Dr. Oleár István

Családorvos,

Nyírtelek–Görögszállás

szszb 23 tk Oleár István dr..jpgA férfikor delén járó, energikus doktor életpályájáról bármi elmondható, csak az egyhangúság és a szürkeség nem. Sokféle munkában kipróbálta magát, tudását, képességeit. 1964. szeptember 21-én született Nyíregyházán. Édesanyja, Csordás Matild belső ellenőrként dolgozott az OTP-ben, majd az Áfésznél. Édesapja, Oleár István műszerész. Egy szem húga Budapesten élő, számítástechnikával foglalkozó családanya.

Tiszavasváriban, a Váci Mihály Gimnáziumban érettségizett, s a sikeres vizsgák után jelentkezett az orvostudományok keleti fellegvárába, a DOTE-ra. A hosszú évek alatti kemény tanulás gyümölcse lett az 1989-ben megkapott orvosi diploma. Mindmáig fülében cseng a mondat, amit akkor hallott az életében először és utoljára: „Doktorrá fogadom.”

Az élet akkori rendje szerint Karcagon kezdett, majd teljesítette hazafias kötelezettségét: bevonult sorkatonai szolgálatra. Azt követően belgyógyászatból szakvizsgázott, s 1994-től kezdődően Görögszállás, Belegrád, Varjúlapos, Paszabcsúcs és Szabadságtelep hozzá forduló, gyógyulásra vágyó lakosainak segített és segít a mai napig.

A közel 1200 fős körzetének összetétele vegyes: felnőttre és gyerekre egyaránt kell számítania a rendelés minden napján. A hatvan év felettiek aránya jelenleg hatvan százalék, ami az idő múlásával, az életkörülmények javulásával emelkedik. Ennek ellentmondóan változik a 14 éven aluliak száma, ugyanis az a mai 20 százalékról évről évre csökkenő tendenciát mutat. S ez szerinte sem jó, mert azt jelenti, hogy a körzet lakossága elöregszik, s a fiatalok elmennek máshová. Kevés a diplomások száma, inkább a középfokú képzettség dominál. A népességi mutatók elemzésénél maradva újabb érdekes adattal szolgál a doktor úr: az öt településen harmincszázalékos a szülési arány, s ebből minden ötödik újszülött a kisebbséghez tartozik.

A rendszerváltást követő vállalat-megszűnések, az álláslehetőség minimálissá válása, az egyre inkább fizikálisan is érzékelhető társadalmi leszakadás – egyáltalán nem kívánt – következményeként szinte hónapról hónapra emelkedik az alkohol, a cigaretta fogyasztása. S ez, az orvos szemével nézve, azt jelenti, hogy csökken a lakosság egészségtudatos magatartásának szintje. Ami a jövőre, az elkövetkező nemzedékekre nézve nem igazán megnyugtató…

A szükségessé váló betegállományt, a táppénzt nem igazán szeretik igénybe venni az emberek, mert attól félnek, hogy a nehezen megszerzett munkahelyüket emiatt könnyen elveszíthetik. S a betegállomány vége után nem lesz hová visszamenniük. Ez a félelmük, sajnos, nagyon is valós. A munkaadók egy része visszaél a dolgozóik kiszolgáltatottságával, a jogi szabályozás kijátszhatóságával. Mindezt persze alkalmazottaik, s végül az egész ország kárára tehetik.

A vidéki, kétkezi munkából élő embereket a vizitdíj bevezetése nem változtatta meg – mondja Oleár doktor. Eddig is csak akkor fordultak orvoshoz, amikor szükségét érezték. Ma sincs ez másképp. S véleménye szerint nem is fog változni. Aki tisztességgel akar boldogulni, az tudja, a pénzért dolgozni kell.

Pályakezdésére visszanézve mondja, hogy ma az „ideálisnál” több a beteg ember. Az elhízás okozta magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás – ami rengeteg hörgőgyulladással jár –, a különféle allergiák mind-mind egyre gyakrabban előforduló kóresetek. Körzetében a daganatos megbetegedések ritkák, ami egy kis könnyebbséget jelent az ő számára is. Mert az ahhoz kapcsolódó tévhitek minden esetben nehezítik a gyógyulást.

Meglátása szerint a változáshoz egészségesebb külső körülmények, megfelelően kiépített, szükség esetén gyors ellátásra van szükség. A többiről csak ezek után lehet beszélni…

Dr. Oleár István mindennapi munkáját színesíti a hozzá tartozó öt tanyai településen élők és a nyaralók szükség szerinti ellátása, kezelése. Miután kézi gyógyszertárat működtet, így adott esetben a betegeinek nem kell máshová menniük a felírt gyógyító szerért.

Kollégáival rendszeresen konzultál, s majd’ mindennap tájékozódik az elérhető forrásokból a háziorvostan és a belgyógyászat legfrissebb híreiről. Ismeretterjesztő, felvilágosító előadásokat tart az iskolákban, az óvodákban.

Nem kerülhető meg az a kérdés, hogy mi marasztalta itt. A válasza őszinte, rövid és korrekt: a szülei közelsége, a sok-sok ismerős és barát, s nem utolsósorban az önállóság. Egyedül saját magának felel, s ha dönteni kell, azt ő teszi meg. Az élet igazi kihívásaival szemben az ember mindig egyedül van.

„A főnököm a saját lelkiismeretem” – mondja komolyan. A széleskörűen tájékozódó, naprakész családorvost még az angol nyelvű szakirodalomban is tájékozott.” Szabad idejében kirándulni szeret. Kollégáival aktívan részt vesz Nyírtelek és a tanyavilág egészségformáló szemléletének kialakításában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése