Szloboda Zoltán

Szövetkezeti elnök,

Rakamaz

szszb_19-196_szloboda_zoltan.jpgRakamaz nevezhető almavárosnak. A finom, egészségmegőrző gyümölcs jól megterem a Tisza mentén. Értő emberek, gondos kezek ápolják a gyümölcsfákat évtizedek óta. Más növényi kultúra is jól megterem itt. Beírhatjuk megyénk történetébe, pontosabban agrártörténetébe, hogy a rakamazi Győzelem Tsz-ben elsők közt vezették be az öntözőfürtös gazdálkodást. A száraz homokra régóta öntözőfürtök permetezik a Tisza és a Holt-Tisza éltető vizét. A rendszerváltás elvitte a Győzelem Tsz-t is, ám a közös vagyont nem hagyták veszni. Valami más és szintén fontos van az egykor oly híres tsz helyén. Az emberek a rendszerváltás után is összefogtak, szövetkeztek, főleg az almára, Szabolcs „aranyára” alapozva. Az arany szót már nem használják, de az ezüsttel, a bronzzal is beérik. A krónikás feljegyezheti, hogy kétezer-négy augusztusában így mutattak be egy szövetkezetet:

A Rakamazi Almatermelői Értékesítő Szövetkezetben megkezdték a felkészülést az őszi szezonra. A kisvárosban és a környező településeken jó termés várható, ezért és nem csak ezért bővítik a hűtő kapacitást, és a következő néhány hét alatt egy szociális létesítményt alakítanak ki, amelynek főleg a szezonmunkások veszik hasznát. A szövetkezet elnöke, Szloboda Zoltán elmondta: csak hat állandó fizikai dolgozójuk van, ám ők univerzálisak, többféle munkát végeznek. Mostanában a nagy teljesítményű almagépsort javítják, készítik fel a főszezonra. Az elnök pénzügyi, gazdasági szakember, mellette egy növényvédő szakmérnök és a hűtőházvezető segíti a szövetkezeti tagokat, illetve a kistermelőket.

Köztudott, hogy a rakamazaik hagyományosan nagy almatermelők. Itt, valamint a szomszédos Tímáron és Tiszanagyfaluban az integrátor szerepét tölti be a szövetkezet. (Alkalmi kapcsolata távolabbi nyírségi települések termelőivel is van a szövetkezetnek.) Bujról is vettek át almát. Az integrátor a tél végi metszéstől a késő őszi értékesítésig mindenben segít, szaktanácsokat ad. A műtrágya, a permetszer, a göngyöleg beszerzésében is segítenek. Permetezési ütemtervet, naplót is készítenek.

S nem csak az almatermelőkkel áll kapcsolatban a szövetkezet. A burgonya hagyományosan vezető növény ebben a kistérségben. A szövetkezet ezért hamarosan vásárol egy világszínvonalon álló szlovák gyártmányú burgonyaválogató gépet. Idén először csemegekukoricát is termelnek a szövetkezeti tagok a szövetkezet szervezésében. (Korábban is termeltek, de szervezés nélkül.) Az egykori rakamazi tsz-telepen igen nagy méretű, háromszázhatvan vagon kapacitású hűtőháza van a szövetkezetnek. Ezt megtisztították és amennyire lehetett, felújították. A teljes felújításhoz pályázati pénzt szeretnének nyerni.

Az elmúlt főszezonban ezernégyszáz tonna almát hűtöttek le, az idei őszön kétezer tonna alma hűtését és tárolását irányozták elő. Tavaly a nyíregyházi Metró Áruházzal volt értékesítési kapcsolata a szövetkezetnek. Jó hír a szövetkezeti tagoknak és a kistermelőknek, hogy a szövetkezet idén már két nagyáruházzal kötött megállapodást az értékesítésre. Közvetítő beiktatásával, orosz megrendelőkkel is tárgyal a szövetkezet, nemcsak almát, hanem burgonyát és hagymát is szeretnének vinni az orosz piacra.

A hatalmas hűtőtároló az elmúlt években nem a szövetkezeté volt. Az akkori tulajdonosok nem fordítottak kellő gondot a karbantartásra, a felújításra. Néhány helyen levált az épület csatornarendszere, beázást észleltek, a mennyezetet is le kellett tisztítani. Lényeg az, hogy a hűtőháznak jó gazdája lett. A hűtőházzal szemben van egy régi, hosszú faház. Valaha szociális létesítményként, majd irodaként szolgált. Most itt áll üresen. Már nem sokáig. Szociális épület lesz belőle állandó és ideiglenes munkásoknak. Szloboda Zoltán sokoldalú, sok munkát vállaló ember. Sok szakmai, vezetői és emberi tapasztalattal rendelkezik, fiatalos lendülettel dolgozik. A számviteli főiskolán, majd a közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. 1973-tól dolgozott a rakamazi tsz-ben. Volt főkönyvelő, majd elnök.

Tapasztalatait napjainkban is számos helyen hasznosítja. A híres Tiszatej Kft.-nek résztulajdonosa a szövetkezet, a kft.-ben ő képviseli a szövetkezeti tagokat. A Rakamazi Állattenyésztő Kft. felügyelő bizottságának ő az elnöke. A Rakamazi Növénytermesztő Kft.-ben is betölti a felügyelő bizottság elnöki tisztét. A Tisza Menti Almafeldolgozó Társaságnak több tulajdonosa van, itt is ő képviseli a szövetkezetet. A Rakamazi Mezőgazdasági Szövetkezetnek ő az elnöke. Van saját földje és gyümölcsöse, tehát mezőgazdasági vállalkozó. Van egy könyvelő irodája, ezt a felesége vezeti.

Boldog családi közegben él, a nagyobb lánya végzett közgazdász, a fiatalabb lánya egyetemista, közgazdasági programozó matematikusnak készül, ő a jövő embere. Bizton állíthatjuk: a rakamazi szövetkezetnek is van jövője.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése