Dr. Oleár István

Családorvos,

Nyírtelek–Görögszállás

szszb 23 tk Oleár István dr..jpgA férfikor delén járó, energikus doktor életpályájáról bármi elmondható, csak az egyhangúság és a szürkeség nem. Sokféle munkában kipróbálta magát, tudását, képességeit. 1964. szeptember 21-én született Nyíregyházán. Édesanyja, Csordás Matild belső ellenőrként dolgozott az OTP-ben, majd az Áfésznél. Édesapja, Oleár István műszerész. Egy szem húga Budapesten élő, számítástechnikával foglalkozó családanya.

Tiszavasváriban, a Váci Mihály Gimnáziumban érettségizett, s a sikeres vizsgák után jelentkezett az orvostudományok keleti fellegvárába, a DOTE-ra. A hosszú évek alatti kemény tanulás gyümölcse lett az 1989-ben megkapott orvosi diploma. Mindmáig fülében cseng a mondat, amit akkor hallott az életében először és utoljára: „Doktorrá fogadom.”

Az élet akkori rendje szerint Karcagon kezdett, majd teljesítette hazafias kötelezettségét: bevonult sorkatonai szolgálatra. Azt követően belgyógyászatból szakvizsgázott, s 1994-től kezdődően Görögszállás, Belegrád, Varjúlapos, Paszabcsúcs és Szabadságtelep hozzá forduló, gyógyulásra vágyó lakosainak segített és segít a mai napig.

A közel 1200 fős körzetének összetétele vegyes: felnőttre és gyerekre egyaránt kell számítania a rendelés minden napján. A hatvan év felettiek aránya jelenleg hatvan százalék, ami az idő múlásával, az életkörülmények javulásával emelkedik. Ennek ellentmondóan változik a 14 éven aluliak száma, ugyanis az a mai 20 százalékról évről évre csökkenő tendenciát mutat. S ez szerinte sem jó, mert azt jelenti, hogy a körzet lakossága elöregszik, s a fiatalok elmennek máshová. Kevés a diplomások száma, inkább a középfokú képzettség dominál. A népességi mutatók elemzésénél maradva újabb érdekes adattal szolgál a doktor úr: az öt településen harmincszázalékos a szülési arány, s ebből minden ötödik újszülött a kisebbséghez tartozik.

A rendszerváltást követő vállalat-megszűnések, az álláslehetőség minimálissá válása, az egyre inkább fizikálisan is érzékelhető társadalmi leszakadás – egyáltalán nem kívánt – következményeként szinte hónapról hónapra emelkedik az alkohol, a cigaretta fogyasztása. S ez, az orvos szemével nézve, azt jelenti, hogy csökken a lakosság egészségtudatos magatartásának szintje. Ami a jövőre, az elkövetkező nemzedékekre nézve nem igazán megnyugtató…

A szükségessé váló betegállományt, a táppénzt nem igazán szeretik igénybe venni az emberek, mert attól félnek, hogy a nehezen megszerzett munkahelyüket emiatt könnyen elveszíthetik. S a betegállomány vége után nem lesz hová visszamenniük. Ez a félelmük, sajnos, nagyon is valós. A munkaadók egy része visszaél a dolgozóik kiszolgáltatottságával, a jogi szabályozás kijátszhatóságával. Mindezt persze alkalmazottaik, s végül az egész ország kárára tehetik.

A vidéki, kétkezi munkából élő embereket a vizitdíj bevezetése nem változtatta meg – mondja Oleár doktor. Eddig is csak akkor fordultak orvoshoz, amikor szükségét érezték. Ma sincs ez másképp. S véleménye szerint nem is fog változni. Aki tisztességgel akar boldogulni, az tudja, a pénzért dolgozni kell.

Pályakezdésére visszanézve mondja, hogy ma az „ideálisnál” több a beteg ember. Az elhízás okozta magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás – ami rengeteg hörgőgyulladással jár –, a különféle allergiák mind-mind egyre gyakrabban előforduló kóresetek. Körzetében a daganatos megbetegedések ritkák, ami egy kis könnyebbséget jelent az ő számára is. Mert az ahhoz kapcsolódó tévhitek minden esetben nehezítik a gyógyulást.

Meglátása szerint a változáshoz egészségesebb külső körülmények, megfelelően kiépített, szükség esetén gyors ellátásra van szükség. A többiről csak ezek után lehet beszélni…

Dr. Oleár István mindennapi munkáját színesíti a hozzá tartozó öt tanyai településen élők és a nyaralók szükség szerinti ellátása, kezelése. Miután kézi gyógyszertárat működtet, így adott esetben a betegeinek nem kell máshová menniük a felírt gyógyító szerért.

Kollégáival rendszeresen konzultál, s majd’ mindennap tájékozódik az elérhető forrásokból a háziorvostan és a belgyógyászat legfrissebb híreiről. Ismeretterjesztő, felvilágosító előadásokat tart az iskolákban, az óvodákban.

Nem kerülhető meg az a kérdés, hogy mi marasztalta itt. A válasza őszinte, rövid és korrekt: a szülei közelsége, a sok-sok ismerős és barát, s nem utolsósorban az önállóság. Egyedül saját magának felel, s ha dönteni kell, azt ő teszi meg. Az élet igazi kihívásaival szemben az ember mindig egyedül van.

„A főnököm a saját lelkiismeretem” – mondja komolyan. A széleskörűen tájékozódó, naprakész családorvost még az angol nyelvű szakirodalomban is tájékozott.” Szabad idejében kirándulni szeret. Kollégáival aktívan részt vesz Nyírtelek és a tanyavilág egészségformáló szemléletének kialakításában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló