Dr. Dolinay Tamás

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_20-20_dr_dolinay_tamas.jpgA Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház II. Gyermekosztályának örökké rohanó osztályvezető főorvosa nemcsak Nyíregyházán és szűkebb hazájában, hanem külföldön is elismert szakember.

Miután szülei az egészségügyben dolgoztak – édesanyja Váradi Zsuzsanna gyógyszerész, édesapja dr. Dolinay Vladimir bőrgyógyász –, így nem a véletlen műve, hogy az 1964-ben tett érettségi vizsgáit követően a szomszéd megyében, a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) hallgatójaként folytatta tanulmányait. Orvosi diplomáját 1971-ben vette át. Később szakvizsgázott többek között csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd arra épülően pedig tüdőgyógyászatból, valamint gasztroenterológiából. Feleségét is a hivatásában találta meg: dr. Pethő Ágnes főorvos, a megyei gyermekrehabilitációs osztályt vezeti. Tamás fiuk 3 évig az USA-ban ösztöndíjasként készült a pályára, jelenleg a DOTE Tüdőklinikáján a PhD-jét fejezi be. Eszter lányuk jogi végzettségű, és egy befektetési tanácsadó cég igazgatója Budapesten.

A fiatalság mindent elsöprő lendületével és tenni akarásával kezdett el dolgozni mindmáig egyetlen munkahelyén, a Jósa András Kórházban. Érdeklődése vezette a beteg gyerekek gyógyítását folytató osztályra, ahol megismerhette e szakterület szinte valamennyi ágát. Az 1986-ban létrehozott II. Gyermekosztályon az általánosan előforduló esetek mellett a tüdő-, a gyomor-, a bél-, az anyagcsere- és felszívódási, fertőző betegségekkel hozzájuk került kis emberkéknek igyekeztek segíteni, panaszaikat enyhíteni, őket meggyógyítani. A 44 ágyas osztály támaszkodik a környékbeli – a fehérgyarmati, a vásárosnaményi, a kisvárdai, valamint a mátészalkai – kórházak munkájára a közös cél elérése: a megye gyermekgyó­gyászati feladatainak sikeres megoldása érdekében. Ezért széles körű együttműködést alakítottak ki más szakterületek orvosaival és munkatársaival.

Az osztályvezető főorvos a mai gazdasági viszonyokat érintően említi meg azt, hogy pályázatok révén eddig közel húszmillió forint értékben eszközöket, műszereket sikerült beszerezniük. Úgyszintén pályázati pénz felhasználásával teremtették meg az anyagi fedezetét a beteg gyerekek nyári üdültetésének. Jelen helyzetre vonatkoztatva szól a dolgok menetének visszásságairól, nevezetesen arról, hogy a nagyon nagy, milliárdos tőke felett rendelkező közalapítványok maguk dönthetnek annak felhasználásáról, azaz saját magukon (is) segíthetnek. Ezzel szemben a sok-sok kicsi s csak néhány százezer forinttal rendelkező, zömében jótékonysági célú alapítvány nem lát ki a nyilvántartások tengeréből, a különféle hatóságok és hivatalok ellenőrzéseinek dzsungeléből. A „Beteg gyerekek szülői egyesülete” nevű szervezetet az osztály hozta létre 1989-ben. A 150 tag közül 120 az osztály gondozottja.

Először csak a speciális táplálást igénylő gyerekek támogatására létrehozott szervezet fokozatosan bővült ki a légúti, az allergiás, majd később az anyagcsere-betegségben szenvedők körével. Tevékenységük közé tartozik a különféle felvilágosító, tájékoztató célú rendezvények megszervezése, és azokhoz a segédanyagok beszerzése. Felbecsülhetetlen értékű az egymásnak nyújtott tanácsadás szerepe. Együtt vezetik meg a családi ünnepeket, és a tematikus táboraikban szakképzett előadók tartják a foglalkozásokat. Az éves fekvőbeteg-forgalmuk 2100–2200-ra tehető, a járóbeteg-szakrendeléseken tízezer kis beteg jelenik meg. Mint azt Dolinay főorvos úr hangsúlyozza: az osztály gyógyító-megelőző munkáját igen nagy mértékben segíti az egyesület, hisz ezáltal a gyerekek szélesebb körű társadalmi háttértámogatást kaphatnak.

A munkás évtizedek tapasztalata mon­datja vele: a tbc visszaszorításának eredményeként évente már csak 18–20 új megbetegedést regisztrálnak országosan. De kimagaslóan megnőtt a légúti allergiás kórképek előfordulási gyakorisága. Ma minden harmadik-negyedik ember szénanáthás, a huszonévesek körében megháromszorozódott az asztmások száma. A gyógyítást nehezíti az is, hogy a hasonló tünetek miatt 5–6 éves korig nem jelenthető ki bizonyosan a gyerekről, hogy ő asztmás. Az allergén természetű növények kampányszerű irtása nem visz előbbre a megoldáshoz vezető úton.

A korszerűbb gyógyító eljárások, a kísérletek eredményeinek megismerése végett dr. Dolinay Tamás rendszeresen részt vesz nemzetközi orvos­találkozókon és kongresszusokon, amelyek anyagi fedezetét saját maga biztosítja. A szélesebb értelemben vett szakma művelését a legtágabb határok között értelmezi, ezért jó néhány fontos tudományos társaságnak, testületnek vezetőségi tagja. Büszke arra, hogy Nyíregyházán a városi TIT szervezete újraválasztotta elnökének, s főszerkesztője a „Kórházunk” című lapnak. Napjainkban egy könyvrészlet megírásán dolgozik: A légzés-rehabilitáció elmélete és gyakorlata című kötet a szakmai kör, az orvosok, és orvostanhallgatók számára készül.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése