Szoboszlai Gyula

Venesz József Díjas mesterszakács

Nyíregyháza

szszb_31_tk_szoboszlai_gyula.jpgTöbbszörös Guiness rekordot mondhat magáénak Szoboszlai Gyula mesterszakács. Kollegáival mindig keresi az új kihívásokat. Legyenek azok éppen valami régi hagyományokat felelevenítő vagy valami teljesen új, eltérő a megszokottól.

A megyénkre jellemző népi ételek megőrzését, egyedi ízvilágát nagy becsben tartja és igyekszik az ország más tájain és a világ számos helyén be is mutatni. Ars poeticája tömören ennyi: addig szabad főzni, amíg az ember izgul minden adag elkészített ételért. Örömmel főz, akár otthon teszi azt, akár az étteremben vagy éppen egy több ezres rendezvényen.  Mindig jó érzéssel tölti el az, ha az látja, hogy az elkészült ételt, – legyen az egyszerű babgulyás vagy egy, a Mesterek vacsoráján készült hét fogásos menü egyike – a vendégek is jó ízzel fogyasztják.

14 évesen már tudatosan választotta a szakács szakmát. Az alapanyagok minél szélesebb körű felhasználásának módja érdekelte a legjobban, hogyan lehet minél kreatívabb ételt tenni az asztalra, az ízek harmóniájában. Édesanyja, lánynevén Peremiczki Emma (81) és édesapja, Szoboszlai Gyula (72 évesen hunyt el), nem szóltak bele fiuk pályaválasztásába. Az akkor már ismert, mai nevén a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégiumba jelentkezett, előbb szakács szakmát, később érettségit szerzett. Földrajz-környezetvédelmi szakos tanári diplomát, majd mesterképzésben környezettan tanári diplomát is vehetett át a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. 1985-től gyakorlati oktató. A 2000-es évek közepétől pedig tette ezt külsős óraadóként a Nyíregyházi Főiskola földrajz-turizmus tanszékén is, ahol gasztronómia ismeretekből tartotta óráit. 1996-ban mesterszakáccsá avatták és még innentől is hosszú út vezetett a legmagasabb szakmai kitüntetésig.

A megye ízvilágát mutatta be főztjével Budapesten a Mátyás Pincében, vagy éppen a Gundel-Bagolyvár  Étteremben. A gasztronómiai versenyek tekintetében szakmai csúcsot jelentett  a svájci Salon Culinaire Mondial Világverseny: 1999-ben regionális konyha kategóriában csapatban bronzot, egyéniben ezüstérmet nyert el a vadász menüjével. Készített finom fogásokat Finnországban, Hollandiában, Belgiumban. Szakmai vezetőként irányította a Nyíregyházi Főiskolán üzemelő gasztronómiai egységeket. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűritagjává választották 2004-ben.  Adott már fogadást – kollegáival együtt – félezer meghívott vendégnek Lipcsében. Megválasztották a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezetében a szakács szekció vezetőjének.

Hozzáértését, elkötelezettségét, a hagyományos ételek és ízek megőrzésében végzett kimagasló munkáját ismerték el a legmagasabb szakmai elismeréssel, a Venesz József  Díjjal 2010-ben. Ezt már életmű díjnak is tekintik a kollegái. Szoboszlai Gyula, tudomása szerint az egyedüli az országban, aki gyakorló szakácsként lehet büszke e rangos elismerésre.

A Nyírségi Ízkirályok Egyesületét 2010-ben alapította meg: mindössze tízen arra vállalkoztak, hogy a hagyományos népi ételeket felkutassák, a modern technológia segítségével elkészítsék, de megőrizzék az egyediségüket, az utánozhatatlan, csak az adott tájegységre jellemző ízüket. Mindenhol szívesen megjelennek egyesületükkel, legyen az megyei rendezvény, az ország nyugati pontján lévő vagy éppen határon túli. Most nyitnak Erdély felé is, ugyanakkor nagykárolyi családi barátaik jóvoltából már több ezer „Ízkirályok lapcsánkát” sütöttek velük együtt a határon túli rendezvényeken is.

2012-ben két mesterszakács és két mesterfelszolgáló létrehozott egy kft-t, és közösen üzemeltetik a Bambusz önkiszolgáló gyorséttermet, a Dzsungel Hotelt, tavaly óta a Viktória Házban a pizzériát – ezeket Sóstón – és a már közismert, de pár éve újragondolt Anno Középkori Éttermet.

Szoboszlai Gyula a rendezett és támogató családi hátterét emeli ki a siker elérésében. Neje Szoboszlainé Sarkadi Enikő andragógus, aki felnőttképzések szervezése mellett civil programokban is dolgozik. Gyermekeik Gyula (25) aki gazdálkodás menedzsmentet tanul a főiskolán, de szakácsiskolát is végzett előtte, szívesen áll be édesapja mellé az önkiszolgáló étteremben.  Enikő (20) Nyíregyházán csecsemő- és kisgyermeknevelői szakon végzi felsőfokú tanulmányait, otthon pedig szívesen süt finom süteményeket a családi és baráti körnek egyaránt.

Gyula elmondta azt is, hogy a család minden tagját „megfertőzte” már hivatásának szeretete, hiszen a teljes család tagja és önkéntese a Nyírségi Ízkirályok Egyesületnek. A rendezvényeken, fesztiválokon a család teljes létszámmal jelen van, és szívesen tevékenykedik az ételek készítésében és kiosztásában is.

Mestere a szakmának, mestere a vendéglátásnak, összetartója feleségével a családjának, számára így kerek a világ.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése