Dr. Csürke Ildikó

Gyermekgyógyász adjunktus,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Csürke Ildikó dr.jpgLassan elüti az óra az éjfélt, mikor dr. Csürke Ildikó gyermekgyógyász adjunktussal felelevenítjük pályája fontos állomásait. De kell-e ennél kézzelfoghatóbb bizonyíték az odaadásra, amikor az 1986 óta itt dolgozó orvosnő ma is rendszeresen ügyel, épp az intenzív osztályon rendezi egy kisbaba életének sorsdöntő perceit. Amikor már magunkra maradunk, köldökzsinórként köti össze a keze ügyében lévő telefon az orvost az osztály valamennyi részlegével.

Tősgyökeres nyíregyházinak vallja magát, 1960. szeptember 8-án született. A 2-es gyakorlóiskolában versenyszerűen sportolt, a Zrínyi-gimnáziumban ezt folytatta. A stadion sarkán laktak, a szabadidő a versenypályán kezdődött. Édesapja közszeretetnek örvendő labdarúgó volt Nyíregyházán. A sport szeretete valószínűleg innen származik. Ildikó sokoldalúságára jellemző, hogy 12 évig zongorázott, azt is versenyszerűen. A lokálpatrióta doktornő ezer szállal kötődik szülővárosához, szeretteihez, itt élő barátaihoz és nem utolsó-sorban betegeihez.

Ha a szülői gének dominálnak, akkor ma Csürke adjunktusnő valahol könyvel, vagy a számok világában próbálja ki önmagát. Édesanyja, Tótfalusi Ilona (69) és édesapja, Csürke Kálmán (69) egyaránt főkönyvelőként folytatták hivatásukat. A 48 éves házasságát ünneplő pár még a vásárosnaményi gimnáziumi évek alatt döntött a közös sorsról. Házasságukból Ildikó mellett egy fiú, Csaba született. Ő állatorvos, magánklinikát vezet Debrecenben. Ildikónak egy fia van, István Péter, aki zrínyis diákként lépte át a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kapuját. A fiát már elsős medikusként meghívták májsejteket kutatni. Ő azt válaszolta: egyelőre az első két évet akarja sikeresen maga mögött hagyni az orvosegyetemen, a tudománnyal csak utána kíván foglalkozni. Bizonyára nem azért választotta ő is ezt a hivatást, mert nélkülözte a mamát az ügyeletek, a késői távollétek miatt. Sokkal inkább a természettudomány, a kutatás világa izgatta. Bizonyára megfogalmazott magának pár kérdést, amire választ akart kapni. Akárcsak egy generációval korábban az édesanyja, aki a rák ellenszerének felfedezőjeként szeretett volna segíteni az embereken.

Az egyetemi évek alatt prof. dr. Oláh Éva, a Gyermekklinika igazgatója szakmai és emberi mentorként gyakorolt életre szóló hatást a fiatal medikára. Nem véletlenül irányult az érdeklődése az immunológia felé, amelyet az 1980-as években még nem nagyon ismertek idehaza a szakmai műhelyek. 1986-tól dolgozik a Jósa András Oktató Kórházban dr. Csürke Ildikó. 1991-ben gyermekgyógyászatból, 1993-ban neonatológiából (intenzív újszülöttellátásból), majd 2002-ben immunológiából tette le szakvizsgáit. 1995-ben kinevezték adjunktusnak. Olyan lelkesedéssel beszél választott szakterülete fontosságáról, hogy belegondolok, miért nem tartja más orvos is ennyire lényegesnek ezt. Hiszen a szervezet extrém körülmények közt fellázadhat saját sejtjei ellen, és valamilyen autoimmun kórképet produkálhat. Orvos legyen a talpán, aki a legáltalánosabb tünetekből következtetne a bőr, az erek, az ízületek és egyéb szervek gyulladása láttán immunbetegségre. A 0-tól 18 éves korosztályban ritka ez a betegségcsoport (évi 5–10 új eset). Ha időben ismerik fel a kórképet, és a gyógyítást minél korábban elkezdik, akkor korszerű gyógyszerekkel kezelhető és tünetmentessé tehető a beteg. Gyógyulásuk azért is eredményesebb, mert egyre szorosabb szakmai kapcsolatot ápolnak az ortopédusokkal, a szemészekkel, a fizikoterapeutákkal, a háziorvosokkal. A szakma résztvevőinek, a szakorvosoknak és a kiváló debreceni labordiagnosztikai háttérnek köszönhetően lehetővé vált a korai diagnózis felállítása.

Annyi tapasztalatot gyűjtött össze, hogy a szakmai kongresszusokon örömmel számol be kollégáinak akár Rio de Janeiroban, Párizsban, vagy idehaza. Tagja a Magyar Gyermekgyógyászok Társaságának, a Gyermek Immunológiai Társaságnak, a Magyar Allergológiai Társaságnak. A szabad idejéből lop el időt a tudomány fejlődésével való lépéstartásra. Mint mondja, az internet a szobájába varázsolja a kutatás és a klinikum világát. Azért számos szakmai programot is beiktat, hisz a személyes tapasztalatcserét semmi sem pótolja. Újdonságként indult, ma már rutin a bébitranszport: néhány „megszállott” orvos kezdte a szervezést, a kis súlyú és rossz általános állapotú újszülötteket ide, az intenzív centrumba szállítják. Az adjunktusnő meghatározó tagja a team-nek. Nyíregyháza fontos neonatológiai centrummá vált.

Odaadó munkáját, a szakmában elért eredményeit Semmelweis-emlékéremmel ismerte el az intézmény 2008-ban. Hisz a barátság erejében, az emberek jóságában. Ma is fitt, úszik, biciklizik, síel, konditerembe jár, mert vallja az ősi mondást: Ép testben ép lélek.

Elköszönünk, de az adjunktusnő a pár percnyi pihenés helyett az intenzív részlegre indul…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése