Juhász Istvánné

Alpolgármester,

Újfehértó

szszb_14-196_juhasz_istvanne.jpgAz Erkel Ferenc Általános Iskola új épülete még nélkülözi a feliratok egy részét, a kivitelezők nemrég vonultak le. A díszburkolatú udvar a későre nyúlt őszben, péntek délhez közeledve elköszön a vidám gyermekseregtől. Juhász Istvánné tanárnővel a régi – ám az is tetszetős épület – ajándékokkal telezsúfolt irodájában idézzük a nem is oly régen, mindössze 13 évvel ezelőtt elkezdett pedagógusi pálya gyakorlását. Mintha egy emberöltő telt volna el, annyi mindenről mesél a háromgyermekes családanya. A 2002-es önkormányzati választás után egésze másfajta közéletiséget is gyakorol, megválasztották a város helyi képviselő-testületébe, és egyúttal Juhászné tölti be az alpolgármesteri tisztséget.

Generációk óta Újfehértóhoz kötődik az élete. 1966. február elsején született, édesanyja Huri Hajnalka háztartásbeli, édesapja Kemény György kovácsmester. Sándor öccse mezőgazdasági vállalkozó, lánytestvére Krisztina tanítónő, férje Juhász István műszerész, magánvállalkozó. Három gyerekük született, Petra hatodikos, Csenge harmadikos, István hároméves.

Juhászné, született Kemény Hajnalka, egész eddigi élete az 1-es iskolához – négy éve vette fel az intézmény Erkel Ferenc nevét – kötődik. Ide járt általános iskolába, majd a debreceni Svetits Gimnáziumban folytatta tanulmányait. A Bessenyei György Tanárképző Főiskolán magyar–történelem szakon szerzett diplomát, és visszajött régi iskolájába. A tanítási gyakorlatot is itt töltötte, és nagy örömére rögtön állást biztosítottak neki.

Juhászné körül mindig is pezsgett az élet. Nem szívelte az állóvizet, ezer tennivalót talált érdeklődése kielégítésére. Több egyesületet szervezett Újfehértón. Alapító tagja a Családjaink Jövőjéért Egyesületnek. Három évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy a gyerekek nyári szabadidős programját szervezzék. Nem akartak kulcsos gyerekeket a városban, ezért gazdag szórakoztató és a művelődést is szolgáló programokról gondoskodtak. Hamar rájöttek, hogy a rövidebb szünetekben, és az ünnepnapokon is van létjogosultsága az egyesület működésének.

A Városszépítő Egyesületet 11 alapító taggal együtt a Kisrét Szabadidő Park kialakítására hozták létre. Ezt a területet 22 évre bérbe kapták az önkormányzattól, és igen sok társadalmi munkával tették barátságos, otthonos pihenőparkká. Amikor Juhászné azt látta, hogy a pártok fontos közéleti célokat fogalmaznak meg, és azokért hajlandók tenni is, ő is bekapcsolódott a Fidesz helyi csoportjának létrehozásába. Mintegy 30–32 ember jött össze, és számba vették, milyen teendők adódnak a városban. Ezek a tennivalók fontos közösségi célt szolgáltak. Juhász Istvánné fáradozásait nemcsak pártbeli társai, hanem a helybeliek is megismerték és elismerték, és megválasztották helyi képviselőnek. Az önkormányzati testületben pedig a képviselők őt választották alpolgármesterré.

– Úgy gondoltam, hogy elsősorban az oktatás és a kulturális élet áll hozzám közel – mondja a nemrégiben megválasztott polgármester asszony. – A kulturális, a művelődési élet szokásos állóvizét érdemes felpezsdíteni. Meggyőződésem, hogy a 14 ezer lelket számláló Újfehértón a városi rendezvényeken sokkal többen vehetnének részt. Szükséges a fiatalok szervezése, ám ezt nem politikai, mozgalmi, hanem a szórakoztatás, a művelődés oldaláról megközelített eszközökkel érdemes. A 17 fős képviselő-testületben olyan emberek kaptak bizalmat a lakosságtól, akik hiteles, megbecsült tagjai szűkebb közösségüknek. Annak örülök, hogy már a kampány idején nem a szólamoktól visszhangzott Újfehértó, hanem az országos választási kampány stílusától, hangvételétől eltérően itt a fontos célok megvalósítására irányítottuk a figyelmet.

Juhászné irodalmat, történelmet, nyelvtant és honismeretet tanít heti 28 órában az iskolában. Noha régésznek készült, nagyon megszerette az emberekkel, köztük is a gyerekekkel történő foglalkozást. Úgy látja, a honismeret, mint új tantárgy, ezernyi lehetőséget ad a pedagógusnak a szülőhaza és a szűkebb környezet szeretetének kialakítására és elmélyítésére. A 6. osztályosok találkoznak először ezzel az ismeretanyaggal, és nagyon érdeklődnek a helyben élt múltja, tevékenysége iránt. A történelem, a politika, a helytörténet, a néprajz, a honismeret keretében éri el találkozási pontját, és nyújt fogódzót a felnövekvő generáció tagjainak, a kisebb közösség értékeinek elfogadására és követésére.

A tanárnő most is tanul, jelenleg számítógépes tanfolyamot végez, hisz mint mondja, ez nem a jövő, hanem a jelen szükséglete. Hamarosan továbbképzésen vesz részt a honismeretet tanító kartársaival együtt. Nemrégiben készítette föl Ki mit tud?-ra a tanítványait, és örömmel vette az egyik felsős tanuló kiemelkedő szereplését. Ő szervezte az október 6-ai ünnepséget az iskolában. A számos iskolai program mellett a hirtelen megnövekedett közéleti feladatok ellátásához családja és férje otthoni munka átvállalása szabadít fel némi plusz időt. Bár a gyerekei még kicsik, mindhárman tudják a kötelességeiket, és nem kell nógatni őket tennivalóik ellátására.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése