Molnár Károly

Gimnáziumigazgató,

Újfehértó

szszb_15-204_molnar_karoly.jpgNyírlövőn született a néhai postamester fia, Molnár Károly. Nem gondolta, hogy egyszer búcsút int szűkebb pátriájának. Szenvedélyesen szereti ugyanis a szülőföldjét, és soha nem tervezte, hogy az ország másik végén telepszik le. Pedig a családalapításnál ez a kérdés felmerülhetett volna, hisz a felesége veszprémi lány. Molnár Károly azonban hűséges típus, ami számára eleve elrendeltnek tűnik, az ellen nem apellál, hanem a megvalósításon fáradozik.

1948. december 2-án született. Édesanyja, Buczkó Mária, háztartásbeliként nevelte a gyerekeket. Az édesapja látta el a helyi postamesteri tisztséget. Sajnos egyik szülő sincs már köztük. Testvére, Magdolna a Hajdú-Bét Rt. tervstatisztikai osztályának vezetője. Felesége, Rácz Erzsébet, az újfehértói könyvtár és művelődési központ igazgatója. Házasságukból két gyermek született. Eszter gazdasági ügyintézési csoportot vezet az ITD Hungary Kft.-nél, 2003 januárjában Brüsszelbe költözik, ahol az európai uniós iroda igazgató helyetteseként segíti majd Magyarországot. A másik gyermekük Péter, aki testnevelő tanár Budapesten.

A jó nevű Bessenyei-gimnáziumban érettségizett 1967-ben Kisvárdán, majd egy év katonáskodás után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–ábrázoló geometria szakán szerzett oklevelet 1973-ban. A diplomaosztás után Újfehértóra került, élete első munkahelyén, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnáziumban nemrégiben kezdte el a 30. tanévet. Előbb beosztott pedagógus, majd tizenöt éven át tanított az esti tagozaton, amelyet 3 évig vezetett is. Hosszabb időn keresztül látta el az ifjúságvédelmi felelősi, valamint a honvédelmi felelős feladatait. 1993 és ’96 között igazgatóhelyettes. Folyamatosan képezte önmagát, 1982-ben a KLTE-n vette át diplomáját technikából, 2001-ben pedig elkezdte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán tanulmányait. 2001. augusztus elsejétől nevezte ki az önkormányzat igazgatónak. Közéleti megbízatást szinte minden évben vállalt, a korábbi ciklusban önkormányzati képviselő és az oktatási bizottság elnökeként tevékenykedett. Jelenleg a kulturális bizottság külső tagja.

Az újfehértói gimnáziumban nappali tagozaton 297-en tanulnak. Levelező képzésben 26-an vesznek részt. A tantestület létszáma 27 pedagógus, a technikai és adminisztratív feladatokat 19-en látják el. A gimnáziumban reál és humán irányú a képzés. Ez az intézmény működteti a ruhaipari szakközépiskolát is. Érettségi után egy év alatt technikusminősítőt szerezhet a fiatal. Újdonság, hogy ruhaipari szakiskolát is indítottak a 14–18 év közti fiatalok számára. Molnár Károly igazgató szerint a szakiskola színvonalának emelése, a tanulás presztízsének megteremtése múlhatatlanul fontos e fiatalok körében. Ahhoz, hogy az elit gimnáziumi képzés mellett a szakiskola is kellőképpen integrálódjon, a pedagógusokra igen nagy feladat hárul. Azokból a fiatalokból, akik talán kényszerűségből választották a szakiskolát, motivált fiatal felnőtteket kell nevelni.

Szakmai pedagógiai programjuk jól példázza egy olyan kisváros középfokú képzésének lehetőségeit, amely két megyeszékhely, Nyíregyháza és Debrecen közt található. Az iskola 41 éves, és a jelenlegi 37 éves épületen egy felújítás régóta esedékes lenne. Újfehértó fekvése országos megítélés szerint is kiváló, hisz egy számjegyű főút, vasút halad át rajta, és az M3-as autópálya is a közelben húzódik majd.

A földrajzi fekvés lehetővé teszi az iskolai létszám stabilitását. Az elmúlt évhez képest például 50 gyerekkel többen járnak most ide. A gimnázium másik fontos célja, hogy a költségvetés eredményes felhasználásával életképes oktatási és nevelési rendszert hozzanak létre. A települési önkormányzathoz tartoznak, ám hiába folytathatnak önálló bérgazdálkodást, fejlesztésre már nem jut. Molnár Károly örömmel mondja, hogy sikerült jó munkahelyi légkört teremteni.

A kartársakban él egy nagyfokú bizonyítási vágy, hogy igazolják a középfokú intézmény létjogosultságát a 14 ezer fős városban. Régen kinőtték a nyolc osztály elhelyezésére emelt épületet, jelenleg is tizenkét osztály alkotja az intézményt. Három osztályt a kollégiumban voltak kénytelenek elhelyezni. Az igazgató és az önkormányzat régóta keresi a lehetőséget a tanterembővítésre. Jelenlegi árakon számolva a rekonstrukció 500 millió forint lenne. Tervezik a tetőtér beépítését, tornaterem építést, és egy aula is szükséges a közös rendezvények megtartásához. Azt remélik, hogy a XXI. századi iskolaprogramban, vagy a szakképzési programban szereznek pénzt a bővítésre. A fő profil most is a gimnáziumi képzés, a reálosztályokban számítástechnikát, matematikát, fizikát, míg a humán osztályokban idegen nyelvet és az anyanyelvet tanítanak magasabb óraszámban. Ragaszkodnak a ruhaipari szakképzés fenntartásához a nagy textiles múlttal rendelkező városban.

A minőségbiztosítás pedig a XXI. század elején, egy lépésre az Európai Uniótól parancsoló szükséglet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése