Takács Károly

Vállalkozó,

Újfehértó  

szszb_09-194_takacs_karoly.jpgTestet, lelket melengető a cserépkályha és a kandalló. Főleg akkor, ha kellő színű anyagból, mutatós formában építették. Németországban, Ausztriában és hazánkban is a reneszánszát éli mind a két fűtőtest. Talán azért is, mert egészséges és környezetbarát ez a fűtési mód. S ne feledjük: a cserépkályha és a kandalló a legszebb szobában is bútornak számít. Mi több, egyik-másik jól sikerült példány hatalmas ékszernek tűnik. Az újfehértói kerámia üzemben is ékszerekre emlékeztető példányokat láthattunk. Az üzem tulajdonosa és vezetője Takács Károly. Névjegykártyáján csak ez áll: Üveg- és kerámia-égető vállalkozó. Pedig diplomás mester ő. Még pedig ritkaság számba menő diplomát szerzett a Pécsi Pollach Mihály Építőipari és Műszaki Főiskola szilikát-vegyipari gépész szakán. Szakmája, hivatása tehát szilikát-vegyipari mérnök.

Új termék gyártására készülnek az újfehértói üzemben. Folyamatban van egy beruházás, egy bővítés, amelynek eredményeként a 2000. év őszétől népművészeti kerámiákat is gyártanak majd itt. A termékbővítés örvendetesen létszámbővítéssel is jár majd. Ősztől tehát két lábon áll majd a megyénkben egyedinek mondható üzem.

Az érdekes üzem egyik falát mintadarabokkal tapétázták ki. Van itt huszonnyolc féle szín és tizenhat féle minta. A szivárvány minden színében pompáznak ezek a mintadarabok. Ezzel kapcsolatban többek közt ez áll a prospektusban: tulipános, barokk, rokokó, madonnás, margaréta, spirálos, almavirág, gát kapus, mélykapus sarok. Ezek a szavak a szakembereknek sokat mondanak, a laikusnak, csak a helyszínen válnak beszédessé a tárgyak. A legtöbb darabot maga Takács Károly tervezi.

Hogy honnan van ez a képessége? A főiskolán művészettörténetet is tanult. Jó a fantáziája, az esztétikai érzéke, és végül, de nem utolsó sorban járat hazai és külföldi színes, rajzos-képes szaklapokat. Nem csak az elemeket, a kályhákat, a kandallókat is megtervezi, egyéni ízlés és igény szerint is. Számos kályhás kisiparos ismeri és tiszteli szerte e hazában. Mint mondta, rendszeresen dolgozik budapesti, debreceni, egri megrendelőknek is.

A jó és szép munkát megcsodálják a vendégek, a rokonok, a hírnév terjed. Sokan a gázégetésű kályhákat, kandallókat kedvelik. A Nyíregyházi Szabadidő Csarnokban minden évben megrendezik az országra (sőt Közép-Európára) szóló kiállítást és vásárt. Rendszeresen kiállít az expókon. Tagja egy országos szakmai szervezetnek, ezáltal is szert tett ismerősökre, barátokra, megrendelőkre. A dunántúli Szekszárdon van bejegyezve a Kályhás Szakmáért Alapítvány. Ennek tagja. Az alapítvány közreműködésével többek közt megismerte az irányadónak is mondható német szabványokat. A németek által elvárt és elfogadott minőséggel is megismerkedett.

A minőséget, a szépséget előtérbe helyezi munkája során. Szenvedélyesen, szeretettel mutatta be üzemét. Elmondta, hogy tűzálló anyagból készülnek az elemek. Parányi irodája bejáratánál mutatott egy fehér kandallót. Szerényen hozzá tette, hogy maga tervezte. E sorok írója mint laikus megállapította: ez a kandalló illik az egyszerű, vagy közepes házba, de akár egy palota valamelyik szobájába is.

Újfehértón egy bérelt helyiségben, ’93-ban kezdte vállalkozását. Vele együtt hárman láttak munkához, ő maga is nehéz fizikai munkát végzett. Fokozatosan nőtt a létszám, most kilencen dolgoznak az üzemben. A terv szerint 2000 végén húsz lesz a létszám.

Folyamatban van a fejlesztés, az üzembővítés. A munkálatokhoz a Megyei Fejlesztési Tanács hétmillió forintot, a Megyei Munkaügyi Központ kétmillió forintot adott. A munkaügyi központnak kikötése a tizenegy fős létszámbővítés. Ám nem csak létszámbővítő, hanem hagyományőrző beruházásról van szó. Az építkezés befejezése után népművészeti kerámiákat fognak itt gyártani. Az említett két támogatás nem elég a megvalósításhoz. Tizenötmillió forint saját erő is szükséges, ennek felhasználásával megépítenek egy nagy teljesítményű elektromos kemencét.

Az új üzemrészben gyárthatnak majd többek közt lekváros szilkét, amiben nagymamáink tárolták a gyümölcslekvárt. Tejes csuprok, sótartók is kijöhetnek a technológiai sor végén. Az új termékeket talán még a turizmus szolgálatába is lehet majd állítani.

Takács Károly Gávavencsellőn született, furcsa módon ott is érettségizett. (Akkor még volt középiskola a nagyközségben.) A pécsi diploma átvétele után a Nyíregyházi Universil Üvegtechnikai Vállalatnál volt művezető, majd üzemvezető. 1984 és ’91 között a Nyíregyházi Kommunális és Szolgáltató Vállalat kerámia üzemét vezette, itt szerzett gazdag szakmai és vezetői tapasztalatokat.

1992-től vállalkozóként dolgozik. A felesége az ÁNTSZ-nél közegészségügyi felügyelő. Lánya a nyíregyházi tanárképző főiskolán végzős biológia-környezetvédelem szakon. Takács Károlynak nehéz, de szép a munkája, amiből a könyv és a kirándulás jelent neki kikapcsolódást.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése