Károlyi Gabriella

Cukrász,

Nyíregyháza

szszb_03-58_karolyi_gabriella.jpgHa lehet a cukrászatot művészi színvonalon művelni, akkor Károlyi Gabriella „műveire” ráillik a hasonlat. A nyíregyházi belvárosban jól ismerik az ízes falatok kedvelői azt a kis cukrászdát, amely marcipánfiguráival jelenti az átmenetet a korábbi és a mai üzlet között. Ide csak az nézzen be, aki imádja a tejszínes krémmel töltött, habkönnyű süteményeket, az egyedi kérések alapján formázott tortavariációkat, a számtalan marcipándíszt. Ma az üzletet a tulajdonos asszony nevével jegyzik és a törzsvendégek köre méltán bővül.

Pedig az üzletasszony soha nem készült erre a pályára. Szentendrén született katonatiszt családjában. S mint az már az elmúlt évekhez hozzátartozott, testvérei az ország különböző városaiban születtek, hisz az édesapját, Károlyi Vendelt annyi alakulathoz helyezték. Édesanyja, Csajági Terézia operátor volt a pécsi uránbányában. Terézia húga cipőfelsőrész-készítő szakmával a zsebében most a Marcipán cukrászdában dolgozik, Andrea húga óvónő Nyíregyházán.

Gabriellát mindig is a légies, könnyed dolgok vonzották. Imádta a táncot, gyerekkorában arról álmodott, hogy egyszer ennek a hobbijának élhet. Máskor az ápolónői pálya gyakorolt rá vonzást a mindenek feletti szolgálat eszméjével. Az édesapját azonban a józan megfontolás vezette, amikor a kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképzőbe íratta a lányát. S ha valamit elkezdett, igyekezett benne felfedezni a szépet, hogy azt a maga örömére és a mások gyönyörűségére végezze. Ezer szerencséje, hogy összehozta a sors Bongár László cukrásszal, aki még maszek mesternél tanulta a szakmát, tudott karamellezni, krokambust készíteni, azaz gesztenyegolyókat karamellbe mártva díszíteni a tortát. Bár nehéz természete volt a mesternek, és az egész üzem a sarokban állt, ha bal lábbal kelt fel, annyi izgalmasat tanultak tőle a cukrászatból, hogy ma is emlegeti.

A szakközépiskolában megismerkedett egy fiatalemberrel, Iván Dezsővel, akivel hamarosan házasságot kötöttek. Gyermekeik közül már felnőtt Roland, aki alpinezik a Nívó 90 Kft. tagjaként, barlangász, életet ment, s ha megtalálta önmagát, lehet, hogy a cukrászatban köt ki. Bernadett lányuk másodikos a kereskedelmi szakközépiskola közgazdasági szakán. A mama nem kis bánatára és idegességére mindketten imádnak motorozni.

Gabriella a Szabolcs Vendéglátó Vállalatnál kezdte a szakma művelését, majd a férje az áfész cukrász üzemvezetője lett, az asszony látta el a helyettesi posztot. Amikor felújították a Koronát, Károlyi Gabriella beindította a cukrászüzemet és egyre többször kísértette régi álma: szeretett volna egy hangulatos kis cukrászdát, sok finom süteménnyel, egy eladóval. Ismerősei óvták a maszek világtól, akkoriban a vállalkozók még ritkaságszámba mentek. Ő azonban ki akarta próbálni saját magát, és belevágott. Hamarosan felépült a házuk a Könyök utcán, kialakították az üzletet és a műhelyt is.

Süteményt minden háziasszony készít. A művészet ott kezdődik, hogy idegenek ráismernek, hogy ez vagy az a termék csak a Marcipán cukrászdában készülhetett. Ötletnek, vállalkozó kedvnek sose volt híján az asszony. Még jól emlékszik, amikor egy anyuka a kisfiával bement az üzletbe. A gyerek húzgálta az anyja szoknyáját: ő sündisznó alakú tortát kér, a mama alig tudta elhallgattatni. Miért is ne? − nézett rá a fiatal cukrász, aki már Mester Szakmunkás címmel is büszkélkedhetett. Ezután már se szeri, se száma a különleges alkotásoknak. Edzőcipő, teknős, katicabogár, csónak, pisztoly, de még fekvő ló is készült már ebben a műhelyben. Csak álló lovat nem tud még formázni, nem bírják el a piskótalábai a paripát… De született már ehető hímzett párna az ÉLIM-nek, s az ausztrál vendégek is elismeréssel adóztak az asszonynak.

Aki azt vallja: ne a forgalmat akarja növelni a bolt mindenáron, hanem hogy jó érzéssel jöjjön vissza a vendég, legyen elégedett, és valami különleges élmény fűzze a cukrászdához. S ha kisebb a forgalom? Gyönyörű szép süteményeket kell készíteni, hogy a betérők ne bánják meg a kiadást.

Támogatja a gimnáziumokat is, farsangra, ifjúsági és sportrendezvényekre, a fogyatékos gyerekeknek számtalanszor küld ajándékba süteményt. Számára igen fontos a vállalkozása, de korántsem akarja, hogy csak hajszolják magukat vég nélkül. Míg a férje precízen kiszámítja, mennyibe kerül egy beruházás, addig Gabriella asszony a művészi oldalról közelíti meg a kérdést. Tűz és a víz, de így egészítik ki egymást tökéletesen. Noha a szakmában természetesen konkurenciái egymásnak. Az asszony azon fáradozik, hogy a hasznot forgassák vissza a vállalkozásba, hogy minél szebb, egyedibb sütemények kerüljenek ki a kezük alól.

Pihenni nemigen jut idejük, bár szeretik a Dunántúlt, mégis inkább Gyulára ugranak le két napra, ha kikapcsolódásra vágynak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése