Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Tóthné Medved Zsuzsanna
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Regionális Szervezetének elnöke
Nyíregyháza
Örök újrakezdő vagyok – összegzi három és félévtizedes tapasztalatait Tóthné Medved Zsuzsanna, amelyet a gasztronómia különböző szakterületein szerzett. Felépített éttermet, szervezett gasztronómiai rendezvényeket, a Kölcsey Televízióban Csipetke elnevezéssel megyei ételekből főzőműsort szerkesztett. Közben gyűjtötte az eredeti recepteket, fesztiválokon, hagyományőrző programokon szedegette össze az utókor emlékezetére is számot tartó morzsákat, majd azokból olyan különleges mixet állított össze, hogy a szakma nagyjai is megsüvegelték érte.
A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett fiatal – orosz és angol nyelvismeret birtokában – szállodai recepciósként helyezkedett el a Sóstón, a Krúdy Hotelben. A külföldi és a hazai vendégek közt azonnal otthon érezte magát, s akkor eldőlt egy életre, Zsuzsannát magával ragadta a vendéglátás. Röpke összegzés az eddigi szakmai múltról bárkit meggyőzhet, őt a sors nem véletlenül kormányozta erre a szakterületre. Ma is fülében csengenek szigorú édesapja bölcs szavai: kislányom, keresd meg mindenben az apró örömöket, és lépésről lépésre így haladhatsz tovább eredményesen. A szófogadó ifjú hölgy magáévá tette e gondolatokat, kiegészítette a Végh Antaltól vett intelmekkel: „Az, hogy a múltunk, a nemzeti emlékeink ilyen gazdagok, nem azt jelenti, hogy herdálni is szabad! Sőt, minél érdekesebb valami, annál méltóbb a megőrzésre… Aki nem tudja, honnan jött, csak nehezen vagy sehogyan se érzékeli, hol tart ma. És ha nem ismeri a maga mögött hagyott utat, ugyan honnan is tudhatná, hová megy? Ezért értékes minden emlék, minden szó, minden a múltból felvillanó kép, ami a miénk”. Mára ars poeticává nemesedett az általa megvalósított gyakorlat és a téma több évszázados öröksége, így nem véletlenül nevezték egy újságcikkben hagyományőrző gasztronómusnak.
Kevés a hely a gazdag életpálya összegzésére. Kiragadás szerűen legyen elég annyi, hogy az érettségi után vendéglátó ipari szakközépiskolát, majd felsőfokú vendéglátó ipari áruforgalmi szakképesítést szerzett. Munka mellett közgazdászként diplomázott a Szolnoki Főiskola vendéglátó-szálloda szakán. Természetesen, a sikerhez ő is végigjárta a szakmai ranglétra fokait, de most már jól eső érzéssel gondol arra, hogy betöltött szállodavezető-helyettes, étteremvezető, vendéglátó tanár – középiskolában és a felnőttoktatásban is -, szállodavezetői beosztásokat. A megye vendéglátó turizmusának közel négy évtizede meghatározó egyénisége Tóthné Medved Zsuzsanna. A megyei népi ételeket és a magyar borkultúrát népszerűsítő vacsoraesteket szervezett.
Ezer szállal kötődik szülővárosához, Nyíregyházához és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. A gasztronómiai hagyományőrzés terén elért eredményeit nemcsak szűkebb környezete értékeli nagyra, hanem a szakma is odaítélt számára megtisztelő díjakat. Például a Vendéglátóipari Múzeum néhai igazgatója, dr. Dravetzky Balázs tiszteletére az özvegye alapította meg a „Balázs Mester Asztaltársaság” díjat, amelyet a hagyományos magyar, megyei népi gasztronómia területén végzett kutató munkájáért nemrégiben neki ítéltek oda.
Nehéz lenne újat mutatni Tóthnénak ebben a szakmában. Ám amikor külföldi programokon vesz részt, keresi a nálunk is meghonosítható, a magyar ízvilággal harmonizáló alapanyagokat, ételeket. Mindennapjaiban is az örökségvédelem a fő motívum, ugyanis kedvenc étele a marhahúsleves és a csirkepaprikás.
A minőség megteremtése – legyen az egy ételsor, vagy étlap összeállítása, alapanyagok beszerzése, a takaríttatás, a konyhai műveletek szervezése, vagy éppen a vendégkör igényeihez illeszkedő programok összeállítása – nem ismer pardont. Ugyanezeket az alapértékeket szeretné viszontlátni a jövő szakácsaitól, cukrászaitól, felszolgálóitól, a szállodaipar és a vendéglátás szakembereitől. Éppen ezért is veszi megtiszteltetésnek, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete elnökévé választották. A megfelelő szintű utánpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben is híven őrizzük értékeinket, és a XXI. század követelményeihez, a kor igényeihez igazítsuk a vendégek ellátását, a gasztrokultúrát. Ezt tűzte ki személyes célként a szövetségben. Mint közgazdász jól látja, hogy a GDP 10 százalékát adó turizmusra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, melyért a szakmai szervezetek sokat tehetnek.
Békés családi háttér nyugtatja meg, férjével harmonikus házasságban nevelik fiukat és lányukat. Eszter építészmérnökként dolgozik Budapesten, Gábor a Testnevelési Egyetem rekreáció-egészségfejlesztő szakán tanul. Bár mindketten szeretik a hagyományos és a modern konyha remekeit, inkább az egészséges életmód és táplálkozás a meghatározó a mindennapjaikban.
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Az út
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése
Emlék
Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése
Csend a sziklák tövében
Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető világunk tele van meglepetéssel, olyannyira, hogy belefér bármilyen szokatlan torz, pszicho, sci fi, csak rettentsen! Nehéz elhatárolódni, nehéz kimaradni, így azután egyszer... Tartalom megtekintése
Rekviem-féle egy pót-nagyapához, és az ő Erdélye egy évszázadához
Tata nyáron mindig a garázs tetején ült. Ült és nézett le az utcára, élvezte a nyarat, az árnyékos szőlőlugasban, ami teljesen befutotta a garázs lapos tetejét, árnyas kuckót formálva. Ha... Tartalom megtekintése