Mátyás B. Szabolcs

Jegyző,

Újfehértó

szszb_11-182_matyas_b_szabolcs.jpgA fiatalság lendülete egészen sajátos lehetőséget teremt Mátyás B. Szabolcs jegyzőnek a megye egyik legnagyobb településén, Újfehértón. Nem mindennapi lehetőség, hogy két generációval idősebb korosztálynak a főnöke mint hivatalvezető. Éppen egy éve nevezték ki a nem kis felelősséggel járó tisztségre.

A jegyző olyan ügyeket is felvállal, amilyeneket megítélése szerint idősebb korban már jobban mérlegelne. Pedig sokan féltették, amikor kinevezték erre a tisztségre, hogy a politika úgyis érvényesül, és a döntéseiben majd szerepet játszik. A fiatal jegyző viszont ellenkező értelemben nézte a dolgokat, csak a törvényesség szellemében, gyorsan, a város érdekében kívánta intézni vagy intéztetni az ügyeket.

Kisvárdán született, 1975. február elsején. Édesanyja, lánykori nevén Ivánkó Veronika, a dombrádi OTP-fiókot vezeti. Édesapja, Mátyás Béla, a nagyhírű tuzséri Erdért-től vonult nyugalomba. Húga, Veronika, a dombrádi református iskolában tanít. Felesége, Németh Mónika, kockázatelemző a CIB Bankban.

Mátyás B. Szabolcs Budapesten, a Ganz Ábrahám Műszaki Szakközépiskolában érettségizett 1993-ban, majd sikerrel felvételizett az Államigazgatási Főiskolára. Veszprémben végzett, ezerkilencszázkilencvenhétben. E négy év alatt a fővárosban, a XII. kerületi önkormányzatnál dolgozott. A diplomaosztás után beiratkozott Pécsre, ahol a jogtudományokból szerez oklevelet. Folyamatosan gyarapítani akarja a tudását, hiszen egy város jegyzőjeként elengedhetetlenül fontos a jogi diploma.

Hazajött szűkebb hazájába, és a Közigazgatási Hivatalban dolgozott 1997 és ’99 között. Egyebek közt azt látta, hogy Újfehértón nem olyan gyorsan haladnak az ügyek, mint kellene. S amikor 1999. november elsején kinevezték jegyzőnek Újfehértóra, eszébe jutott a mondás, miszerint rablóból lesz a legjobb pandúr… Most rajta múlott, hogy mennyire gyorsan, szakszerűen, hatékonyan rendezik el az állampolgárok ügyeit, valamint irányítják, szervezik a városi közélet hivatali teendőit. Nagy örömére, egyszer sem szóltak a Közigazgatási Hivataltól valamilyen probléma miatt.

– Igen sajátos helyzetet találtam a városban – magyarázza a fiatal jegyző. Nyíregyháza és Debrecen, két megyeszékhely vonzásában élnek az itteni emberek. Még mindig igen jelentős szerepet játszik életükben a föld. Sok helyen még nem történt meg a telekhatárok pontos kijelölése. Természetesen mielőbb pótolni kell ezeket a hiányosságokat, tudva azt, hogy nem rajtunk múlt ennek az elhúzódása.

A rendszerváltozás idején mindenki kereste a megélhetés újabb módozatait is, és kialakult egy réteg, amely szép szóval, a gazdasági váltás vámszedőjének bizonyult. Épp elég feladatot jelentett az önkormányzatnak a szabálytalan üzletek visszaszorítása.

Sok ismerős mondta a jegyzőnek a kinevezés után, hogy ez igazi mélyvíz lesz számára. Vagy elmerül, vagy sikeresen abszolválja a feladatot. Mátyás B. Szabolcs nem mérlegelte a következményeket még a rázós ügyeknél sem, szakmai lelkiismerete és a törvényesség szempontjai szerint vágott bele az ügyek intézésébe.

Kezdte mindjárt azzal, hogy a kölcsönös magázódást kérte. Egyetlen alkalommal sem akart rutin ügyet, hanem egyedinek igyekezett látni a problémát. Inkább az ügyintézés gyorsaságát, a rugalmasságot tartotta fontosnak.

Igaz, hogy rövid ideje tölti be a jegyzői posztot, máris jó néhány intézkedés fűződik a nevéhez. Az egységes városkép kialakítását szolgálja a házszámozás, úgy tűnik, tetszik a városlakóknak. Utca- és parkőrt állítanak be, akinek egyebek mellett az lesz a feladata, hogy a házak előtti járda takarítására szoktassa az embereket. Pontosabban visszaszoktassa, mert falun ez így volt természetes.

Az eddigi szervezeti rendszer átalakítása során az irodarendszer helyett osztályokat hoznak létre. A jegyző úgy érzi, maga mellé állította a kollégákat. A hivatal negyvenkilenc dolgozója közül hat főiskolát, egyetemet végzett fiatalt hozott ide az egy év alatt. A bürokrácia megszüntetését, az ügyintézés gyorsítását, a házasságkötő terem kialakítását szorgalmazza. Úgy véli, ezeket a célokat maradéktalanul el lehet érni, ha a polgármesteri hivatal valamennyi dolgozója a szakszerűség jegyében jár el. Mint mondja, a város most éli meg a belső fejlődés mindennapjait, keresi és formálja arculatát. Már csak azért is lényeges a fiatalos lendület, hogy az átalakulás ne csupán döcögjön, hanem az itt élő emberek gyorsabban tapasztalják meg a komfortosabb város szolgáltatásait. Különösen igaz ez a foglalkoztatásra, mely a korábbi évek gondjai után még mindig bőven tartogat tennivalót a jegyzőnek is. Újabb munkahelyeket kell teremteni, megkeresni a megye, az ország más részein tevékenykedő vagy akár külföldi cégeket, és különböző kedvezményekkel lehetőséget kínálni számukra az előnyös befektetéshez Újfehértón. Ha minden városlakó elégedett lesz az utóbbi évek fejlődésével, akkor örülhet az önkormányzat is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése