Mikó Dániel

Alpolgármester,

Nyíregyháza

szszb_15-36_miko_daniel.jpgSokat akar tenni azért, hogy Nyíregyháza még lakhatóbb, még vonzóbb város legyen. A mi „szőke” városunk egy év múlva az Európai Unió mezsgyéjén lesz, mint a legkeletibb nagyváros. Növekszik Nyíregyháza térségi és régiós szerepe.

Jelzi ezt az is, hogy a tél végén Ukrajna főkonzulátust nyitott megyénk székhelyén. Március elején a Bujtosi szabadidő központban nemzetközi turisztikai kiállítást és vásárt rendeztek ukrán, lengyel és román résztvevőkkel. Természetesen ezen a nemzetközi kiállításon képviseltették magukat testvérvárosaink is.

Hamarosan sor kerül a Kelet–Nyugat Expóra. Hazai és külföldi látogatók tapasztalhatják, hogy Nyíregyháza a legjobban fejlődő magyar városok közé tartozik.

A további fejlődés egyik mozgatója lehet Mikó Dániel alpolgármester. Lehetett volna főállású alpolgármester is, de ő a nehezebbet vállalta. Törekszik teljes értékű emberként ellátni önként vállalt közfeladatait, közben helytáll a munkahelyén is.

Két igen fontos szakterület gazdája. A munkamegosztás folytán hozzá tartozik a városüzemeltetés és a vagyongazdálkodás. Úgy is mondhatnánk, hogy a város működését befolyásolja döntéseivel. A működtetés kollektív munka, de roppant nagy személyes felelősség nehezedik rá. Néha népszerűtlen döntéseket is fel kell vállalnia, vagy részese népszerűtlen döntéseknek. Gondoljunk csak a szolgáltatási díjak emelésére, de áremelések nélkül éppen a működés kerülne veszélybe.

Hogy is kezdődött? A legutóbbi helyhatósági választások előtt Mikó Dániel és számos képviselőjelölt, közéleti ember találkozott Nyíregyháza polgáraival. Meghallgatták az emberek panaszait, véleményeit, javaslatait és ezeket figyelembe vették programjaik kidolgozásánál.

A vélemények summázásakor megállapítható volt, hogy a nyíregyháziakat nagyban foglalkoztatja a közlekedés minden ága, valamint a környezetvédelem. A parkok, a pihenő övezetek és a fürdők fejlesztésének igényét is gyakran megfogalmazták városunk lakói. Többen szorgalmazták a város peremén lévő terültek infrastruktúrájának fejlesztését. Jó hírként említette az alpolgármester, hogy jól halad Borbánya és Kistelekiszőlő szennyvízhálózatának építési előkészítése. Hamarosan a kivitelezés is elkezdődhet.

Érthető, hogy a sajtó munkatársai gyakran kérnek információt, nyilatkozatot az alpolgármestertől. Mikó Dániel márciusban városfejlesztési, beruházási témákról tájékoztatta a sajtót.

Számos újdonsággal szolgált az olvasóknak. Elmondta, hogy a közlekedési és parkolási gondok élénken foglalkoztatják a lakosságot. A megyeszékhelyen is megnőtt a gépkocsik száma, a teherfuvarozás a vasútról átterelődött a közútra. Nyíregyháza átmenő forgalma (a földrajzi helyzete miatt is) sok gondot okoz az illetékeseknek és a városlakóknak egyaránt. A gondok megoldása nemcsak önkormányzati, állami feladat is.

Az elmúlt hónapokban az önkormányzat erőfeszítései nem voltak hiábavalóak. Jó tudni, hogy a város keleti elkerülő útjának építése 2004-ben elkezdődhet. A megyei múzeum már meg is kapta a megbízást arra, hogy a nyomvonalon végezze el a régészeti feltárást.

Az elkerülő szakasz Rozsrétnél kezdődik, a Kállói utat Nagyszállás után keresztezi, majd Nyírpazony és Nyírtura között csatlakozik vissza a 4-es főútra. Az elkerülő útszakasz építését legkésőbb 2006-ban befejezik. Jó hír, hogy a Tünde utca és a Metró Áruház közti útszakasz négysávosítása az időjárás függvényében hamarosan elkészül. Oros felől a 41-es út szélesítésének kivitelezése már az idén elkezdődik. Szélesítik majd a 4-es út kivezető szakaszát is Záhony felé. Az előkészítő munkálatok már beindultak.

Szeretnék népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést, ennek érdekében még az idén nagy számban terveznek kihelyezni kerékpártárolókat főleg közintézmények, áruházak közelében. A vállalkozásoknak is felajánlják, hogy vásároljanak kerékpártárolókat. Ezek elhelyezéséről a város térítésmentesen gondoskodik.

A közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadta a városi fürdők felújításának és korszerűsítésének négyéves koncepcióját, melynek teljes bekerülési összege eléri a 2,5 milliárd forintot.

Az első ütem az 1,6 milliárd forintos program már idén elindulhat, amelynek keretében élményfürdőt és családi medence komplexumot szeretnének építeni Sóstón. Természetesen ennek finanszírozásához pályázat benyújtásával 50 százalékos kormányzati támogatást kívánnak kapni. A sikeres pályázat szükséges a beruházás indításához – hangsúlyozta az alpolgármester. Mikó Dániel vízügyi mérnök, 1974 óta dolgozik a Nyírségvíz Rt.-nél (illetve jogelődjénél).

Két gyermek apja. A fia munka mellett tanul, a lánya főiskolás. A sok munkája mellett kevés ideje jut a kis családjára. Ám van sikerélménye, mert a nagy „családja”, a majdnem 120 ezer lakosú város szépen fejlődik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése