Komáromi István

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_20-50_komaromi_istvan.jpgÚgy véli, egy jó pedagógus legfontosabb ismérvének a gyermekszeretetnek kell lennie. Aki nincs felvértezve kellőképpen ezzel a tulajdonsággal, az nem felelhet meg maradéktalanul feladatának.

A pedagóguspálya iránti elhivatottsága, hogy tud a gyerek nyelvén beszélni, már akkor kiderült, amikor általános iskolásként korrepetálta néhány tantárgyból a kisebbeket. Pályaválasztásában ez lehetett a motivációs alap, tantárgyválasztásában pedig szerepe volt osztályfőnökének, aki a siófoki gimnáziumban, ahol középiskoláit végezte, megszerettette vele a földrajzot és a történelmet.

Rendszerető, pedáns diák volt. Szeretett tanulni, tájékozódni, betekinteni a külvilág dolgaiba. Nem véletlen, hogy kedvenc olvasmányai közé tartoztak a világ országait, fővárosait bemutató könyvek, melyek segítségével virtuálisan bebarangolhatta a Földet.

Középiskolai tanulmányai befejezését követően olyan iskolát keresett, ahol érdeklődési körének megfelelően tanulhatott tovább. Így esett választása a nyíregyházi tanárképző főiskola földrajz–népművelés szakpárjára. Nehéz volt az első év, hiszen kötődött szüleihez, a távolság pedig Siófok és Nyíregyháza között nagy volt fizikálisan, lélekben egyaránt. Ahogyan teltek az évek, megbarátkozott új környezetével, megszerette, ma már otthonának vallja ezt a gyorsan fejlődő várost, ahol megtalálta párját, munkáját, boldogulását.

A főiskolán is jól tanult, ösztöndíját korrepetálással egészítette ki, előkészítő tanfolyamokat tartott, és tagja volt a főiskola felvételi előkészítő bizottságának.

1981-ben jeles eredménnyel végzett, és Nyíregyházától 45 km-re fekvő kistelepülésen, Nyírgelsén helyezkedett el, ahol földrajz szakos tanárt kerestek. Néhány hónap múlva a szomszédos nagyközség vezetői átcsábították Nyírbogát iskolájába, ahol szolgálati lakást is kapott. A lovas fogattal történő költözködés a mai napig kedves emlékei közé tartozik.

Szerette ezt a vidéket, megfogta az ott élők egyszerűsége, közvetlensége. Egy évig dolgozott ezen a településen, majd egy újabb váltás következett. Földrajz szakvezetői állást ajánlottak fel neki a gyakorlóiskolában, s ez ami óriási kihívás volt, hiszen ebben az iskolában dolgozni mindig is rangot jelentett. Elvállalta a feladatot, mivel világéletében kereste a kihívásokat, az újat, a fejlődés lehetőségét, ami előbbre viszi az embert. Közben folyamatosan képezte magát. Az élethosszig tartó tanulás híve, ami kondicionálja a tudást. Amikor befejezte főiskolai tanulmányait, levelező tagozaton, munka mellett elvégezte a történelem szakot, majd Szegeden, földrajzból szerzett egyetemi diplomát, a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői szakvizsgát tett. Jelenleg a pécsi Tudományegyetem Doktor Iskolájának a hallgatója, ez már a második fázis, doktori szigorlatára készül. A gyakorlóiskolában már az első esztendőben szakvezetőként dolgozott. Növelte a kihívás mértékét, hogy nemcsak általános iskolásokkal foglalkozott, hanem felnőttekkel is. Volt osztályfőnök, szakmai munkaközösség-vezetője, igazgatóhelyettes, dolgozott ifjúsági vezetőként, 1996-ban nevezték ki az intézmény élére.

Egyik fontos kifejezési formájának a tudás, az ismeretek átadását tekinti, a másiknak pedig az írást. Hat-hét éven keresztül rengeteg turisztikai programot szervezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tapasztalatokból, a látottakból pedig megszületett az egyik fővárosi kiadó által megjelentetett Kerékpáros útikönyv. Ma már az Őáltala írt földrajztankönyvekből tanítanak az ország számos középiskolájában. Magáénak vallja Eötvös József gondolatát, mely szerint „Annak, aki nemzetét igazán szereti, műveltség dolgában alkudozni, annak egy alacsonyabb fokával megelégedni nem szabad”. A gyakorlóiskolák pedig mintaiskolák, ahol minden téren magasabbak a követelmények.

Az elmúlt évtizedekben létrejött a tizenkét évfolyamos gyakorlóiskola, ahol alap- és középfokú oktató-nevelő munka folyik. Ez az iskola számos képzési lehetőséget tud ajánlani az átjárhatóság mellett. Emellett még különböző szakszolgálati tevékenységet nyújt, így rendszeres orvosi ellátást, szűrővizsgálatokat, van logopédiai, pszichológiai szakrendelés.

Az oktatás nemcsak az iskolán belül zajlik, hanem külső helyszíneken is tanítanak, többek között lovas tanyán, erdei iskolában. Része a repertoárnak a művészeti, a zenei képzés is. Az a gyermek, aki egy ilyen sokféle lehetőséget kínáló iskolában kezdi el tanulmányait, egy helyszínen eljuthat akár a diplomáig is.

Komáromi István szerencsés embernek tartja magát, hiszen megtalálta azt a hivatást, azt a munkát, amit szeret, amiben újítani tud, ami egyben a hobbija is.

Életének másik fontos része a család, két gyermeke van, akik nagyon igénylik édesapjuk gondoskodását, ezért amikor csak tehetik, gyakran szerveznek közös családi programokat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése