Halász Zoltán

Címzetes igazgató,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Halász Zoltán.jpgA fényképről egyenesen a szemünkbe néző, már-már katonás hajviseletű férfi szája szegletében apró, ravaszkás mosoly látható. Egész megjelenése rendezett és határozott. Egy sokat megélt, ugyanakkor megértő tanárember ő, Halász Zoltán, címzetes igazgató.

Tiszaszalkán született, egy kis beregi faluban, ahol szülei, nagyszülei éltek. E helyütt tanulta meg a falusi, vidéki élet szépségeit, nehézségeit, a szorgalmas munkát, az idős emberek tiszteletét. Nyíregyházán érettségizett a Kossuth Lajos Szakközépiskola diákjaként 1968-ban. Érdeklődése már akkor is inkább a természettudományok, mintsem a műszaki világ felé vonzotta.

Így nem meglepő az, hogy egy évvel később szülőfalujában képesítés nélküli nevelőként kezdődött pedagógusi pályája. Rögtön a mély vízbe kerülve érezte meg: az volt a lehető legjobb alapozás a további évtizedekre. Ma is hálás szívvel gondol vissza azokra, akik segítették első lépéseit.

1970-től a Tanárképző Főiskola biológia–mezőgazdasági ismeretek szakos hallgatója, 1974-ben diplomázott. Pályakezdőként, a főiskola mezőgazdasági tanszékén, mint laboráns maradt. Eközben biológiai tanulmányait végezte Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen (JATE). Egyetemi évei alatt, még 1976-ban került az Élelmiszeripari Szakmunkásképzőbe mint kollégiumi nevelő. A kollégiumi munka jelentette számára az igazi kihívást, és itt tanulta meg, hogy a gyerekeket csak bizalommal, nagy szeretettel szabad „terelgetni”. Igazából ott tanulta meg tisztelni és becsülni a szakmunkás gyerekek értékét, a kétkezi munka becsületét. Kollégái hamar befogadták, elismerve ezzel szorgalmát, tenni akarását, az új iránti fogékonyságát.

Időközben ifjú házasemberré lett. Felesége, Nyerges Katalin, szintén pedagógus. Ma már felnőtt gyermekeik: Orsolya – gyermekorvos – Annamária – pedagógus – önálló családdal büszkélkedhetnek. Mindketten két-két unokával örvendeztették meg szüleiket. Áron négy-, Samu és Sárika kétévesek, míg a legkisebb, Márton csak nyolc hónapos. Szeretet, őszinteség, bizalom – ezek a hátországot jelentő család alapértékei. Összetartozásukat jellemzi, hogy néhány utcányira élnek egymástól. Az iskolába átkerülve élelmiszervizsgáló gyakorlatokat kezdett el tanítani a leendő pék, konzervgyártó, húsforgalmazó, molnár és tejtermékgyártó tanulóknak.

Tíz évvel első diplomájának megszerzése után kapta meg első vezető-helyettesi megbízatását, ezáltal az iskola gyakorlati oktatásának vezetője lett. A munkáját segítő szakoktatókra hálás szívvel emlékezik. Ők voltak azok, akik bevezették ezen feldolgozó szakmák rejtélyeibe, s mutatták meg neki azok szépségeit is.

1993-ban a tantestület egyetértésével kezdte meg immár igazgatói pályafutását az intézetben. Az új közoktatási és szakképzési törvény nyomán reformok és változtatások váltak szükségessé a szakmunkásképzésben. A kor gazdasági körülményei folytán új utakat kellett keresniük. Helyzetüket nehezítette az is, hogy beindult az iskolák közötti verseny, s a bevezetett költségvetési megszorítások sem könnyítették meg munkájukat.

Mik voltak azok a változások, amik az előzőek eredményeként bekövetkeztek? A címzetes igazgató válaszában ezeket említi meg:

„A tanulók létszáma megduplázódott, új és a szülők által keresett szakokat kellett beindítanunk. Bevezettük a technikusképzést, a felsőfokú szakképzést. Három önállóan működő tanműhelyt, tanboltot létesítettünk. A pályázatok sokaságával gazdagítottuk és színesítettük az iskolai életet. Külföldi kapcsolataink révén a pék és cukrász tanulóink, valamint szakoktatóik Németországban gyakorolhatták szakmájukat, mintegy öregbítve azzal az iskola jó hírnevét. Sikerült megvalósítanunk egy állandó, dinamikus fejlődést és gazdag iskolai életet diákjaink számára. Eredményeinket talán az is hűen tükrözi, hogy a városi kitüntetett pedagógusok között minden évben volt westsikes tantestületi tag.”

Az eredmények tükrében nem számít meglepetésnek az, hogy 2005-ben egy igazán szép iskolaépületbe költözhettek, ami a további minőségi fejlődés lehetőségeit rejtette magában. Az aktív, újabb és újabb utakat kereső tantestület vezetőjének munkáját is elismerte a szakma és a város egyaránt. Halász Zoltán méltán lehet büszke a Pedagógus Szolgálati Érdeméremre, a Közoktatási Közalapítvány által adományozott Bereznay Gyula-díjára, valamint a városi önkormányzattól kapott Oktató-Nevelő Munkáért címére.

Harmincnégy évet kitevő munkássága alatt mindvégig a közösség eredményeit tolta előtérbe. Ő maga inkább a háttérbe húzódott. Személyiségét ismerve ez nem is meglepő, hisz’ mindenben mértéktartó és szerény ember.

Pedagógiai pályafutásának végéről így szólt: „2010-ben fejeztem be az intézetben, majd szakközépiskolában végzett munkámat. Az iskola vezetését tiszta lelkiismerettel adtam át utódomnak.”

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése