Tóthné Medved Zsuzsanna

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Regionális Szervezetének elnöke

Nyíregyháza

szszb_31_tk_tothne_medved_zsuzsanna.jpgÖrök újrakezdő vagyok – összegzi három és félévtizedes tapasztalatait Tóthné Medved Zsuzsanna, amelyet a gasztronómia különböző szakterületein szerzett. Felépített éttermet, szervezett gasztronómiai rendezvényeket, a Kölcsey Televízióban Csipetke elnevezéssel megyei ételekből főzőműsort szerkesztett. Közben gyűjtötte az eredeti recepteket, fesztiválokon, hagyományőrző programokon szedegette össze az utókor emlékezetére is számot tartó morzsákat, majd azokból olyan különleges mixet állított össze, hogy a szakma nagyjai is megsüvegelték érte.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett fiatal – orosz és angol nyelvismeret birtokában – szállodai recepciósként helyezkedett el a Sóstón, a Krúdy Hotelben. A külföldi és a hazai vendégek közt azonnal otthon érezte magát, s akkor eldőlt egy életre, Zsuzsannát magával ragadta a vendéglátás. Röpke összegzés az eddigi szakmai múltról bárkit meggyőzhet, őt a sors nem véletlenül kormányozta erre a szakterületre. Ma is fülében csengenek szigorú édesapja bölcs szavai: kislányom, keresd meg mindenben az apró örömöket, és lépésről lépésre így haladhatsz tovább eredményesen. A szófogadó ifjú hölgy magáévá tette e gondolatokat, kiegészítette a Végh Antaltól vett intelmekkel: „Az, hogy a múltunk, a nemzeti emlékeink ilyen gazdagok, nem azt jelenti, hogy herdálni is szabad! Sőt, minél érdekesebb valami, annál méltóbb a megőrzésre… Aki nem tudja, honnan jött, csak nehezen vagy sehogyan se érzékeli, hol tart ma. És ha nem ismeri a maga mögött hagyott utat, ugyan honnan is tudhatná, hová megy? Ezért értékes minden emlék, minden szó, minden a múltból felvillanó kép, ami a miénk”.  Mára ars poeticává nemesedett az általa megvalósított gyakorlat és a téma több évszázados öröksége, így nem véletlenül nevezték egy újságcikkben hagyományőrző gasztronómusnak.

Kevés a hely a gazdag életpálya összegzésére. Kiragadás szerűen legyen elég annyi, hogy az érettségi után vendéglátó ipari szakközépiskolát, majd felsőfokú vendéglátó ipari áruforgalmi szakképesítést szerzett. Munka mellett közgazdászként diplomázott a Szolnoki Főiskola vendéglátó-szálloda szakán. Természetesen, a sikerhez ő is végigjárta a szakmai ranglétra fokait, de most már jól eső érzéssel gondol arra, hogy betöltött szállodavezető-helyettes, étteremvezető, vendéglátó tanár – középiskolában és a felnőttoktatásban is -, szállodavezetői beosztásokat. A megye vendéglátó turizmusának közel négy évtizede meghatározó egyénisége Tóthné Medved Zsuzsanna. A megyei népi ételeket és a magyar borkultúrát népszerűsítő vacsoraesteket szervezett.

Ezer szállal kötődik szülővárosához, Nyíregyházához és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. A gasztronómiai hagyományőrzés terén elért eredményeit nemcsak szűkebb környezete értékeli nagyra, hanem a szakma is odaítélt számára megtisztelő díjakat. Például a Vendéglátóipari Múzeum néhai igazgatója, dr. Dravetzky Balázs tiszteletére az özvegye alapította meg a „Balázs Mester Asztaltársaság” díjat, amelyet a hagyományos magyar, megyei népi gasztronómia területén végzett kutató munkájáért nemrégiben neki ítéltek oda.

Nehéz lenne újat mutatni Tóthnénak ebben a szakmában. Ám amikor külföldi programokon vesz részt, keresi a nálunk is meghonosítható, a magyar ízvilággal harmonizáló alapanyagokat, ételeket. Mindennapjaiban is az örökségvédelem a fő motívum, ugyanis kedvenc étele a marhahúsleves és a csirkepaprikás.

A minőség megteremtése – legyen az egy ételsor, vagy étlap összeállítása, alapanyagok beszerzése, a takaríttatás, a konyhai műveletek szervezése, vagy éppen a vendégkör igényeihez illeszkedő programok összeállítása – nem ismer pardont. Ugyanezeket az alapértékeket szeretné viszontlátni a jövő szakácsaitól, cukrászaitól, felszolgálóitól, a szállodaipar és a vendéglátás szakembereitől. Éppen ezért is veszi megtiszteltetésnek, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete elnökévé választották.  A megfelelő szintű utánpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben is híven őrizzük értékeinket, és a XXI. század követelményeihez, a kor igényeihez igazítsuk a vendégek ellátását, a gasztrokultúrát. Ezt tűzte ki személyes célként a szövetségben. Mint közgazdász jól látja, hogy a GDP 10 százalékát adó turizmusra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, melyért a szakmai szervezetek sokat tehetnek.

Békés családi háttér nyugtatja meg, férjével harmonikus házasságban nevelik fiukat és lányukat. Eszter építészmérnökként dolgozik Budapesten, Gábor a Testnevelési Egyetem rekreáció-egészségfejlesztő szakán tanul. Bár mindketten szeretik a hagyományos és a modern konyha remekeit, inkább az egészséges életmód és táplálkozás a meghatározó a mindennapjaikban.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése