Papp Katalin

Főiskolai docens,

Nyíregyháza

szszb 25 tk Papp Katalin.jpgIndián nyár melegében napfürdőznek a hallgatók. Népes csoport a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karának udvarán a várható állásesélyeket taglalja. Addig azonban még jó néhány vizsga jelent nekik kihívást. Az épület földszintjén legalább annyira izgul a főiskolai docens, Papp Katalin, aki a doktori disszertációját írja. Az idősek helyzetét vizsgálja Magyarországon, régóta foglalkoztatja a geriátria. Mire e sorok megjelennek a könyvben, lehet, hogy túljut a védésen is a szimpatikus oktató.

Orosi születésű, bár Nyíregyházán, a munkahelye közelében lakik, mégis igen aktív szerepet vállal a több mint két évtizede a megyeszékhelyhez csatolt településrész önállósodásáért.

Középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta. Az önfeláldozó, folyamatosan segíteni akaró személyiségjegyek hamarosan megjelentek Katika életében. Csecsemő- és gyermekápolói szakképesítést szerzett, majd a tanulás, a tudás megszerzésének vágya hajtotta a diploma felé. Előbb az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karán vette át egészségügyi szakoktató diplomáját. Közoktatási vezetői végzettséggel egészítette ki addigi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Debrecenben. Egyetemi oklevelet pedagógiából szerzett a Debreceni Egyetemen.

Jó alapokat szerzett a Jósa András Oktató Kórházban, ahol csecsemő- és gyermekápolóként naponta szembenézett a gyermekeikért aggódó szülőkkel, a rászoruló kis betegekkel. Talán nem is gondolta, hogy eljön az idő, amikor ő fogja oktatni a szakma leendő gyakorlóit. Ügyszeretetét, hozzáállását, kollektivitását nagyra értékelte az akkori munkahelyi közössége is, de hamarosan egyértelművé vált, hogy Papp Kati nem éri be ennyivel. Számított rá, hogy a Sors még jobb lapokat oszt számára. Ami rajta múlott, maximálisan megdolgozott érte: munka után tanult, plusz műszakot vállalt, hogy még jobban elmélyedjen az egészségügyi szakoktatás rejtelmeiben. A Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola diákjai megismerhették a lelkes, ambiciózus tanárnő odaadását, szakmai alázatát, emberi hitvallását. Bizonyára nem túlzás, hogy neki is hatalmas szerepe van abban, hogy hivatásszerető fiatalok léptek ki a középiskola kapuján az ápolói pályára.

Újabb kihívást jelentett életében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának állásajánlata.

Hétköznapi nyelven nehéz körülírni, maradjunk inkább a szakmai meghatározásnál! Papp Katalin részt vesz a BSc ápolóképzés oktatásában, szervezésében, curriculum fejlesztési feladatainak ellátásában. Az ápoló MSc szakindítási anyag kidolgozását is több évtizedes hazai és külföldi tapasztalataival segíti. Emellett a hallgatók gyakorlatainak szervezése is rá hárul. Közel másfél évtizede az egykori egészségügyi főiskola, ma Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának megbecsült oktatója. Névtábláján ez áll: főiskolai docens. Most pedig a doktori értekezés megírása a legnagyobb feladat az életében. Papp Katalinra tökéletesen ráillik: élethosszig tartó tanulásra törekszik. Négy diplomával a zsebében még mindig a tudomány izgatta, ezért régi kedves témáját, az idősekkel foglalkozó szakterületet, a geriátriát vette elő. Könyvek, szaklapok tucatjait forgatta, személyesen is felkeresett idősekkel foglalkozó intézményeket. Nemcsak hazai, hanem külföldi példákat is tanulmányozott. Hatalmas anyagot gyűjtött össze, amelynek már a rendszerezése is rávilágított: hazánkban még gyermekcipőben jár ez a stúdium, pedig ha azt nézzük, a népesség számának egyre jelentékenyebb hányadát az időskorúk adják.

Nemcsak egészségügyi szolgáltatást és nyugdíjat várnak. Megjelennek fogyasztóként a wellnesshotelekben, a gyógyfürdőkben. Vásárlói az értékesebb festményeknek, ékszereknek, ingatlanoknak, ruhaneműknek. „Felfedezte” őket a reklámipar, ma már nemcsak szemüveget, járást könnyítő botot, műfogsort kínálnak nekik. Az egészsége megőrzéséért aktívan sportoló, kiránduló, világjáró turista általában környezettudatos szemléletet képvisel. Mondhatják, hogy ez még álom, de nem elérhetetlen. Papp Katika fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy ez az idősekről alkotott kép javuljon, hisz egyszer mindenki eléri ezt a kort. Az aktív pihenés, a szabadidős tevékenység akár évtizedeket jelenthet.

Így teljesedik ki az emberi élet, amelynek szakaszait a főiskolai docens a csecsemő- és gyermekápolástól kezdve az idősekkel való foglalkozásig kíséri végig.

A hazai és nemzetközi szakmai konferenciák szervezője, résztvevője. Elnökségi tagja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának, tagja a Magyar Család- és Nővédelmi Társaságnak, az ETNA (Európai Transzkulturális Ápolási Egyesület) alapító tagja és a Magyar Ápolási Egyesületben is aktív tevékenységet folytat. Angol nyelvtudás, a számítógép felhasználói szintű ismerete egészíti ki változatos, aktív, elismert életpályáját.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

arany elválasztó.jpg

Dr. Papp Katalin 2010. május 10-én megszerezte a doktori fokozatot a South Bohemia University Doktori Iskolájában. Angol nyelvű tudományos dolgozatának témája: Holistic aspect in elderle care. Azóta is folytatja kutatásait az idősek ellátási területein. 2011 májusában 10 ország és 44 külföldi vendég részvételével Problem Based Learning oktatási módszerével intenzív hetet szervezett. Nemzetközi csoportban dolgozni és kommunikálni angol nyelven – ez nagy kihívás. Továbbra is fontosnak tartja, hogy a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskola Kara nemzetközi kapcsolatait bővítse, mind a hallgatók, mind az oktatók számára. Feladatai vannak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezetében is, mint elnökségi tagnak és mint külügyi titkárnak.

(Kiegészítve 2012. augusztus 8-án)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése