Csizmadia Valéria

Képzési igazgató,

Nyíregyháza

szszb_21-12_csizmadia_valeria.jpgElgondolkodott-e már valaki azon, mikor és hogyan jön el egy ember életében az, amikor megérzi a munka örömét, mikor megszereti e fárasztó, kimerítő tevékenységet, melynek során nevelődik, nemesedik, megérik? Gyermekkorában kóstolta meg a munka ízét Csizmadia Valéria, kit szüleivel a kora reggel már a földeken talált. Az 1956. január 11-én Hajdúböszörményben született leány beavat szülei összekerülésének történetébe. A helyi tsz-ben növényápolóként dolgozó édesanyja és anyagraktáros édesapja harmonikus családi környezetet biztosított testvérei és az ő számára. Mindig munkában, de szeretetben növekedve érezték a szülők odaadó gondoskodását, melyben döntő fontosságú volt a munkára való nevelés, így ma sem idegen számára a fizikai munka.

„Nem volt könnyű, de hasznos. Ez formálta gyermeki és ifjúi énem a nehéz 70-es években.” A helyi általános iskolában már meghatározó volt Kertész Jánosné tanárnő hatása, de a Bocskai István Gimnáziumban Király Róbertné kémia- és matematikaórái is döntöttek abban, hogy ’74-ben az érettségi után a nyíregyházi tanárképző főiskola matematika-kémia szakán találta magát. ’78-ban tanári diplomát szerzett, ám mégsem lett hajdúböszörményi tanár, mert megválasztották az intézmény KISZ-titkárának. Később a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának is tagja lett. A mozgalomnak élt akkoriban, nem sajnált sem erőt, sem energiát, a fiatalság küldötteként kiállt értük, mindene volt az ifjúság, a közösségi élet szervezése.

„Ha visszagondolok a ’80-as szép évekre, bizony az akkor kötött barátságok a mai napig is élnek.” A „Fényes szelek” ifjainak utódairól sokat tud még mesélni, ám a mozgalom mellett nem marad háttérben a szakmai munka sem. 1978-tól ’80-ig a főiskola kollégiumi igazgatóhelyettesként tette a dolgát, közben ’80-ban a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának kémia szakán tanult, és ’83-ban egyetemi szintű diplomát szerzett. Dr. Cservenyák László főigazgatósága alatt ’85-ben a tanulmányi osztály vezetőjeként új kihívás, új feladatok tették még mozgalmasabbá életét. Megfontolt, alapos vezetőnek bizonyult a változtatások bevezetésénél. A főiskolai hallgatók robbanásszerű növekedése, a levelező-, a másoddiploma-képzés, valamint az átképzés  szükségszerűen hozta magával a tanulmányi osztály akkori 8-10 fő dolgozói létszámának növekedését. A kézi vezérlésű ügyiratkezelés, felvételi és tanulmányi ügyintézés elektronikussá alakult. ’96-ban e feladatok megoldására saját programot készítettek.

2000-ben a Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karának az integrációjának révén a tanulmányi osztály és felvételi iroda mellett oktatásszervezési központ alakult, melynek vezetője lett. Az Országos Egységes Tanulmányi Rendszer – a Neptun – intézményi adaptálása, valamint a kreditrendszerre történő átállítás komoly feladatot jelentett. 2004. július 1-jével dr. Balogh Árpád rektortól képzési igazgató kinevezést kapott. Munkája, az oktatással kapcsolatos operatív koordinálási tevékenységeken túl, felöleli a felvételi munkák, a karok oktatási feladatainak segítését, a szakok akkreditációjának koordinálását. Szükséges a magyar felsőoktatási törvény, jogszabályok, rendeletek napi követése, fontos feladat az előírt kormányrendeletek intézményi adaptálása, az eljárási rendek és szabályzatok előkészítése, döntés utáni végrehajtásának a segítése. A legnagyobb változás ideje talán most van, amikor a bolognai egyezményhez igazodva új, többciklusú képzési rendszerre állnak át 2006 szeptemberétől.

Az osztottá vált, kétciklusú képzés, egy hároméves alapképzést (BA, Bsc) jelent, és az erre épülő kétéves mesterképzést (MA, Msc). Vannak szakok, melyeken megmarad az osztatlan képzés. Egységessé válik a tanárképzés az ország minden felsőoktatási intézményében. A tanárképzés „forradalmasításán” túl az infrastruktúra magas fokú kihasználását jelenti az e-learnin­ges távoktatási rendszer kiszélesítése. Büszkén említi a főiskola két vezéregyéniségét, Balogh Árpád és Székely Gábor nevét. – Megtiszteltetés ilyen „szívükkel és lelkükkel is ható szakemberekkel” dolgoznom, akiktől sokat tanultam – mondja.

Valika soha nem érzi egyedül magát, a munkatársi és a baráti közösség teljes, összetartó. A hétvége – mióta édesapja nem él – a szülői házban, édesanyjával telik. Gyermek iránti vágyát keresztgyermeke pótolja, a család együtt kitölti életét, harmóniát ad, szeretettel veszik körül egymást. Életének szerves része az utazás, kirándulás, túrázás a baráti társasággal, egy közös szüret vagy disznóölés. Számba veszi kitüntetéseit, melyek mindig motiválják munkájában, mint a legutóbbi, a „Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett”.

„Eddigi életem szép és boldog, nekem soha nem teher az iskolába bemenni. Az egész életem a főiskola körül forog, szívvel-lélekkel, egész énemmel el vagyok kötelezve az ügy iránt” – fogalmazza meg hitvallását.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése