Dr. Nagy Edit

Családi gyermekorvos,

Nyírpazony

szszb 26 tk dr. Nagy Edit.jpgSoha nem törekedett a reflektorfénybe, az élet mégis úgy hozta, hogy pici gyermekkorától a hivatása kiteljesedéséig példaként állíthatta maga elé az a közösség, amelynek tagjaként tevékenykedett. Dr. Nagy Edit, a Nyírpazonyban praktizáló családi gyermekorvos egész eddigi élete a szolgálatról szól, még ha sohase fogalmazta meg így önmagának.

Szülei, Szakó Etelka és Nagy Bertalan, még 1960-ban úgy döntöttek, hogy a négy gyermekkel megáldott család Beregszászból Debrecenbe teszi át otthonát. Lehet, hogy a nagyobb testvérek, Béla, a néhai katonatiszt, Kató, a postás, Márta, a tanárnő és a legkisebb, Edit még nem sokat érzékelt a költözés hatásából, mindenesetre jó döntésnek bizonyult.

Edit már a debreceni Csokonai-gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Itt ismerte meg élete párját, dr. Szőke Józsefet, akivel 1976-ban házasságot kötött. Egy év múlva, a diplomája átvétele után Nyíregyházán, a Jósa András Megyei Kórház Gyermekosztályán kezdett dolgozni.

A két fiatal orvosnak ugyancsak egyeztetnie kellett a szépszámú ügyelet ellátását minden hónapban, hogy a családjukban elég időt tudjanak saját gyermekeikkel is tölteni. Az idősebb, Norbert az ügyvédi hivatást választotta, az ifjabb, József közgazdász és marketingmenedzser, Budapesten maradt. Ő már családos ember, kisfiuk, Boldizsár 2010 szeptemberében 16 hónapos volt. A még most is fiatal nagymama boldogan mutatja a kisunoka mosolygós, derűtől sugárzó fényképét. Számukra így teljes a családi élet, amit otthon látott a szüleitől, a szeretetteljes légkör, az összetartozás, a másikra történő maximális odafigyelés, ezen alapelvek mentén szervezték mindennapjaikat.

Részlegvezető főorvosként 1996-ban váltott dr. Nagy Edit. Közel két évtizedet töltött a Gyermekosztályon, letett két szakvizsgát, a gyermekgyógyászat mellett az endokrinológiát, később még ezt megtoldotta a családorvosival is. Megbecsülte azt a közösséget, amelyben sok fiatal orvost gyűjtve maga köré, dr. Szombathy Gábor, majd dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvo­sok minőségi színvonalat, egyre több szaktudást, a kor színvonalán történő gyógyítást és mindenekelőtt a hivatás iránti alázatot plántálta a munkatársaiba. Olyan szoros köteléket ápoló kollektíva jött létre, amelynek tagjai még az akkor szokásos hétvégi ügyleteket – szombat reggeltől hétfő délutánig tartott a nyújtott műszak és a hét első munkanapja – szívesen vállalták. Bizonyára nem véletlen, hogy a főorvosnő még 12 évig visszajárt az osztályra, ő látta el az endokrin betegeket.

Amikor Nyírpazonyba érkezett, egy, a helyi közösség által nagyra becsült orvos kolléga, dr. Borbély László választotta őt a meghirdetett állásra jelentkezők közül. Az egyre inkább városiasodó településen – közel 700, újszülöttől 18 éves korig terjedően – látja el a doktornő a hozzá fordulókat. Mivel az óvodában és az iskolában is ő a gyermekek testi, lelki egészségének őrzője, így sokkal átfogóbb képet alkothat róluk. Mi több, a saját tevékenységének eredményeivel is azonnal szembesülhet.

Mint mondja, itt sokkal inkább egyedül kell döntenie, hiszen a kicsiknél szinte mindig azonnal, akut eseteket kell megoldania. Láz, hányás, hasmenés, hogy csak néhányat említsünk. Szakmai lelkiismerete azt diktálta, hogy megtanítsa a szülőket a lázcsillapításra, hogy ne várjanak azzal az orvos érkeztéig. Ma az újraélesztést oktatja, nem tanteremben, hanem az életben. Egészségügyi felvilágosító előadásokat tart, a baba-mama klubban aktuális témákat részleteznek. Végtelenül örül, hogy a gyermekek és szüleik ma jobban odafigyelnek az egészségükre, hamarabb fordulnak orvoshoz, mint korábban. Mi több, hallgatnak az orvosi intő szóra. Már az óvodások is tudják, hogy a napszúrást hogy lehet elkerülni, az iskolások pedig azt, miért nem kell azonnal antibiotikumot szedni egy megfázásnál. A helyes táplálkozás, az allergia elkerülése, a szűrések fontossága, az évszakok veszélyei ma már szinte napi ismeret a nyírpazonyiaknak. Borbély doktor úrral sokat változtattak a helybeliek szemléletén. Sikeresen pályáztak egy drog és más káros szenvedélyek megelőzését célzó programra. Náluk nem kérdés a védőoltások beadása, nemsokára a 14–18 év közötti lányok a méhnyakrák elleni védőoltást is megkapják.

Dr. Nagy Edit rendszeresen eljár a regionális szakcsoportülésekre, régebben előadásokat is tartott. Ma a folyóira­tok, könyvek, az internet egészítik ki a tájékozódását. Ötévente újból meg kell erősíteniük a szakmai jártasságukat, hogy orvosi pecsétjük aktualitását megőrizzék.

Még kórházi orvosként átvehette a szaktárca első embere által aláírt Miniszteri Dicsérő oklevelet. Az igazi elismerés számára azonban az, hogy bíznak benne a gyerekek és a szüleik, amikor egy mezei virágcsokorral vagy egy puszival köszön el tőle valamelyik kis páciense.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése