Tukacs István

Alpolgármester,

Nyíregyháza

szszb_11-26_tukacs_istvan.jpgA mi „szőke” városunk, Nyíregyháza számos jelzőt kapott: iskolaváros, az évente megrendezésre kerülő expo miatt vásárváros… Megyeszékhelyünket az új évezred küszöbén bizonyára újabb jelzővel illethetik. Valahogy így: az uniós határ legkeletibb nagyvárosa. A nyugatról keletre irányuló tőkének Nyíregyháza fontos állomása, jó értelemben véve ugródeszkája lehet a következő években – vallja Tukacs István, a megyei jogú város alpolgármestere.

Hozzáteszi, hogy az európai uniós csatlakozás a megyeszékhelyet és annak térségét fel fogja értékelni. S a város vezetőinek erre máris készülni kell nagy-nagy odafigyeléssel, felelősséggel. Tovább kell fejleszteni az infrastruktúrát. A megnövekedett igényekhez szükséges igazítani a kereskedelmi, banki és egyéb szolgáltatásokat. Az M3-as autópálya megépítése még inkább bekapcsolhatja Nyíregyházát Európa vérkeringésébe. A város felelős vezetői – köztük az alpolgármester – azt akarják elérni, hogy Nyíregyháza logisztikai bázis legyen Nyugat és Kelet között.

A cél reális, elérhető, hiszen a város az utóbbi években hazánk tíz legjobban fejlődő városa közé tartozott. Van tehát mire építeni. A foglalkoztatás, az oktatás és a kultúra, valamint a sport tovább fejlődhet. A város déli részén körbe kerített ipari park többes haszonnal kecsegtet. Az ipari parkba települt híres amerikai cég hamarosan több száz szabolcsi ember foglalkoztatását kezdi el. Az alpolgármester örömmel újságolta, hogy mostanában reményt keltő tárgyalásokat folytatnak francia és német befektetőkkel, csalogatják őket az ipari parkba. Az ötéves adókedvezmény is kedvezően befolyásolhatja a nyugati befektetők döntését. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a magyar tőkét, a magyar befektetőket is várja az ipari park.

Az iskolaváros címet méltán viseljük. A 2000. esztendő szeptemberében egyesült a tanárképző főiskola és a mezőgazdasági főiskola. Az egyesített Nyíregyházi Főiskola még erősebb szellemi bázisa lehet megyénknek és a keleti megyéknek. Jó hír, hogy a tanárképző főiskola területén nem sokára jelentős beruházást kezdenek el, bővül, szépül a felsőoktatási intézmény. Megszépítés, felújítás alatt áll a Móricz Zsigmond Színház is. A gyönyörű épület a város egyik színfoltja lesz, a jó társulat pedig a büszkeségünk. Nyíregyháza számos élsportolót adott hazánknak, az arra érdemes sportolók mindig megkapták az adható, megkapható támogatást és sportszerető közönség él Nyíregyházán. Ebből is kiindulva remélni lehet, hogy az ezredforduló elején ismét lesz NB I-es futballcsapata a városnak.

Az építészeti beruházások mindig szembetűnőbbek a szellemi és egyéb befektetéseknél. Az utóbbi időben szépen formálódott a település arculata. A jövő tervei közt említjük, hogy modern, európai színtű vasútállomást kap Nyíregyháza pár éven belül, s a MÁV beruházását a városi önkormányzat 40 millió forinttal támogatja. Új, korszerű mentőállomás is épül. A gyönyörű környezetben, Sóstón felújítják az egykor híres és méltatlanul feledésbe merült Krúdy Szállót. Az építészeti és szellemi fejlődések láttán a más tájról ide érkezők már nem használják, nem is használhatják a „sötét” jelzőt.

Természetesen vannak még hiányérzetei a város vezetőinek és polgárainak. Itt-ott feszítenek a szociális gondok. Az önkormányzat tervezi is, hogy bérlakásokat épít. Javítani kell a közlekedés feltételeit, a város átbocsátó képességét. Sok a gépkocsi, enyhíteni szükséges a parkolási gondokon. Örökzöld téma a Guszev-lakótelep, a Huszár sor, a romakérdés… A város közvilágítása kissé elavult, évente 200 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. A közvilágítás korszerűsítését az áramszolgáltató monopóliumának megszüntetésével, versenytárgyalás útján akarják elérni. A korszerűsítéssel várhatóan 30 százalékos lesz az energia megtakarítása.

Tukacs István szimpatikus ember. A legszebb férfikorát éli, bírja a megterheléseket. Közéleti munkája az egész megyére kiterjed. Tagja a megyei közgyűlésnek, s az MSZP megyei elnöke. Neki is köszönhető, hogy megalakult a párt megyei kisebbségi albizottsága. Ez azért is fontos, mert a város önkormányzata öt kisebbségi önkormányzatot támogat rendszeresen. Az albizottság bevonásával intézkedési tervet, javaslatcsomagot készítenek főleg a romák felzárkóztatása érdekében. Az írásos tervet hasznosítás végett átadják az érdekelt országgyűlési képviselőknek és önkormányzati képviselőknek.

A Nyírségi Ősz, a testvérvárosi kapcsolatok ápolása külföldön is öregbíti Nyíregyháza jó hírét. Ám az önkormányzat felülvizsgálja a testvérvárosi kapcsolatokat, keleti városokkal is alakít ki, illetve újít fel gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokat.

Tukacs István reméli: városunk arculata, valamint hazai és külföldi megítélése feljogosít majd bennünket arra, hogy viseljük az uniós határ jelzőt és betöltsük a híd szerepét Nyugat és Kelet között.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése