Nagyné Filimon Csilla

Gimnáziumigazgató,

Újfehértó

szszb_11-184_nagyne_filimon_csilla.jpgÓriási változáson megy keresztül napjainkban a szakközépiskolai képzési rendszer. Azok a megmondhatói, akik hosszú évek óta irányítják, szervezik a középiskolások általános műveltségének és szakmai ismereteinek megszerzését. Az újfehértói Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnázium és Szakközépiskolában beszélgetünk Nagyné Filimon Csilla igazgatóval és Szász Lászlóné igazgatóhelyettessel.

Felelevenítik a szakképzés rendszerének magunk mögött hagyott elemeit. A korábbi évtizedekben igencsak vonzónak tűnt a szülők szemében, hogy egyszerre kaphat érettségi bizonyítványt és szakmai képzést a gyermek. Arról már a volt szakközépiskolások százai tudnának gyakorlati tapasztalatokat elmondani, hogy igazából sem a közismereti, sem a szakmai ismeretekben nem bővelkedtek. Bár egyértelmű, hogy a szocialista rendszerben nagy karriert futhatott be az, aki mindkét területről rendelkezett bizonyítvánnyal.

Ahogy a történelmi változások bekövetkeztek hazánkban, úgy alakult át a gazdasági életet is. Ezzel párhuzamosan pedig az iskolarendszernek, a képzésnek is követnie kellett az újdonságokat. Mi több, meg kellett volna előznie, hisz az újonnan letelepült cégek, a szolgáltatások hihetetlen mértékű bővülése magával hozta az új szakmák iránti igényt. Egész sor ifjú szakembert igényelt és igényel folyamatosan a gazdasági élet. Vajon hogy tud ezeknek megfelelni az újfehértói gimnázium és szakközépiskola?

– A jelenlegi intézményben 4–4 gimnáziumi és szakközépiskolai osztályt indítottunk – fogalmaz Szász Lászlóné. – A szakmunkások szakközépiskolája-program keretében működtetünk egy esti tagozatot. Népszerűnek tűnt a technikusminősítő, amely korábban egy év volt az érettségi után. Az új rendelet értelmében a mostani harmadikosok már csak olyan technikusminősítőt választhatnak, amely két évig tart. Ez azért látszik előnyösnek, mert számítástechnikát és vállalkozói ismereteket is tanulhatnak a fiatalok. Még az iskolapadban elsajátíthatják, hogyan lehet vállalkozni, mi szükséges egy saját cég létesítéséhez. A számítástechnika és az informatika pedig már nem is a jövő, hanem a jelen követelményrendszere.

A gimnázium rendelkezik egy negyvenöt diák elhelyezésére alkalmas kollégiummal. Nemcsak a környékről, hanem Záhonyból, Tuzsérról, valamint a szomszédos Hajdú-Bihar megyéből is jelentkeznek ide a gyerekek. A saját tanműhelynek pedig az az előnye, hogy nincsenek kiszolgáltatva egy cégnek, hanem úgymond vegytiszta körülmények közt sajátíthatják el az ismereteket. Különösen a számítógépes gyártás-előkészítő rendszert emeli ki az igazgatóhelyettes asszony. Pályázaton nyerték a rávaló pénzt, csakúgy, mint a Közoktatási Közalapítvány révén megvásárolt gyorsvarrógépet, gomblyukvarrót, szegő-varrógépet.

– A korábbi textilipari háttér megszűnt – hallottuk Nagyné Filimon Csilla igazgatónőtől. – Rokon szakmákat kezdtünk oktatni, a pedagógusok jó része megszerezte a ruhaipari mérnök-tanári képesítést. A célunk az, hogy a szakképzési kínálatot bővítsük. Jó lenne elérni, hogy kínálati pozícióba kerüljünk, amennyiben újabb szakmák iránt jelentkezik igény a társadalomban. Azonban azt is látni kell, hogy egy szakma oktatásához nem elég egy tanfolyam, hanem technikai és technológiai háttér, valamint hozzáértő oktatógárda szükséges. Ezért a hagyományos középiskolai szakmai képzési rendszer mindig is inkább követi, mint megelőzi a gazdasági életben végbemenő változásokat.

Nagyné magyar–orosz szakos diplomát szerzett a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen egészítette ki magyar szakon. Férje, Nagy Miklós informatika tanár. Két gyermekük született, Enikő 10 éves, Annamária pedig a beszélgetésünk idején két hónapos. Így az iskolavezetés gondjainak nagy része Szász Lászlónéra hárul. Ő az egykori szocialista iparosítás idején a férjével együtt Budapestről költözött Újfehértóra. A férje textilipari mérnök, Szászné, Emília, pedig ötödik éve általános igazgatóhelyettes. Érdekességként derül ki a családjuk történetéből, hogy az édesanyja nagybátyja testőrként szolgált Bécsben, és osztrák lányt vett feleségül. Így került az Emília név a családjukba, és az édesanyját és a lányát is erre keresztelték.

Szászné utalt rá, hogy elég nehéz ma a szakképző iskolák helyzete. Bár Újfehértón még ne is szóljanak különösebb gondokról, mert őket nem fenyegette az iskolabezárás réme, mint ahogy az már néhány kisváros gimnáziumában megtörtént. Noha a szülők foglakozása eltérő, sok a gyerekekből lesz elsőgenerációs értelmiségi. A kimagasló felvételi arány a főiskolákra önmagáért beszél.

A huszonhat tagú tantestületben a kartársaknak nem kellett a létszámleépítéstől tartani. Összességében elégedettek, ám mindig keresik a megújulás formáit.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése