Dr. Kóder László

Jegyző,

Nyírtelek  

szszb_13-170_dr_koder_laszlo.jpgHa valamikor elkészül Nyíregyházán a már ezerszer beígért Tokaji úti felüljáró, az sokakkal egyetemben ünnepnap lesz dr. Kóder László életében is. A fiatal nyírteleki jegyző életterét az ezredforduló tájékán elsősorban a 38-as számú főút Nyíregyháza–Nyírtelek–Rakamaz vonala határozza meg. A megyeszékhely kertvárosi részén él családjával, Nyírteleken dolgozik, míg Rakamazon a szüleit látogatja meg, heti rendszerességgel. A rakamaziak szorgalma messze földön ismert.

E kemény akarat többnyire átplántálódik a jövő nemzedékbe, így dr. Kóder Lászlót is ebbéli örököseként tartja számon a közelmúltban városi rangot kapott sváb település közössége. Édesapja, Kóder Béla, a helyi ÁFÉSZ-nél volt gépkocsivezető, a Vízügytől ment rokkantnyugdíjba. Édesanyja, Kovalik Borbála, Bodrogkisfaludon született, a timári Rofa-Műveknél könyvelő. Öccse, Attila, a Rendőrtiszti Főiskola végzős hallgatója.

Ő maga Tiszalökön született 1967. március 19-én. Az általános iskolát Rakamazon végezte, majd tanulmányait a szomszédos Tokajban folytatta, a Tokaji Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1985-ben. A középiskolai évek után egy évig a Rakamazi Nagyközségi Tanácson dolgozott tanácsigazgatási gyakornokként. Azért e kényszerpálya némi magyarázatra szorul. Akkoriban magasabbra tették a lécet az egyetemeken, a földrajz–történelem szakra meg különösen nehéz volt bejutni. Arra a pár helyre ötszázan jelentkeztek, de úgy, hogy tíz helyet előfelvételivel már eleve lekötöttek. A közigazgatásba belekóstolt fiatalember aztán hagyta veszni a korábban megálmodott tanári pályát, s 1986-ban sikeresen felvételizett a Budapesti Államigazgatási Főiskola nappali tagozatára, ahol a diplomát 1989-ben vehette át.

A főiskolai tanulmányok végeztével sorkatonai szolgálatot töltött Nyírteleken. Akkor még nem sejtette, hogy egykoron közelebbi, sőt, mondhatni egészen közeli kapcsolatba kerül a Nyíregyházával szomszédos nagyközséggel.

Nem, mert előbb Csobajra, átellenben Tiszalökkel, ebbe a kilencszáz lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluba vitte útja, ahol 1991. január 1-től 1998. március 31-ig volt jegyző. E hét és fél évet a legszebb emlékei között tartja számon, Csugány Bertalan csobaji polgármestert pedig második apjaként tiszteli és becsüli. Kitűnő hely volt ez az életiskolát akkor próbálgató pályakezdőnek: közös akarattal, jól kamatozó munkamorállal e néhány év alatt a falu történetében évszázados léptékű fejlődést sikerült felmutatniuk. Mindemellett az önképzést, szakmai fejlődését sem hanyagolta el: 1992-ben az Államigazgatási Főiskolán posztgraduális képzés keretében rendszerszervezői képesítéssel gyarapította tudását, majd 1996-ban a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi doktorátust.

– Bizony, sírva búcsúztunk! – idézte fel a csobaji éveket az immár nyírteleki jegyző. – Nyírtelekre az akkoriban körvonalazódó feladat hozott, amely a nagyközség önkormányzatának is legalább akkora kihívást jelent, mint személyemnek. Ez pedig a városi cím kiérdemlése – mondta dr. Kóder László. – A 7200 lelket számláló Nyírtelek igen sajátos település, hiszen 14 tanya tartozik hozzá. A legkisebb tanyának húsz, a legnagyobbaknak háromszáz körüli a lélekszáma. Az infrastruktúra igen elmaradott volt e helyeken és a nagyközségben is, a rendszerváltozás óta Nyírtelek is óriási fejlődésen ment keresztül. De nem akkorán, mint ahogy azt mi szeretnénk. Ezen dolgozunk a Ratkos Mihály polgármester úr által vezetett önkormányzattal együtt, a képviselő-testület valamennyi tagja belső késztetésnek, saját céljának is tekinti a majdani városavatást.

Első lépésként egy nyitott polgármesteri hivatalt igyekeztünk megvalósítani. A kerítések eltávolítása csak külső megjelenítése volt szándékunknak, a nyitottság, a mindenki számára könnyen elérhető ügyintézés láthatatlan elemei pedig már szépen működnek. Nyíregyháza közelsége peremvárosi funkcióra készteti Nyírteleket, a megyeszékhely paneleiből egyre többen jönnek az itteni kertes házakba. Persze, a migráció kétirányú, mert majdnem annyian vágynak beköltözni a városba. Igyekszünk építeni-szépíteni Nyírteleket: a közeljövőben megvalósulhat az 55 lakásos lakópark, folyamatosan bővítjük az infrastruktúrát, míg a szépítés jegyében beneveztünk a Virágos Magyarországért mozgalomba. Az utóbbi időben két szép parkkal gazdagodtunk, az ifjúsági ház melletti vízállásos területen szabadidő park készül a KTM segítségével. Itt épül fel az evangélikus templom is – sorjázta a jegyző.

Nyíregyházán, a Kertváros Alkony utcai portáján szívesen tölti szabadidejét a dísznövények között dr. Kóder László, de segít szüleinek a rakamazi gyümölcsös gondozásában is.

Felesége, Szabolcsi Gabriella, élelmiszermérnök a Kings üdítőket gyártó cég munkatársa. Felesége édesapja, Szabolcsi István, társtulajdonos az említett vállalkozásban. A családot nagy örömhír érte 2002. július 23-án megszületett az első gyermek és unoka, Kóder Laura.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése