Dr. Fazekas János

Főjegyző

Nyíregyháza

szszb 25 nl Fazekas János dr_1.jpgEgész eddigi életét Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatásának szentelte dr. Fazekas János, a megyei önkormányzat főjegyzője. Szinte nem is választhatott volna más hivatást magának, hisz a családi eleve elrendelés alapján szinte egyetlen foglalkozásként a jogászi pálya és a közigazgatás összekapcsolása rajzolódott ki előtte. Volt kitől eltanulnia a közszolgálat alapértékeit, hisz hányan tudják vajon megyeszerte, hogy Örökösföldön a nagyapjáról nevezték el a Fazekas János teret? Édesapja is a megyei tanácson vezetett osztályt, így az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1972-ben diplomázott ifjú szakember szintén a megyeházán, a szervezési és jogi osztályon ismerkedett a szakmai gyakorlati oldalával. Olyan jól oldotta meg a feladatokat, hogy évek múlva már ő osztályvezető helyettese.

Nyíregyháza város polgármesteri hivatala is szoros és korrekt szakmai kapcsolatot ápolt vele, s amikor lehetőség nyílt rá, fontos megbízatással keresték meg. Előbb a VB-titkári, később a jegyzői poszton töltött el hasznos éveket. 1999-től az ügyvédi gyakorlatra is sor került. Talán mondani sem szükséges, hogy Fazekas doktor az önkormányzatok ügyes-bajos dolgainak avatott képviselőjeként léphetett fel a bíróságon. A megye azonban nem feledkezett meg az ambíciózus és szakmailag kifogástalan munkát végző fiatalemberről, s amikor eljött az ideje, megpályázta és elnyerte a megyei önkormányzat főjegyzői pozícióját. Dr. Fazekas János annak a generációnak a tagja, amelynek emberi, szakmai alapértékei igen magasan jegyzettek. Ő még szolgálatnak tartja a hivatás gyakorlását, nem pedig munkahelynek a megyeházát, ahol napjait tölti.

Jelentős számú egészségügyi, oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményhálózattal rendelkezett a megye, amikor a főjegyző a pályázatát készítette. Ezen intézmények működésének folyamatosságát, az ellenőrzések rendszerességét akarta beépíteni a hivatal napi tevékenységeinek sorába. A költségvetési tervezés és a gazdálkodás területén a hatékonyság növelése mellett a takarékosságot tűzte célul. Mindezt úgy, hogy a hatósági hatáskörök ellátását a törvényesség betartásával és betartatásával érjék el.

Bár Fazekas János mindig is csapatban gondolkozott, az egyszemélyi felelősségvállalás alól soha nem mentesítette magát. Még gondolatban sem, nemhogy a pályázatban. Épp ezért hangoztatta, hogy vezetési programja alapjának tekinti a szakmai célok maradéktalan megvalósítását. Ha kell, az újabb célokat a lehetőségekhez igazítják, és mindenek előtt biztosítják a végrehajtáshoz a feltételeket. Az pedig természetes, hogy a rendszeres ellenőrzés nemcsak az intézményekre, hanem az önkormányzati hivatal dolgozóira is vonatkozzon. A főjegyző álláspontja szerint a munkatársak folyamatosan vegyenek részt képzéseken, hogy tevékenységüket a kor színvonalán tudják ellátni. Ha szükséges, akkor a megyeházán belül végrehajtják a személycseréket és/vagy átcsoportosítják a munkaköröket.

Alapelvnek tartja a munkájában és a vezetésben is a pontosságot, ám ezt nemcsak saját magától, hanem a dolgozóktól is egyértelműen elvárja. Ahhoz, hogy az idővel is eredményesen gazdálkodjanak, heti rendszerességgel tervezte el az előző héten végzett munka ellenőrzését és a következő időszak feladatainak meghatározását. Természetesen ez vonatkozik az osztályvezetőkre is. Valódi menedzserszemléletet kíván meghonosítani a megyeházán, mert a naprakész, motivált, sikerorientált munkatársakkal többet tud elérni.

Oktatott közgazdasági alapismereteket és szakvizsgára is készített fel hallgatókat. A Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán szociális jogot tanított. 1997-ben, mint főiskolai tanársegédet, megválasztották az Egyetemi Tanács tagjának. Adjunktusi megbízatása határozatlan időre szól. A régen Szociális és Egészségügyi Minisztériumnak hívott tárcánál szakértőként működött közre a szociális igazgatás kérdéseiben.

Kutatásai határon túlra nyúlnak: a Magyar Közigazgatási Intézet és a Birmingham-i Egyetem közös programjában a brit Állampolgári Charta hazai, szociálpolitikai területen való alkalmazhatóságát vizsgálta. Az USÁ-ban részt vett egy Nemzetközi Visitor Programban: több állam, több városában megismerkedtek a szövetségi hivatalok, a helyi önkormányzatok működésével, valamint egyes városrészek fejlesztési stratégiáinak kidolgozásával. Svájci és francia tanulmányutakon láthatta a jogi gondolkodást és a gazdasági válságkezelés módszereit.

Rangos kitüntetésekkel ismerték el közéleti tevékenységét. Kállay András Díjas, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Családos, lánya közgazdász. Szabad idejében szívesen olvas, állam- és jogelméleti, gazdasági kérdésekkel is foglalkozik.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése