Dr. Czap Lajos

Főjegyző,

Nyíregyháza

szszb_03-26_dr_czap_lajos.jpgCzap Lajossal először a munkájáról, és annak az ő személyére az idők folyamán gyakorolt hatásáról beszélgetünk. A hatalmi ágak megoszlása a ma emberének új, hiszen az igazgatási és a politikai tevékenységek túlságosan összefonódtak az elmúlt évtizedekben.

A jegyzőnek azonban akár nótáriusnak nevezték, akár VB-titkárnak, elsődleges feladata az igazgatási-hatósági munka ellátása volt és maradt, ami fegyelmezetté teszi az embert. Nehéz a jogszabályokat értelmezni, megértetni, betartatni, ehhez következetesnek, határozottnak kell lenni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának főjegyzője ezt magára is igaznak érzi, és életútjának ismertetésével támasztja alá.

Mándokon született 1937-ben. Szülei gazdálkodók, és egyetlen gyermeküket tanulni küldik Nyíregyházára a Közgazdasági Technikumba. Mikor a középiskolába járt, már óriási politikai változások zajlottak le, de a gyerekek ezt nem érzékelték.

A nagy múltú iskola számos feladatot adott, és a pályán vele együtt haladók mutatják, hogy jól előkészítette diákjait a pénzügyi és az igazgatási munkára. Innen ’55-ben a járási tanácsra került Kisvárdára könyvelői munkakörbe. Igaz, közel volt a szüleihez, de nem szerette a városi hivatalt, falura vágyott, és ezt kérésére teljesítették. Öt évig Mezőladány-Újkenéz-Benk adóügyi körzetében volt ennek a hálátlan munkának a vezetője.

Mint mondja, először csak a belenevelt kötelességtudás vezette. Hallotta szüleitől, hogy mit kell beadni, tudta, hogy a járomból is kifogták a tehenet, mert elérkezett a beadás ideje, de amikor személyesen megismerte a családokat, rokoni és gazdasági viszonyaikat, akkor állt össze a járási hivatalban tapasztaltak és a szűnni nem akaró adóköveteléseket meghatározó politikai háttér képe. Mégis maradt, és igyekezett elviselhetőbbé tenni ezt a helyzetet. − Mindig úgy írtam meg egy-egy határozatot, mintha magamnak írnám − mondja, és úgy is fogadták az emberek, mert tudták, hogy nincs mód kitérni előle.

1956-ban a helyén maradt, minden nap dolgozott, a tankok között biciklivel járta a falvait. Számára ez az év szépen kezdődött, először nem a politika, hanem a házasság alakította életét, hiszen márciusban megnősült. Változást majd 1960 hozott, mert elvitték három hónapra katonának, aztán pedig áthelyezték Papra VB-titkárnak. Kemény, nehéz időszak volt ez. A faluban korábban reformszellemű grófok éltek, akik számos gazdasági újítást vezettek be. Az itteniek nagyon ragaszkodtak a földjükhöz. Hamar megismerte a falu népét, nem volt nagy község, mégis négyszáz embert kellett elhelyezni, amikor megkezdődött a termelőszövetkezetek szervezése. A belépés nem haladt, az agitátorok mindent megpróbáltak, és akkor a gazdák azt mondták, ha Czap Lajos is odamegy, aláírják a belépési nyilatkozatot. Fiatal volt, tudta, hogy mi játszódik le az emberekben, de a túléléshez nem vezetett más út.

A következő munkahelyéről, Dombrádról már szívesebben beszél, pedig először tartott attól, hogy ennek a nagyközségnek a gondjaival nehezebben birkózik majd meg. A falu szelleme azonban más volt, nem a járásról kijárók, hanem a gazdák voltak az igazi támaszai. Például 1962-ben, amikor helyi, járási, megyei és országgyűlési választást tartottak.

Asztalán a közigazgatási reformokat bemutató angol nyelvű anyagokra mutatva mondja: a dombrádiak közül sokan értettek a ma civil szférának mondott helyi társadalom szervezéséhez. Ezért is kezdett hozzá a jogi egyetem elvégzéséhez.

Felesége a tanítás mellett a két gyermeküket nevelte, Lajost, aki 1957-ben, és Anitát, aki 1966-ban született. Az államvizsga előtt, 1968-ban hívták a megyéhez, lakást ígértek, így vívódások után végül beköltöztek. Szerették a vidéki életet, nehezen szoktak a városhoz, ráadásul a munkáját magának beosztó vezetőből beosztott lett. A földhivatallal kapcsolatos felülvizsgálatok után a titkársági teendők sem voltak könnyebbek.

A testület kiszolgálása sok időt igényelt. A precizitásának, és az azt értékelő főnökeinek köszönhetően azonban mind nagyobb feladatokat kapott. Elnöki referens, majd kinevezik az igazgatási osztály élére. Ahogy közeledett a rendszerváltás, az államigazgatásban is észlelhetővé vált a lépéskényszer.

Voltak öncélú átszervezések, amelyek embereket egzisztenciájukban és idegileg tettek tönkre. Czap Lajost is fenyegette ez, végül beadta pályázatát a főjegyzői állásra. Úgy érezte, ez annak a szakmai munkának a folytatása, amit fiatalon elkezdett, hasznosíthatja a pénzügyi és a jogi tanulmányait. Az önkormányzati döntések előkészítésében a törvényesség szem előtt tartása minden fázisban elengedhetetlen. Ha nem volna így, úgyis előbb-utóbb felszínre kerülnének a hibák, és azok a megye főjegyzőjét minősítenék. Jó érzéssel tölti el, hogy sok kolléga és volt falubelije fordul hozzá szakmai tanácsért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése