszi azt, akár az étteremben vagy éppen egy több ezres rendezvényen.  Mindig jó érzéssel tölti el az, ha az látja, hogy az elkészült ételt, – legyen az egyszerű babgulyás vagy egy, a Mesterek vacsoráján készült hét fogásos menü egyike – a vendégek is jó ízzel fogyasztják.

14 évesen már tudatosan választotta a szakács szakmát. Az alapanyagok minél szélesebb körű felhasználásának módja érdekelte a legjobban, hogyan lehet minél kreatívabb ételt tenni az asztalra, az ízek harmóniájában. Édesanyja, lánynevén Peremiczki Emma (81) és édesapja, Szoboszlai Gyula (72 évesen hunyt el), nem szóltak bele fiuk pályaválasztásába. Az akkor már ismert, mai nevén a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégiumba jelentkezett, előbb szakács szakmát, később érettségit szerzett. Földrajz-környezetvédelmi szakos tanári diplomát, majd mesterképzésben környezettan tanári diplomát is vehetett át a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. 1985-től gyakorlati oktató. A 2000-es évek közepétől pedig tette ezt külsős óraadóként a Nyíregyházi Főiskola földrajz-turizmus tanszékén is, ahol gasztronómia ismeretekből tartotta óráit. 1996-ban mesterszakáccsá avatták és még innentől is hosszú út vezetett a legmagasabb szakmai kitüntetésig.

A megye ízvilágát mutatta be főztjével Budapesten a Mátyás Pincében, vagy éppen a Gundel-Bagolyvár  Étteremben. A gasztronómiai versenyek tekintetében szakmai csúcsot jelentett  a svájci Salon Culinaire Mondial Világverseny: 1999-ben regionális konyha kategóriában csapatban bronzot, egyéniben ezüstérmet nyert el a vadász menüjével. Készített finom fogásokat Finnországban, Hollandiában, Belgiumban. Szakmai vezetőként irányította a Nyíregyházi Főiskolán üzemelő gasztronómiai egységeket. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűritagjává választották 2004-ben.  Adott már fogadást – kollegáival együtt – félezer meghívott vendégnek Lipcsében. Megválasztották a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezetében a szakács szekció vezetőjének.

Hozzáértését, elkötelezettségét, a hagyományos ételek és ízek megőrzésében végzett kimagasló munkáját ismerték el a legmagasabb szakmai elismeréssel, a Venesz József  Díjjal 2010-ben. Ezt már életmű díjnak is tekintik a kollegái. Szoboszlai Gyula, tudomása szerint az egyedüli az országban, aki gyakorló szakácsként lehet büszke e rangos elismerésre.

A Nyírségi Ízkirályok Egyesületét 2010-ben alapította meg: mindössze tízen arra vállalkoztak, hogy a hagyományos népi ételeket felkutassák, a modern technológia segítségével elkészítsék, de megőrizzék az egyediségüket, az utánozhatatlan, csak az adott tájegységre jellemző ízüket. Mindenhol szívesen megjelennek egyesületükkel, legyen az megyei rendezvény, az ország nyugati pontján lévő vagy éppen határon túli. Most nyitnak Erdély felé is, ugyanakkor nagykárolyi családi barátaik jóvoltából már több ezer „Ízkirályok lapcsánkát” sütöttek velük együtt a határon túli rendezvényeken is.

2012-ben két mesterszakács és két mesterfelszolgáló létrehozott egy kft-t, és közösen üzemeltetik a Bambusz önkiszolgáló gyorséttermet, a Dzsungel Hotelt, tavaly óta a Viktória Házban a pizzériát – ezeket Sóstón – és a már közismert, de pár éve újragondolt Anno Középkori Éttermet.

Szoboszlai Gyula a rendezett és támogató családi hátterét emeli ki a siker elérésében. Neje Szoboszlainé Sarkadi Enikő andragógus, aki felnőttképzések szervezése mellett civil programokban is dolgozik. Gyermekeik Gyula (25) aki gazdálkodás menedzsmentet tanul a főiskolán, de szakácsiskolát is végzett előtte, szívesen áll be édesapja mellé az önkiszolgáló étteremben.  Enikő (20) Nyíregyházán csecsemő- és kisgyermeknevelői szakon végzi felsőfokú tanulmányait, otthon pedig szívesen süt finom süteményeket a családi és baráti körnek egyaránt.

Gyula elmondta azt is, hogy a család minden tagját „megfertőzte” már hivatásának szeretete, hiszen a teljes család tagja és önkéntese a Nyírségi Ízkirályok Egyesületnek. A rendezvényeken, fesztiválokon a család teljes létszámmal jelen van, és szívesen tevékenykedik az ételek készítésében és kiosztásában is.

Mestere a szakmának, mestere a vendéglátásnak, összetartója feleségével a családjának, számára így kerek a világ.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése