Dr. Czakó Tibor

Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,

Nyírtelek

szszb 23 tk Czakó Tibor dr..jpgA nagybetűs élettől a szabadságot, az önálló döntés- és felelősségvállalást várta el dr. Czakó Tibor, Nyírteleken praktizáló csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Mindez – a területi ellátási kötelezettséggel párosítva – a friss diplomás orvos számára szimpatikusabb megoldásnak ígérkezett, mint egy hierarchikus kórházi szervezetben egyre feljebb lépkedni a ranglétrán. 12 éve, hogy Nyírteleken gyógyítja a kis betegeket, s most már nyugodtan beszámolhat az eredményekről is.

Nyíregyházán, 1965. november 20-án született Nagy Gizella (63) adminisztrátor és Czakó Tibor (65) gépjármű-lakatos fiaként. Hárman osztoztak a szülők szeretetén, Sándor testvére szobafestő, Gabriella varrónő lett. Saját családot is alapított, felesége Vark Rita magyar–történelem szakos tanár a Vasvári Pál Gimnáziumban. Talán véletlen, talán nem, neki is három gyermeke van: Ádám tíz-, Áron hét- és Anna négyéves.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vette át diplomáját 1990-ben. Négy szép, pezsgő évet töltött a megyei kórház gyermekosztályán, készült a szakvizsgára. Különösen a gyermeksürgősségi eseteket ellátó nappali klinika ragadta magával, itt már belekóstolhatott a viszonylagos önállóságba. Nagyra értékelte és erőt adott neki a kollegiális és az intézményi háttér. Czakó doktor azonban nagyobb megmérettetésre vágyott. Így amikor Nyírteleken a sokáig üresen árválkodó gyermekkörzetre bukkant, két jó okot is talált a váltásra. Az egyik a saját egzisztencia megteremtése és a szakmában az önállóság megélése. Tudja, hol húzódik az a keskeny mezsgye, milyen eseteket láthat el még a rendelőben, és mikor kell a kórházba küldeni a gyermeket. Felvállalta a 90-es évek elején még uralkodó közfelfogással járó küzdelmet is, nevezetesen, hogy a múltban az alapellátás presztízse alacsonyabb volt. Ezt a hiedelmet alátámasztotta az egyetemről hozott szemlélet, a családorvoslásnak nem volt önálló tanszéke (ma van), nem lehetett belőle szakvizsgát tenni (ma lehet), és a kollégák még sorolhatnák a presztízsbeli különbségeket. Ő elvetette a napi rutin és a tudomány művelését szembeállító gondolkodásmódot is. Állítja, hogy a napi 50 beteg ellátása mellett egy érdeklődő orvosnak jut ideje lépést tartani a szakma újdonságaival, tudományos konferenciákon részt venni. Ennek bizonyítéka, hogy aktívan bekapcsolódott az irányított betegellátási modellkísérletként indult és mára kiterebélyesedett programba. A gyermekorvosok kollegiális vezetőjüknek választották. Ezen együttműködés révén két, igen jól sikerült előadást tartott a kardiovasculáris szűrésről, amely után meghívták a Hyppokratesz kongresszusra Szicíliába. Néhány kollégájával utaztak el a tapasztalatszerzésre. Egy másik pályázatot megnyert, és a Chiron gyógyszercég elismeréseként nemzetközi gyermekorvos-kongresszuson bővíthette szakmai ismereteit Prágában.

Tudását igyekszik nemcsak naprakészen tartani, hanem folyamatosan gyarapítani is. Ezért lépett be a Magyar Gyermekorvosok Társaságába és az önállóan tevékenykedő Házi Gyermekorvosok Egyesületébe is. A szakmai közélet mellett aktív szereplője Nyírtelek közösségének is. Többször beszélt az iskolásoknak a táplálkozás, a mozgás fontosságáról. Meggyőződése, hogy a fele-fele arányt képvisel a genetikai hozomány és a környezeti hatás a betegségek kialakulásában. Czakó doktor csak az életmódot, az egészséges, stresszmentes életvitelt kínálhatja alternatívaként a káros szenvedélyek, a mozgásszegény életmódból fakadó, krónikus betegségek ellen. Háziorvosként úgy működik, mint egy kapuőr: a gyógyítás mellett vagy épp előtt a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A szépen felújított rendelőben még mikroszkópot s tart, így számos vizsgálatért nem küldi kórházba a beteget. Megnézi a vérképet, húgyúti fertőzéseket diagnosztizál. Arcüreget vizsgál ultrahanggal. A praxisához tartozó ezer gyermeknél áttörést ért el a védőoltások, a szűrések és az életmód-tanácsadás terén. A visszaigazolás gyors és pontos, ha a szülő megértette a célt, akkor elfogadja az orvos tanácsát. Ott a gyógyulás, ahol a bizalom – idézte a szakmából ismert bölcs mondást. Jó pár éve, hogy bevezették és egyre több anyuka kéri gyermeke beoltását a bárányhimlő ellen, 2006-ban jelent meg nálunk a streptococcus elleni vakcina kisgyermekeknek beadható változata. A több ezer forintos ár ellenére a szülők a védelmet választják. A továbblépést az jelentené, ha egészségtudatosan is élnének, és ilyen környezetben cseperednének fel a gyerekek.

A nyírteleki orvosok nemcsak a hivatásuk gyakorlásában tartanak össze, hanem szoros baráti kapcsolatot is ápolnak. Czakó doktor reggelente négy-öt kilométert fut a kertjében, ha teheti, sokat olvas, angolul tanul, kertészkedik. A legnagyobb elismerésnek azt tartja, ha távolabbról is visszajárnak hozzá a betegei.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló