Somogyi Tibor

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-130_somogyi_tibor.jpgAki Nyíregyházán a Sotex Kft.-t megemlíti, azonnal finomabbnál finomabb nedűkre, üdítőkre és márkás italokra gondol. A háziasszonyok a név hallatán sokkal inkább a citrusleveket említik, amelyeket a Sotex Kft. Divius néven gyárt. A cég legfőbb tulajdonosa és ügyvezető igazgatója Somogyi Tibor.

A harmincöt éves fiatalember a beszélgetés elején a családot említi. Feleségével, Somogyiné Bársony Valériával, első munkahelyén, a Ságvári termelőszövetkezetben ismerkedett meg, 1985-ben kötöttek házasságot. Neje jelenleg háztartásbeli, három gyermeküket, a kilencéves Tímeát, a nyolcéves Beátát és az ötéves Tibort neveli. A családfő külön kiemeli, ahhoz, hogy üzleti terveit meg tudja valósítani, a vállalkozásban sikerélményeket szerezhet, az egy ilyen biztos és segítő családi háttér nélkül nem valósulhatna meg. Ugyancsak köszönet illeti a szüleit, akik már a vállalkozás kezdetekor támogatták, segítették. Édesapja, Somogyi Imre nyugdíjas, a nyolcvanas évek végén együtt indították a családi vállalkozást, a Sotex Kft.-t, közösen dolgoztak benne. Papája a kft.-től nem olyan régen ment nyugdíjba. Édesanyja szintén a nyugdíjas éveit tölti, de aktívan segíti a vállalkozást. Öccse, Imre bankszakember.

Ötéves korában költözött a Somogyi család Kemecséről Nyíregyházára, ahol Tibor az iskolaéveit töltötte. A Krúdy gimnáziumban érettségizett ’78-ban, majd amikor felvették a Kertészeti Egyetem gyümölcstermesztési szakára, előfelvételisként egy évig katonáskodott. Ösztöndíjasként a Ságvári téeszben dolgozott, de az ottani légkör, irányítási módszer nem igazán kedvezett számára. Annál sokkal dinamikusabb egyéniség ahhoz, hogy leragadt volna a téeszben. A kereskedelmi pálya pedig vonzotta. Előbb üzletkötőnek szegődött el egy budapesti, majd később egy debreceni kft.-hez, de ott sem maradt sokáig.

A nyolcvanas évek végén, 1989 elején alapította meg családi vállalkozásban a Sotex Kft.-t, amelyhez a törzstőkét az OTP-től felvett újrakezdési kölcsönből fizették be. Csakúgy mint abban az időben a többi társaság, ügynökösködtek, majd ahogy nőtt a saját tőkéjük, hozzáláttak saját számlás kereskedelemhez.

Üzleti megfontolás alapján (Tibor nevetve meséli a jól bevált receptet: a magyar ember bánatában, örömében is iszik) az italkereskedelemben léptek előre. Már az első években dinamikusan fejlődött a vállalkozásuk, raktárakat, irodákat béreltek, személy- és tehergépkocsi-parkjukat bővítették, és egyre több embernek adtak munkát. A cég fejlődését azóta is a dinamikus jelzővel illetik.

Első időben az Almatárolóban egy bérelt raktárban és irodában szolgálták ki üzletfeleiket, majd a Szent István utca 60. szám alatt ’94-ben vásároltak meg egy nagyon jó adottságú telepet, ahol nagykereskedelmi tevékenységre rendezkedtek be. Nagyon fontos mérföldkőként említi az 1993-as esztendőt Somogyi Tibor, amikor a cég hozzálátott gyümölcslevek gyártásához, palackozásához. A kezdetekkor bérmunkában több helyen citrusleveket készítettek. Újabb előrelépést jelentett az, amikor 1994-ben a felszámolás alatt lévő napkori téesz telepének egy részét megvásárolták, jelentős ráfordítással átalakították és egy modern palackozóüzemet hoztak létre, ahol főleg helybelieknek adnak munkát. Ehhez a saját tőke mellett pályázati pénzeket is elnyertek, ilyen volt például az Európai Unió Phare-alapjának támogatása. Az üzleti tervek is módosultak, egyrészt nagyságrendileg megnövekedett a termelés, másrészt a paletta is színesedett, hiszen a napkori üzemben a citruslevek mellett hazai alapanyagokból (alma, kajszi-, őszibarack, szőlő) különböző gyümölcsleveket és szörpöket fognak gyártani.

Mindezeket komoly termékfejlesztés alapján valósították meg. A terméknek a Divius (latinul Isteni) márkanevet adták, a címkén Atlasz látható, amint az éppen aktuális gyümölcsöt emeli a feje fölé. A Divius nevet Somogyi Tibor szerint hamarosan az egész országban megismerik és kedvelni fogják.

− A cég számára a meghatározó piac a hazai  − elemzi a kft. filozófiáját a cégvezető.  − Bár jelentős a fogyasztás-visszaesés, de ez mindig stabil piac lesz. A volt szocialista országokba már a citruslevek bérgyártásánál elindítottuk az első szállítmányokat.

Legjelentősebb partnereink Lengyelországban találhatók, ahol komoly piaci részesedést szereztünk a citruslevek piacán. A saját üzem azt is jelenti, hogy az eddiginél sokkal stabilabb lesz a gyártási háttér, így az exportot is növelhetjük.

Emellett a PR és a reklámmunkánkat is szeretnénk erősíteni. A termékek menedzselésére is nagy gondot kívánunk fordítani, ehhez kialakítjuk az egész országban a képviseleti rendszerünket.

A szabad idő természetesen a családé, de ahogy mondja, ez így is kevés. A hobbik között az első helyen a sportot említi, szinte mindennap szakít időt futásra, úszásra, kondicionáló edzésre. Nagyon ritkán még teniszezik is. A családdal együtt járnak síelni. Ahogy mondja, szeret egészségesen élni, hiszen ezt az óriási strapát csak így lehet bírni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése