Dr. Borbély Károly

Megyei főjegyző,

Nyíregyháza

szszb_11-6_dr_borbely_karoly.jpgAz ezredforduló elején, 2001. február 19-én megyei főjegyzőnek nevezték ki dr. Borbély Károlyt, aki korábban a megyei aljegyzői feladatokat látta el. Hárman pályáztak a főjegyzői posztra. Dr. Borbély Károly pályázatában többek közt ezek a sokat mondó tételek szerepeltek: „Közreműködöm abban, hogy a megyei önkormányzat és intézményei működőképessége megőrzésre kerüljön, gazdálkodásának hatékonysága erősödjön, a közpénzek felhasználásának ellenőrzése javuljon. Elősegítem, hogy a megyei önkormányzat és a települési önkormányzatok közötti kapcsolatok erősödjenek.”

A közismert és köztiszteletben álló főjegyző nyertes pályázatában még ez olvasható: „Részt veszek a megyei közgyűlés elnöke által ellátott államigazgatási, hatósági, továbbá honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófaelhárítási ügyekben a döntések előkészítésének és végrehajtásának, a végrehajtás ellenőrzésének a szervezésében. Úgy vezetem a megyei önkormányzati hivatalt – a megyei közgyűlés elnökének irányítása mellett –, hogy az szervezetében és személyi feltételeiben hatékonyan biztosítsa a jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek teljesítését, továbbá a megyei közgyűlés és szervei határozatainak eredményes, jó színvonalú előkészítését és végrehajtását. A területi választási iroda vezetőjeként biztosítom, hogy a soron következő időközi, majd általános választások lebonyolítása során a pártatlanság elve érvényesüljön és a törvényesség megtartásra kerüljön.”

A megyénket bemutató könyvsorozat írása közben a fent idézett utolsó mondatnál időzzünk el egy kicsit. Borbély Károly ugyanis a választásokkal kapcsolatban szaktekintélynek számít. Emlékszünk rá, hogy különböző választások előtt és alatt szimpatikusan és közérthetően nyilatkozott a sajtónak, tájékoztatta a közvéleményt. Kevesen tudják róla (szerény, nem dicsekvő típus), hogy két fontos társadalmi megbízatást is kapott. A választásigazgatásban szerzett ismeretei, tapasztalatai alapján a Belügyminisztérium Országos Választási Iroda vezetőjének felkérésére közreműködött az Országgyűlés által ’97-ben elfogadott Választási Kódex kidolgozásában. A szakmai munkájának elismerését bizonyítja az is, hogy felvették a közigazgatási szervekben dolgozó köztisztviselők vizsgáztatását végző közigazgatási alap- és szakvizsga bizottságba. Többször kapott megbízást vizsgabizottsági tagként a vizsgáztatási feladatok ellátására.

Borbély Károlyt nemcsak szakmai hírneve, hanem jó megjelenése is szimpatikussá teszi. Kiegyensúlyozott ember, csend és jó légkör van körülötte, a világért sem sértene meg embereket vagy pártokat. Íme az életrajza dióhéjban:

„1947. augusztus 31-én születtem Mándokon. Szüleim gazdálkodók, majd termelőszövetkezeti tagok voltak. A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatán jó eredménnyel szereztem pénzügyi technikusi oklevelet. Az érettségit követően a MÁV záhonyi állomásfőnökségén mint kocsirendező vállaltam munkát. Innen vonultam be sorkatonai szolgálatra. A leszerelésemet követően rövidebb ideig a vasútnál dolgoztam kocsifelíróként, majd 1968-ban a Kisvárdai Járási Tanács pénzügyi osztályán költségvetési előadói munkakörben helyezkedtem el. Alkalmam volt megismerni az akkori közigazgatást, a községi tanácsok helyzetét. A tanítómestereim olyan szakemberek voltak, akik 1945 előtt is közszolgálati feladatokat láttak el, tőlük ügyszeretetet és emberi tisztességet tanultam. A Budapesti Tanácsakadémia nappali tagozatán oklevelet szereztem. Szakismereteimet a Záhonyi Nagyközségi Közös Tanácsnál vb-titkári, majd megválasztásomat követően ’79-től tanácselnöki munkakörben hasznosítottam. Munka mellett tanultam. Az Államigazgatási Főiskolán jó, a szegedi jogi egyetemen Summa cum laude eredménnyel szereztem diplomát.

Záhony nagyközség 1989-ben városi címet kapott, melyet a helyi közösség erejére támaszkodva sikerült elérni. A város képviselő testülete a település élén korábban végzett munkámat 1999-ben díszpolgári cím adományozásával ismerte el.

1990. január 1-jén lakóhelyet és munkahelyet változtattam. A megyei tanács vb szervezési és jogi osztályán főmunkatársként helyezkedtem el. Később az önkormányzati és jogi osztály vezetésére kaptam megbízatást. A megyei közgyűlés ’96-ban megyei aljegyzővé nevezett ki. Szakmai tevékenységem elismeréseként ’98-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesültem. A feleségem is a közigazgatásban dolgozik. Házasságunkból egy kislány született, aki már férjnél van.”

Megörökítésre kívánkozik az, hogy a frissen kinevezett főjegyző a 2001 márciusában bekövetkezett szatmár-beregi árvíz idején közreműködött a megyei védelmi bizottság munkájában és segítette a halaszthatatlan elnöki döntések meghozatalát. Gondolatban már készül a 2002-es választásokra. Arra is, hogy pár év múlva átszervezhetik a közigazgatást. Az átszervezésnél eldöntendő lehet: régió legyen, vagy a megye maradjon. Véleménye szerint a kettő megférhet egymás mellett.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése