Dr. Szük Béla

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-116_dr_szuk_bela.jpgEgész életét a gyógyításnak szenteli dr. Szük Béla, a Jósa András megyei kórház I-es pulmonológiai osztályának vezető főorvosa. Kerek, szabályos életút rajzolódik ki a beszélgetésből. Annak ellenére, hogy kutató biológusnak készült, mivel az általános iskolai biológiatanárának hatására megismerhette ennek a gyorsan fejlődő, izgalmas tudományágnak az alapjait. Az egyetemen akkor éppen nem indult ilyen szak, ezért az orvosi mellett döntött. Mint mondja, soha, egyetlen percre sem bánta meg, hogy a beteg ember szolgálatába szegődött.

Olvasztár édesapa és háztartásbeli édesanya családjába született. Bátyja gépészmérnök, öccse számítástechnikával foglalkozik. Ezerkilencszázötvennégyben a jó nevű Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett Miskolcon. Azonnal felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Az aktív diákéletből jutott a tanulmányok mellett a mozgalmi munkára, a sportolásra. Mint atléta a száztíz méteres gátfutásban versenyzett, tizenhét másodperc körüli eredménye kimagasló. Éjt nappallá téve dolgozott, s abban mérhette le a sikert, hogy a diplomaosztás után a kétszáz végzős közül bekerült abba a harmincötbe, akik számításba jöhettek benn maradni valamelyik klinikán. Többszörös szűrőt követően általában nyolc-tíz frissdiplomás kezdheti meg itt orvosi pályafutását. Így történt ez Szük főorvos úr esetében is. Rögtön a tüdőgyógyászatra került és hűséges maradt ehhez a szakterülethez. Negyedszázadon át gyógyított, kutatott és oktatott a klinikán.

Érdeklődését felkeltette a tbc, amely korábban szedte áldozatait hazánkban. Visszaszorították a megbetegedéseket, mivel sikerült kiépíteni egy precíz szűrő- és gondozói hálózatot. 1985. február elsejével jött Nyíregyházára, az I-es pulmonológiai osztály vezető főorvosává nevezték ki, s egyúttal ő lett a megyei tüdőgyógyász szakfőorvos. Mindkét beosztást ő látja el a mai napig.

− Hatalmas léptekkel halad előre a tudomány e téren − fejtegeti a főorvos. − Egyfajta ellentmondást tapasztalunk, mivel a gyógyintézet felszereltsége modern, teljes bronchológiai kivizsgálást végezhetünk. Lehetőség nyílt a hörgőben kívülről végezhető beavatkozásra is. Citológiai mintavétel után saját laborban végezzük el a vizsgálatot. Az aerosológián az asztmások kezelése történik modern eszközökkel. Az ellentmondás másik oldala, hogy az utóbbi huszonöt év legrosszabb statisztikáját rögzítettük az új tbc-s betegek számát illetően. Azt hittük, hogy a nyomor, a szegénység már nem pusztítja tovább a testet, a lelket. Sajnos, a munkanélküliség, az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás terjedésével ismét megjelent a tuberkulózis. Ezerkilencszázkilencvenötben négyszázegy új beteget vettünk nyilvántartásba, közülük kétszáz a fertőzőek száma. Életveszélyessé vált az épület, amelyben a szűrésre sor került. Egyébként is lazult az állampolgári fegyelem, az emberek kisebbik hányada vette komolyan a tüdőszűrésre szóló tájékoztatót. Önkéntesen pedig alig-alig jelentkeznek. A teljes szétesés állapotába került a gondozói hálózat.

Sajnos, az új hörgőrák kialakulásában is megyénk áll az élen. Évente négyszáz új hörgőrákost vesznek nyilvántartásba. A felfedezéstől számított egy évet csak kevesen élik meg. Az időben történő műtét is alig tizennyolc-tizenkilenc százalékuknak lesz valódi segítség. Különösen a légszennyezés és a dohányzás tehető felelőssé e daganatfajta kialakulásáért.

Látleletet készíthetnének a társadalomról. A tüdőosztályon ugyanis a szociális szempontból hátrányos réteg tagjai jelennek meg betegként. A légzőszervek elváltozásai nagy mértékben függnek az életmódtól. Aki az egészség mellett voksol, tartózkodik a káros szenvedélyektől, tiszta környezetben él, sokkal ritkábban kap meg bármilyen légúti betegséget. Egyebek mellett ezeket az adatokat is tartalmazza az a hetven tudományos közlés, amelyet dr. Szük Béla főorvos készített. Tartott körülbelül százötven előadást, tagja a Magyar Tüdőgyógyászok Társasága elnökségének, vezetőségi tagja a klinikai légzésélettani szekciónak és vezeti a gondozási szekciót. Tagja a szakmai kollégiumnak, rovatvezető-szerkesztője egy szaklapnak. Joggal lehet rá büszke, hogy az általa írt jegyzetből még ma is tanulnak a medikusok. Kiváló Munkáért kitüntetést kapott a minisztertől, Kiváló Oktatót pedig a DOTE-tól, címzetes egyetemi docens és nívódíjjal ismerték el átlagon felüli tevékenységét.

Felesége, dr. Deschmann Jolán, szintén tüdőgyógyász. Az egészségügyi szakközépiskola szakmai igazgatójaként nemrégiben vonult nyugalomba. Gyermekei közül Béla villamosmérnök, László közgazdász, Fruzsina fogtechnikus és Bendegúz szintén villamosmérnök-hallgató.

Szabad idejében kertészkedik, egy hold gyümölcsösét éveken keresztül egyedül művelte. A természet nyugalma, csendje, örök körforgása ad számára kikapcsolódást, örömet. A munkából ugyanis bőven kijutott az eltelt évtizedek alatt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése