Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése
Gyöngyösi Ilona
Cégtulajdonos, cukrász, külkereskedő
Nyíregyháza
Nem akármilyen életpályát tudhat maga mögött Gyöngyösi Ilona, a nevét viselő cukrászdák alapító tulajdonosa. Élt és dolgozott több kontinens országaiban, Guineában, Mongóliában, diplomát szerzett, folyékonyan beszél franciául és oroszul, otthonosan mozog az elméleti ismeretszerzés, a gyakorlati tevékenység útvesztőiben. Könnyen kapcsolatot teremt a hivatali, adminisztratív munkaformákban, például a pályázatírás. Életútja, felmenőinek ismerete és megbecsülése, tudásuk, haza- és családszeretetük, a munka iránti elkötelezettségük mindig is meghatározta a nagycsalád féltő melegében nevelkedő fiatal lány világról alkotott felfogását, saját útjának kijelölését.
A rekkenő meleg elől a Család utcai Gyöngyösi Cukrászda sarokasztalánál ízletes fagylalt hűsít és terelgeti gondolataimat. Már a bemutatkozás után leszögezte a cégtulajdonos: ő nem az a fajta klasszikus cukrász, aki őseitől hozta a szakma folytatásának erkölcsi parancsát. Ilonának sokkal kacskaringósabb utat kellett bejárnia. Közösségi szemlélete, ám egyéniségének kérlelhetetlen jegyei nem egyszer állították életre szóló döntés elé.
Szülei kecskeméti és makói származásúak, pedagógusként gyakorolták hivatásukat. Édesapját, Gyöngyössy Mátyást a nyíregyházi mezőgazdasági szakközépiskola igazgatójaként elismert oktatási vezetőként tisztelte a közvélemény. Édesanyja, lánykori nevén Bogdán Ilona szintén a katedrán tanított. Az ő családjukban a kimondatlan, ám minimum elvárás a diploma megszerzése volt. Ilona a Külkereskedelmi Főiskola orosz-francia levelező szakán vette át oklevelét. Ha arra gondolt, hogy folytatja nagyszülei áldozatos munkáját, ezt akár a sors rendelésének is felfoghatja. Apai nagyapja ugyanis Perzsiában orvosként gyógyította a betegeket. Megtanulta a farszi nyelvet, hisz a bizalmi kapcsolat így gyorsabban kialakult. Anyai nagyapja Erdélyből jött át és találta meg otthonát az anyaországban. Gyöngyösi Ilona saját családjában két gyermek született. Béla az ELTÉ-n diplomázott, most a családi vállalkozásban keresi a kenyerét. Bence agrár végzettséget szerzett.
Ars poeticaként fogalmazza meg az otthon hallottakat: nem elég elméleti munkát végezni, kell a gyakorlati is. Például egy kertet rendben tartani, vagy gazdálkodni. Amikor egy tálca süteményt hazavitt, a fiainak nem ízlett. Az édesanya ajkán kicsúszott a bűvös mondat: majd nyitok én egy cukrászdát és olyan süteményeket sütök, hogy az nem hagy kívánnivalót maga után! A kimondott szó gondolattá formálódott és egyre gyakrabban jutott eszébe. Miért is ne? 2008-ban a Család utcán megnyitotta az első cukrászdáját, majd a Kállói úton, most a harmadikat tervezi. Nem olyan beülős, kávéházi jellegűre vágyott, hanem a hétvégékre, családi eseményekre, hivatali rendezvényekre akart hagyományos és újszerű finomságokat készíteni. Ehhez viszont olyan csapatmunkát várt és vár el ma is az alkalmazottaktól, hogy érezzék a technológiai folyamatok egymásra épülését, a szoros együttműködés fontosságát. És mindenek előtt a kreativitás, a megújulási kedv kapjon zöld utat mindannyiukban. Kísérletezni nemcsak szabad, hanem szükséges is, erre bíztatja Gyöngyösi Ilona a munkatársait. Dugják össze a fejüket és gondolják át, milyen alapanyagokból mi mindent lehet kihozni? A kreációik pedig olyan magas mércét érjenek el, hogy nyugodtan kitehessék a pultba. Csak azt kínálhatjuk a vevőknek – summázza Gyöngyösi Ilona – amit mi magunk is szívesen fogyasztanánk.
Világlátott üzletemberként a tulajdonos asszony fájlalja, hogy a cukrászat és a pékség nálunk élesen különvált. Azaz, egy tetszetős üzletben vagy cukrász-, vagy péksüteményt kínálnak. A nyugati országokban sokkal megengedőbbek e téren a cégek, nyugodtan elfér a szendvics, a péksütemény, a kenyér a tortaszelet mellett. Nálunk viszont egy furcsa „szakosodás” tapasztalható e téren. Nemhogy nem dől össze a világ, hanem éppenséggel nő a forgalom – meséli a Brüsszel főterének egyik cukrászdájában látottakat Ilona. A kézműves remekek pompás előteret mutatnak a pékáruknak.
Az ételallergiával küzdők száma egyre növekszik hazánkban. Eddig a glutén- és laktózérzékenyek, a cukorbetegek sóvárogva nézhették a sütemény-költeményeket. Ma már elkészíthetik a tojás nélküli piskótát – mekkora kihívás ez a cukrásznak! -, de a búzalisztet és a tejet nyugodtan kihagyhatják az alapanyagok közül. Az itt megkóstolt finomságokat otthon is elkészíthetik, ehhez a cukrászdában megvehetik a nyírfacukortól a rizslisztig a hozzávalókat. Még tanácsot is kapnak az érdeklődők, hogy lehet például szénhidrátmentesen édességet varázsolni.
A végletekig igényes cukrász vállalkozó nehezményezi, hogy a szakma leendő mesterei közül sokan csekély elméleti tudással érkeznek. Pedig egy felvételi nekik sem ártana, mert nem mindegy, ki figyeli a dietetikai, gasztronómiai előírásokat, ki üzemelteti az egyre modernebb gépeket, és még nem beszéltünk arról, hogy ki irányít sikeresen egy vállalkozást?
Az ízletes krémmel töltött puha omlós tésztára halmozott gyümölcsös édesség a kedvence.
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Valahol a Hargitán

Pengefogú hódok, félszarvú óriások

Rövidgatyában a csinárok földjén nyár elején a kömörei határban Szeretem a május végét, a júniust. Az egyre hosszabbodó nappalok időszaka, még este kilenckor is világos van. Megyünk a fény felé.... Tartalom megtekintése
Toronyóra a templom mennyezetén

Sankt Wolfgang, Salzkammergut gyöngyszeme IMG_0707 IMG_0722 IMG_0713 IMG_0712 IMG_0715 IMG_0716 IMG_0726 IMG_0731 IMG_0735
A magyar jakobinusok a kuffsteini vár börtönében

IMG_0669 IMG_0631 IMG_0628 IMG_0635 IMG_0639 IMG_0649 IMG_0646 IMG_0638 IMG_0665 IMG_0663 IMG_0653 IMG_0691
Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér a császár kuffsteini várbörtönében IMG_0627 IMG_0633 IMG_0634 IMG_0694
A császár kaiserschmarrnija Bad Ischlben

Ferenc József királyunk kedvenc fürdővárosa ma is az ínyencek zarándokhelye Az osztrák sógoroknak persze császár, így aztán nem is király-, hanem császármorzsa a magyar neve a képen látható ételkölteménynek. A... Tartalom megtekintése
Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése
Mert fontos a pihenés, a csend, a természet

Néha jól esik csak úgy leülni a kerítés elé a régi padkára, elcsevegni semmiségekről Ülni, nem gondolkodni, és csak bámulni a semmibe. Talán a szemben lévő domboldalt figyelni, melyet színes vadvirágok... Tartalom megtekintése
Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése
Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése
Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése