Héri Gézáné

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_19-32_heri_gezane.jpgPéldás szakmai és emberi életutat járt eddig végig Héri Gézáné, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola általános igazgatóhelyettese. Bujon született ezerkilencszázötvenhárom  november hatodikán. A szülői ház, az édesanyja, a rokonai még ma is ehhez a településhez kötik Itt végezte el az általános iskolát. Édesapja, Laskay István bányászként kereste a család kenyerét. Sajnos, tíz éve nincs szerettei között. Édesanyja, Veres Mária háztartásbeliként gondoskodott a családról. Húga, Erzsébet, számítástechnikai rendszerszervező és programozó, az APEH főtanácsosa.

Férjével, Héri Gézával, Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen ismerkedtek meg. Ő alkalmazott matematikusként végzett, számítástechnikával, elsősorban programok fejlesztésével foglalkozik. Két gyermekük született, Géza a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem friss diplomása. Az egyetemről pályázat útján jutott ki Hollandiába, ahol a magyarországi tanulmányok beszámításával Európai Unió tőkekezelés szakirányú gazdasági mérnöki diplomát kapott. Hazatérte után szerezte meg termelésmenedzsment és logisztika szakirányú közgazdász oklevelét.

A kisebbik fiuk, István – bátyját követve –, a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemnek a másodéves hallgatója. Mindkét gyermekük örökölte a szülők matematika iránti szeretetét, nem véletlenül értek el szép sikereket a különböző országos matematikai versenyeken.

Hériné Marika a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhetvenkettőben, majd ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika–fizika szakos középiskolai tanári diplomát. Tíz év múlva ismét beült az egyetem padsoraiba és a kor követelményeihez igazodva számítástechnikából is diplomázott. Nagy kihívásnak érezte, hisz a számítástechnika szédületesen gyorsan fejlődik, s a tanárnak is folyamatosan tanulnia kell, ha a legaktuálisabb ismereteket akarja közvetíteni a diákoknak. Egyébként az itt szerzett tudásnak, mint igazgatóhelyettes is nagy hasznát veszi. A Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán szerezte meg az intézmény igazgatóhelyettesi posztjához nélkülözhetetlen oklevelet.

Tanári pályáját a nyíregyházi 110. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdte, s mint pályakezdő pedagógus, azonnal osztályfőnök lett. Úgy érezte, egyből bedobták a mélyvízbe. A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolának ezerkilencszáznyolcvanháromtól a tanára. Itt is tevékenykedett osztályfőnökként, vezette a számítástechnikai munkaközösséget, majd az 1995–96-os tanévben a gyakorlati oktatásért felelt. Ezerkilencszázkilencvenhattól oktatási, kétezer-egytől általános igazgatóhelyettes.

Az oktató-nevelő munka koordinálásától kezdve a szakkörök, érdeklődési körök szervezéséig, a középiskolai versenyektől a vizsgák összeállításáig, szerteágazó a feladata. Marika azt a nézetet vallja, hogy a diákok érdeklődési körének megfelelő, tanórán kívüli tevékenységek is fontos színterei a nevelésnek. Közvélemény-kutatást, ötletbörzét tartanak az igények megismerése érdekében, és meghallgatják a diákönkormányzat vezetőit is. A tantárgyi szakkörök mellett nagyon népszerűek az énekkari foglalkozások és a Fábián Gábor színművész által vezetett irodalmi színpad.

Nagy hangsúlyt helyeznek a beiskolázásra. Stratégiai kérdés a szülők és a nyolcadikosok tájékoztatása, hisz az intézmény megítélését jelentősen befolyásolja a közvéleményben kialakult kép. Nemcsak az épületet nézhetik meg az érdeklődők, hanem bemehetnek tanítási órákra is.

Folyamatos a megújhodás. A gazdasági és az ügyviteli képesítések mellett felerősödött a számítástechnika és az informatika oktatása. Számára nagy élmény, hogy személyesen részt vehetett annak az országos munkacsoportnak a tevékenységében, amelyik a világbanki program révén az informatika tantárgy tantervét dolgozta ki, és felmérte, hogy milyen hardver- és szoftvereszközök szükségesek a megvalósításhoz.

Az iskola új színfoltja a nyelvi előkészítő osztály, amely kiemelkedő lehetőséget nyújt az angol vagy német kommunikáció fejlesztéséhez. Az anyanyelvi és az idegen nyelvi kommunikáció erősítése fontos nevelési feladat. Az Európai Unió polgáraként több az esélye annak, aki társalog, akár szakmai környezetben is, néhány idegen nyelven.

Az ország egyik legeredményesebb szakközépiskolája a Széchenyi, bizonyíték rá, hogy az egyetemi, főiskolai felvételek alapján az első öt intézmény közt szerepel. Büszke erre a teljesítményre, annak pedig külön örül, hogy szíve csücske, a matematika sok szép sikert hozott a diákoknak és az iskolának. A közgazdaságtan, az informatika, a kémia, a történelem, a magyar nyelv, a sport szintén toplistás. Két tanulójuk elnyerte a Közoktatási Közalapítvány Porzsolt Istvánról elnevezett ösztöndíját. Ha újra kellene kezdenie, ismét a pedagógushivatást választaná.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése