Dr. Harsányi Béla

Családorvos,

Rakamaz

szszb 23 tk Harsányi Béla dr. Nyaral a család.jpgA negyedszázada praktizáló, gyógyító ember minden bizonnyal régóta tudja azt, hogy az egészséghez, a minőségi ellátáshoz sok-sok pénzre, jó szándékra és nem utolsósorban őszinte segítőkészségre van szükség. A kisváros egyik büszkesége az általa megteremtett, a jövőt idéző színvonalú családorvosi rendelő, ahová minden belépő a gyógyulás reményével teheti be a lábát. Bízhat benne, hogy nem fog órákon át várakozni, s abban is, hogy nem küldözgetik majd ide-oda a leleteivel. Igen, ez az igen kedvező állapot, amit ma még a megyében, de az országban is sokan irigyelnének Harsányi doktortól.

Az orvoscsaládból származó, három szakvizsgás családorvos 1955. február utolsó napján Dombrádon született. Édesapja dr. Harsányi Nándor körzeti orvos volt, édesanyja, Márton Aranka orvosírnok, bátyja dr. Harsányi Nándor plasztikai sebész főorvos. Az ifjabb Harsányi doktor mellette mindenben és mindenkor kiálló feleséget talált Szerdi Klára, építészmérnök személyében. Leányuk, Judit 25 éves, szintén orvos. Jelenleg az Isztambuli BILGI Egyetem nemzetközi menedzser szakán tanul.

Dr. Harsányi Béla 1979-ben kezdte meg tanulmányait a DOTE hallgatójaként. Friss diplomájával a megyei Jósa András Kórház Gyermekosztályán kezdett bele hivatása gyakorlásába.

l983-ban került Rakamazra, ahol negyedszázada dolgozik. A praxisa vegyes, azaz bármilyen korú is a beteg, hozzá nyugodtan fordulhat panaszaival. A praxis akkor 3000 embert számlált. Kisebb bajokkal is felkeresték a rendelőt. Már akkor is sok volt az elhízott gyerek, mert az általános vélekedés szerint ott van jólét, ahol kövér a gyerek. A betegség mint a jólét jele? A felnőtteknél a magas vérnyomás kórkép dominált. Akkori divat szerint a férfiak csak ritkán mentek orvoshoz. A nők sokkal nyitottabbak voltak. A rendelő műszerezettsége pénzhiány és esetenként akarat hiányában messze állt a mai állapotoktól. Egy komolyabb EKG-berendezésre a helyi cégektől kellett összeszednie a pénzt. Ma lényegesen más a helyzet: a praxisa 2200 embert jelent. Rakamazon három körzetben gyógyítanak. Régebben állandó készenlét nehezítette a szabad mozgását. Mára ügyeleti rendszert alakítottak ki Rakamazon. Ennek szervezőjeként a kollégák és a betegek szemében is elévülhetetlen érdemeket szerzett dr. Harsányi Béla.

A háziorvosi rendelést leválasztották az ügyeletről. Az ügyeletnek van gépkocsija, ápolója, jó műszerezettsége. Minden résztvevő érti a maga dolgát, nincs keveredés, kapkodás, és a betegek is elégedettek.

Korunk egyik leggyorsabban terjedő betegsége az allergia, már a kicsi gyerekeknél is jelentkezik Rakamazon. A rendelőben a betegek televízión felvilágosító kisfilmeket nézhetnek, szűrőlapokat tölthetnek ki: ezeket feldolgozzák, értékelik. Legtöbb esetben az elhízásra, szív- és érrendszeri, cukorbetegségre, daganatos, pszichiátriai kórképekre, nőgyógyászati és urológiai megbetegedésekre kell fókuszálniuk. A vérvétel, a laborvizsgálat is helyben zajlik, az eredmény délutánra kész. A jövő útja, hogy a leleteket majd interneten juttatják el a családorvoshoz és a betegekhez. Nem a beteg utazik, hanem a vizsgálati eredmény!

Az összehangolt gyógyító munka „gyümölcse” a befejezett ellátás. Harsányi doktor elmondja azt, hogy a térségben is egyre több a daganatos megbetegedés, ami főleg tüdő, pajzsmirigy, nőgyógyászati, bőr és bélrendszeri elváltozások formájában jelentkezik. Az orvoshoz fordulás alkalmával sajnos gyakran szembesülünk a stressz okozta ártalmakkal. A doktor úr holisztikus szemlélet szerint igyekszik betegeit gyógyítani, azaz nemcsak a betegséget, hanem az egész embert is nézi. A jobb eredmények végett akupunkturás tanfolyamot végzett Budapesten, innen ered a természetgyógyászati beállítottsága is. Sokan kérdezték már tőle, elmegy-e Rakamazról. Hosszú távú tervei között ilyen lépés nem szerepel. Ezért is privatizálta és újította fel a rendelőt, s alkotott belőle olyat, ahol nagyobb esélye van a gyógyulásnak, mint máshol. A további működés érdekében pályázatokat készít, hiteleket igényel. Együttműködik mindenkivel, mert életcélja a hozzá fordulók egészségének védelme, a betegségek megelőzése és a betegek gyógyítása.

Külön örömet jelent a számára az a szemléletváltozás, ami az utóbbi időben végbement az emberek fejében. Pontosabban fogalmazva: egyre többek számára jelent értéket az egészség, s ezért annak megőrzésére anyagi áldozatokra is képesek. E kör szélesítése érdekében előadásokat tart szinte minden korosztálynak. Ma már nem elérhetetlen az otthoni vérnyomásmérő és a vércukorszint ellenőrzésére szolgáló kis berendezés.

„Ha a beteg bízik orvosában és a gyógyulásban, akkor nem félelemmel, hanem bizalommal jön be” – mondja.

Befejezésül elmondhatjuk, Harsányi doktor szabad idejében – mint természetszerető ember – horgászik, kirándul családjával.

Egyben képviseli a vidéken élő értelmiségiek összetartozásának fontosságát is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése