Ujj Mihályné

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_19-104_ujj_mihalyne.jpgMa már kivételnek számít, ha valaki élete első munkahelyéről szeretne majd egyszer nyugdíjba menni. Ujj Mihályné, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola igazgatóhelyettese 37 éve dolgozik itt, illetve a jogelődnek minősülő intézményben. Sátoraljaújhelyen született 1945. február 24-én pedagógus családban. Édesanyja, Zsigray Róza, matematika–fizika–kémia szakosként, édesapja, Sinka Imre, orosz szakos tanárként oktatott, nevelt generációkat. Testvérei, Imre és István. Férje, Ujj Mihály, a nyíregyházi Építő és Szerelő Vállalatnál az anyaggazdálkodási osztályon tevékenykedett. Házasságukból egy lány született, Anikó 24 éves, orvos. Székesfehérváron kezdte el a hivatás gyakorlását.

Sinka Zsuzsanna Sárospatakon, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1963-ban. Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika–fizika szakos tanári diplomát. A végzés után Nyíregyházára, jött és az akkor szakközépiskolaként működő Kossuthban kezdett tanítani. 1978-ban innen vált ki az ipari szakközépiskola, majd 1983-ban felvette az intézmény Bánki Donát nevét. 1998-tól újabb váltás, és most a Bánki Donát Műszaki Középiskola ad teret a tanuláshoz nappali, esti és levelező tagozatos diákoknak.

Nagyon jó közösségbe került a pályakezdő pedagógus, és igyekezett minden téren felvenni a ritmust a kollégáival. Noha vonzotta az orvosi pálya is, a pedagógus családi indíttatás meghatározta és kijelölte az életútját. Inkább a középiskolás korosztály állt közel a szívéhez, noha hívták a tanárképző főiskolára is oktatónak. A hőskorra emlékezve Ujjné Zsuzsa elmondja: különösen a fizika számít eszközigényes tantárgynak, s hiába szereztek be moderneket, hosszú éveken át régi, szinte muzeális tárgyakkal kísérleteztek az órákon.

Noha az oktatás az elmúlt évtizedekben szinte állandó átszervezésen ment keresztül, a tantestület tagjai a lehetőségek közül kibányászták mindazt, amit a nevelő-oktató tevékenység javára fel tudtak használni. Például bejárták az egész országot, később Európa több városába vitték a diákokat kirándulni. Az igazgatóhelyettes asszonynak is hobbijává vált az utazás, és amikor csak tehette, minimum nyaranta, felkeresték a hazai és a külföldi nevezetességeket.

Az intézmény vezetése és a kollégák is elismerték Ujj Mihályné szakmai rátermettségét, pedagógiai elhivatottságát és vezetői kvalitásait. 1976 és ’80 között felnőttoktatási igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. 1990-től nevezték ki ismét igazgatóhelyettesnek, ezúttal a természettudományi tantárgyak és a sport tartozik hozzá. A feladatai között szerepel a vizsgák szervezése is. Miután a megye egyik legnagyobb középiskolája a Bánki, így például nem kis munkát kíván az érettségi zökkenőmentes lebonyolítása. A beiskolázás újabb mérföldkő, hisz nem mindegy, milyennek látják, gondolják a szülők és a felső tagozatos tanulók a Bánkit. A nyílt napokon igyekeznek nemcsak tetszetős, hanem átfogó képet nyújtani az iskoláról és az itt szerezhető lehetőségekről. Bárki lehet a bánkis diákból, ezt jól példázza néhány, kimagasló eredményt elért tanítványának a sorsa. Elsőként említi Juhász Ferencet, aki honvédelmi miniszterként öregbíti a Bánki Donát Műszaki Középiskola jó hírét. Tanította dr. Hajzer Lászlót, aki korábban rendőrfőkapitány volt, ma sikeres ügyvéd.

Mint Zsuzsa asszony mondja: nem néhány kiváló, komoly karriert befutott tanítvány alapján érdemes minősíteni a szakmai és a pedagógusi munkát, hanem azt érdemes megnézni, hogy boldogulnak a diákok az itt megszerzett tudással és bizonyítvánnyal. Zömében a műszaki főiskolákra felvételiznek a tanítványaik, és sikeresen megállják a helyüket. Azért arra büszke, hogy az általa felkészítettek miként szerepelnek a megyei és az országos tanulmányi versenyeken.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen tizenharmadik helyezést ért el egyik tanítványa. Az a tény, hogy közel harminc éven át osztályfőnöki munkát is kért és kapott az igazgatóhelyettesi tennivalók mellé, jól mutatja, hogy Ujj Mihályné számára a tanítás öröme, az ifjúból felnőtté cseperedő ember útjának egyengetése mindennél többet jelent. Azért a hivatalos elismerések is megtalálták. 1986-ban a művelődési miniszter Kiváló Munkáért kitüntetésben részesítette. 2003-ban megkapta a 25. éves jubileumi ünnepségen a Bánki-emlékplakettet. Ezerkilencszázkilencvennyolcban az elsők közt nevezték ki főtanácsosnak.

Zemplén szülötte otthonra talált a Nyírségben. Több évig laktak az újonnan épülő Jósaváros egyik panellakásában, majd néhány váltás után most is a környéken él a családjával, egy szép sorházi lakásban.

Most, hogy a lánya a Dunántúlra költözött, a férjével ismét utazgatnak, különösen szívesen járnak Hajdúszoboszlóra. Esténként olvasgat, varrogat, és az a jó érzés élteti, hogy lelkiismerete szerint mindent megtesz a családja, a tanítványai és a Bánki Donát Műszaki Középiskola érdekében.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése