Dr. Dicső Ferenc

Gyermekgyógyász,

Nyíregyháza

szszb_05-22_dr_dicso_ferenc.jpgMindig nagyon érdekes és jellemző is, hogyan és miért választ valaki szakmát, hivatást magának. Dicső Ferencnek négyéves korában volt egy balesete. Hónapokig nyomta az ágyat Nyírbélteken a kisfiú számára mindez drámai élményként maradt meg −, majd Debrecenbe került a klinikára, ahol megoperálták. Nagyon kedvesek voltak hozzá, valószínű, hogy az itt szerzett kellemes benyomások is hozzájárultak ahhoz, hogy elsős általános iskolás korában, amikor év végén le kellett írni egy papírlapra, hogy ki mi szeretne lenni, Dicső Ferenc azt írta, hogy: orvos vagy bohóc.

A kettő ugyan aligha tekinthető rokonnak, annyi mégis biztos, hogy dr. Dicső Ferenc gyermekgyógyászként nagy hasznát veszi annak, hogy szívesen mókázik, szereti a vidámságot, a nevetést. A tréfa elvonja a gyerekek figyelmét a vizsgálatokról, s mire felocsúdnak, már túl is vannak az egészen.

Dicső Ferenc ezerkilencszázötvenben született Gyulaházán. Édesapja hivatalnokként dolgozott, először Gyulaházán volt jegyző, majd Kisvárdára költözésükkor a Járási Hivatal titkárságvezetője volt. Édesanyja nyugdíjazásáig az 1. Sz. Általános Iskolában volt tanítónő. Két lánytestvére van, mindketten Kisvárdán élnek most is.

A kis Ferenc Kisvárdán járt általános iskolába, majd gimnáziumba is. A Bessenyei György Gimnáziumban kitűnő tanárai voltak: szívesen emlékszik Sárossy Zoltánra, aki a magyar nyelv- és irodalmat tanította, vagy Szendrei Jánosra, aki a biológiatanára volt. Érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemre készült, sikeres felvételi vizsgát tett, de hely hiányában nem vették fel. Egy halvány reménysugár maradt csupán, az, hogy fellebbezhetett. Ennek meg is lett az eredménye, így aztán mégis megkezdhette tanulmányait.

Miután befejezte az első évet, elment a II. Számú Sebészeti Klinikára Schnitzler József professzorhoz, aki gyermekként megoperálta. A beszélgetésnek az lett az eredménye, hogy attól kezdve a professzor úr figyelemmel kísérte a pályáját, nála is szigorlatozott.

Az egyetemi tanulmányok idején két irányba nyílt számára út: a szülészet-nőgyógyászat vagy a gyermekgyógyászat. Egy egyetemi szerelemnek volt köszönhető, hogy dr. Dicső Ferenc a gyermekgyógyászatot választotta, s így került Nyíregyházára a megyei kórház gyermekosztályára. Nagy szerencséje volt: egyrészt kevesen voltak az osztályon orvosok, nem volt még nagyfokú a specializálódás. Mindez lehetővé tette, hogy a szívgyógyászat felé tájékozódjon. Már egyetemista korában is foglalkozott a szív fiziológiájával, most dr. Fazekas Árpád főorvos mellett részt vehetett számtalan szívgyógyászati vizsgálatban.

Ezerkilencszázhetvenkilencben gyermekgyógyászatból, nyolcvanháromban gyermek szívgyógyászatból szakvizsgázott. Ebben az időszakban számos előadást tartott, és több közös publikációjuk jelent meg dr. Fazekas Árpáddal.

1976-ban megnősült, az első felesége gyermekgyógyász szakorvos volt. Ebből a házasságból két gyermekük született, 1976-ban Péter, 1980-ban Ágnes. A fiú elsős a tanárképző főiskolán, a kislány a Zrínyi Ilona Gimnáziumba jár.

Ezerkilencszázkilencvennégyben újra megnősült, jelenlegi felesége is gyermekgyógyász.

A válás meglehetősen megviselte, a munkába temetkezett. Ebben az időszakban különösen élesen vetődött fel, hogy a megyében magas a csecsemőhalandóság. Ennek nagy részét tette ki az újszülötthalandóság. Ezért dr. Dicső Ferenc belevetette magát a szakirodalomba. Elméleti és gyakorlati tapasztalatai eredményezték, hogy ’93-ban neonatológiából szakvizsgát tett. ’86 óta osztályvezető főorvos. Azóta sikerült megszerveznie egy olyan intenzív centrumot, amely országosan ismert. A kitartó munkának köszönhetően a csecsemőhalandóság jelenleg 14 ezrelék körül mozog. Az eredmény mögött óriási erőfeszítés húzódik meg, nemcsak a szakorvosok, hanem az ápolónők részéről is.

Jelenleg az osztályon speciális ellátásban is részesülhetnek a betegek, ennek megvannak a szakmai feltételei. (Tizenhét szakambulancia működik!) Hasonlóval csak a debreceni klinika rendelkezik a térségben.

Az elmúlt években több alkalommal volt módja tanulmányozni a gyermekgyógyászatot Svédországban, Hollandiában, Mexikóban, Németországban, Ausztriában, Svájcban. A kitekintést rendkívül fontosnak tartja, mert hozzásegíti ahhoz, hogy le ne szakadjon a legújabb törekvésektől, módszerektől.

Ezerkilencszázkilencventől, a rendszerváltást követően megyei gyermekgyógyász szakfőorvosként a megyéje gyermek-egészségügyi ellátásáért is felelős.

Ha van egy kis ideje (nagyon kevés) szívesen sportol. Elsősorban a labdajátékokat kedveli, de szereti a vízi életet is. Újabban a síelés is hozzátartozik a rendszeres (téli) testmozgáshoz. Nagyon szereti a természetet, felüdíti a barangolás, a sportvadászat. Még középiskolás korában ismerkedett meg a barkácsolás örömével, ez azóta is kedvenc elfoglaltsága maradt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése